Majstorski preokret za 1. mjesto

Prva šansa za novu medalju pruža se u subotu protiv Srbije, koja je na krilima nevjerovatne “ministarke odbrane” Katarine Tomašević (17 odbrana) savladala i Francusku (18:17)
121 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Beta/AP
Rukometašice Crne Gore, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.12.2012. 17:12h

Fenomenalnih 11, prespavanih 30, pa onda perfektnih 19 minuta, u kojima je Evropa vidjela koliko je i ova nova, podmlađena ekipa moćna - rukometašice Crne Gore su u reprizi polufinala Olimpijskih igara u Londonu ponovo savladale Španiju, ovog puta nakon majstorskog preokreta (27:23), i obezbijedile 1. mjesto u grupi II Evropskog prvenstva u Srbiji.

U polufinalu, u subotu u 17 časova u beogradskoj “Kombank areni”, sudariće se sa ekipom koju niko nije očekivao u borbi za medalje - domaćinom Srbijom. Spektakl je zagarantovan, valjda će jedna od najvećih i najljepših dvorana na Starom kontinentu napokon biti puna...

Početak iz snova

Startnom postavom, selektor Dragan Adžić je pokazao da neće kalkulisati - na teren je poslao Milenu Knežević, Katarinu i Anđelu Bulatović, Anu Đokić, Jovanku Radičević, Biljanu Pavićević i Marinu Vukčević.

I sve je funkcionisalo kao švajvcarski sat, Španjolke su samo mogle da posmatraju kako Silivija Navaro pogledom prati lopte u mrežu.

Činilo se da Španjolkama nema spasa, jer je nakon tajm-auta Horhea Duenjasa Nerea Pena poslala loptu u aut, a Milena Knežević nakon tačno 10 i po minuta igre povisila sa 8:3.

Vrtoglavi pad

Niko nije mogao da očekuje ono što se dešavalo od tog trenutka. “Crvena furija” je odjednom počela da igra u skladu sa svojim nadimkom i sa pet brzih pogodaka šest minuta kasnije izjednačila na 8:8.

Jovanka Radičević i Katarina Bulatović su na kratko prekidale seriju protivnica, koja je na kraju bila 10:2 za 13:10. Pena je u 29. minutu podigla prednost na plus četiri, da bi Jovanka Radičević iz kontre u pretposljednjoj sekundi pogodila za minus tri na poluvremenu (16:13).

Inat pogurao balkansku „crvenu furiju”

Španija je na početku 37. minuta stigla do plus pet (18:13), a onda je stigla i pomoć od sudija. I to onakva kakvu niko ne želi - Poljakinje Bremer i Skovronek su od 40. do 49. minuta isključile Suzanu Lazović, Anđelu Bulatović, Milenu Knežević i Andreu Klikovac, a činjenica da su makar dvije kazne bile prestroge probudila je inat balkanske “crvene furije”.

Radmila Miljanić i Katarina Bulatović su pogađale u dva rijetka napada šest na šest, a sa igračicom manje su precizne bile Marija Jovanović i Pavićević za 20:19. Nurija Bensal je na kratko probudila svoj tim, ali je Crna Gora izjednačila preko Đokić i Jovanović, a onda dočekala isključenje Begonje Fernandes zbog grubog faula u napadu. I majstorski ga iskoristila - Radmila Miljanić je donijela preokret, a Katarina Bulatović iskoristila sedmerac za 23:21.

Cepelin za ovjeru trijumfa

Tu nije bio kraj - Adžić je četiri sekunde prije isteka 55. minuta iskoristio pravo za drugi tajm-aut i nacrtao akciju koja je iznenadila njegovog suparnika Duenjasa i praktično odlučila pobjednika.

Lopta je došla na krilo do Radmile Miljanić, koja je bila asistent za fenomenalan cepelin izvanredne kapitenke Marije Jovanović za 24:21 u 56. minutu.

Španija je pokušala da se vrati, ali je Miljanićeva majstorskim golom pokazala da je ušla u pravu formu i dva minuta i 27 sekundi prije kraja riješila sve.

Da ne bi bilo ikakve drame, na golu je bila Sonja Barjaktarović, koja je zaustavila zicere Marte Mange i Elisabet Pinedo...

Neka sačeka Norveška

Pobjedom nad Španijom, Crna Gora je osigurala prvo mjesto u grupi II i izbjegla okršaj sa Norveškom u polufinalu. Prva šansa za novu medalju pruža se u subotu protiv Srbije, koja je na krilima nevjerovatne “ministarke odbrane” Katarine Tomašević (17 odbrana) savladala i Francusku (18:17) i osigurala 2. mjesto u grupi I.

Domaće će uz sebe imati armiju navijača, ali ako “crvene” budu igrale kao u posljednjih 19 minuta protiv Španije, vjerovatno će dobiti priliku da se osvete olimpijskom, svjetskom i evropskom prvaku za nezaslužen poraz i sudijsku pljačku u Londonu. Jedino bi to bilo pravedno...

Španija - Crna Gora 23:27 (16:12)

Novi Sad - Velika hala „SPENS”-a. Gledalaca: 500. Sudije: Bremer i Skovronek (Poljska). Sedmerci: Španija 1 (0), Crna Gora 5 (4). Isključenja: Španija 8, Crna Gora 14 minuta.

Španija: Gonsales (jedan sedmerac), NAVARO (13 odbrana), Martin 1, Beatris Fernandes 7, Kvadrado, Mange 2, Agilar, Bensal 1, Alonso, Ćaves, Pinedo 5, Begonja Fernandes 1, Amoros, Pena 2, Elorsa, Barbosa 4.

Crna Gora: M. VUKČEVIĆ (dvije odbrane), Barjaktarović (osam odbrana), Miljanić 4, PAVIĆEVIĆ 1, RADIČEVIĆ 5, ĐOKIĆ 3, Despotović, Jovanović 4, A. BULATOVIĆ, Klikovac, S. Vukčević, Tošković, Nikčević, Lazović, K. BULATOVIĆ 6 (3), KNEŽEVIĆ 4 (1).

Bonus video: