Repriza polufinala Londona za povratak samopouzdanja

Neće ovo biti duel važan kao onog 13. decembra 2010. godine, kada su Bojana Popović i Marija Jovanović zaustavile "crvenu furiju" (22:20)
25 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2012. 08:15h

Polufinale je obezbijeđeno, rukometašice Crne Gore igraće u jednoj od najvećih dvorana na Starom kontinentu, ali im je ostao još jedan zadatak prije odlaska u Beograd, u velelepnu „Kombank arenu“. U glavnom gradu Vojvodine, u snijegom okovanom Novom Sadu, u zapuštenoj velikoj hali „SPENS“-a, olimpijske vicešampionke sastaće se sa jednim od najvećih rivala, Španijom.

Neće ovo biti duel važan kao onog 13. decembra 2010. godine, kada su Bojana Popović i Marija Jovanović zaustavile "crvenu furiju" (22:20) i ostale u konkurenciji za polufinale Evropskog prvenstva.

Neće biti ni blizu bitan kao meč odigran 11. decembra prošle godine, kada je Španija iskoristila brojne slabosti u igri tima Dragana Adžića i eliminisala ga u osmini finala Svjetskog prvenstva (23:19). Neće, naravno, biti ni približno uzbudljivo kao prije četiri mjeseca i četiri dana, kada je Crna Gora u polufinalu Olimpijskih igara naplatila dug iz Brazila i slavila sa 27:26.

Ali, prva utakmica dana u Novom Sadu biće jako bitna zbog jedne stvari - niko u crnogorskoj reprezentaciji ne želi da sa dva vezana poraza ide u polufinale.

"Ostala nam je još jedna utakmica u ovoj fazi, koja nam je jako važna zbog samopouzdanja za mečeve zbog kojih smo i došle ovdje".

"Sigurno je da ćemo ući ozbiljnije u meč nego protiv Njemačke. Znamo kako igraju Španjolke, spremićemo se kako znamo i možemo" poručila je Milena Knežević.

"Crvene" su u utorak doživjele prvi poraz na 10. Evropskom prvenstvu, i to ubjedljiv - Njemačka je slavila 27:20. Taj meč, međutim, ne može da bude pravi reper, jer su igračice pola sata prije duela sa Njemicama, nakon remija Španije i Rusije, saznale da su i teoretski u polufinalu.

"Nije nas poremetila ta informacija, ali nas jeste opustila. Dođeš na utakmicu, a prije nje saznaš da si u polufinalu, da si tamo gdje si želio da budeš, pa je i normalno da dođe do malog opuštanja. To se i vidjelo na samom meču".

Pobjeda nad najstarijom selekcijom u Srbiji (prosjek 28,1 godina) bi drugoj najmlađoj ekipi na šampionatu (prosjek 23,9, Rusija ima 23,8) donijela i lakšeg rivala u polufinalu. Bio bi izbjegnut apsolutni vladar svjetskog rukometa Norveška i čekao bi se rasplet u grupi I, gdje za 2. mjesto konkurišu domaća Srbija sa pet, te Danska i Francuska sa po četiri boda. To, međutim, ne zanima previše prvog strijelca Lige šampiona.

"Svejedno nam je ko će nam biti rival. Znamo da teško ko može da nas savlada ako budemo igrale kako umijemo, možemo samo same sebe da pobijedimo. Najvažnije je da igramo kako znamo, da se spremimo najbolje što možemo i da damo sve od sebe".

Kneževićevoj je, međutim, jasno da Njemačka ne smije da se ponovi.

"Ništa nije funkcionisalo, pogotovo ono što nas najviše krasi, a to je dobra igra u odbrani. Čim smo se „sastavile“ 10-ak minuta, prišle smo na tri razlike. Pokazalo se da možemo da igramo sa svima, čim igramo našu prepoznatljivu odbranu" zaključila je 22-godišnja Podgoričanka.

Njena dugogodišnja saigračica iz kadetske, juniorske i seniorske reprezentacije i, naravno, Budućnosti, Suzana Lazović, poručuje da Crna Gora u svakom meču ide na pobjedu. Tako je bilo i protiv Njemica, ali...

"Ne bih komentarisala da li nam je pobjeda neophodna ili nije, ali zna se da želimo da dobijemo svaku utakmicu. Željele smo to protiv Njemačke, ali je bio primjetan dosta veliki pad koncentracije. Ne mogu da kažem da smo potcijenile suparnice, ali ne znam razlog onakve igre" kaže pivot koji krajem januara puni tek 21 godinu.

Španija igra slabije nego u Londonu, gdje je osvojila bronzu, a zanimljivo je da je tim jači nego tada. U Crnoj Gori je drugačija situacija - oprostile su se Bojana Popović, Maja Savić i Ana Radović, a završnicu prvenstva propušta i Majda Mehmedović.

"Španjolke smo dobile na Olimpijskim igrama, a one nas na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Smatram da su sada mnogo jače nego u našim prethodnim susretima, jer je tu Barbosa, koja nije bila u Londonu, kao i Pena".

I pored činjenice da je selektor Horhe Duenjas doveo sve što valja, osim povrijeđene tamnopute Neli Alberto, „crvena furija“ u Srbiji igra slabo. Dobro je počela, savladala Njemačku i Hrvatsku, a onda izgubila od Mađarske i Rumunije i remizirala sa Rusijom.

"Dok smo igrale u Vršcu, nisam pratila drugu grupu. Tek sam odgledala prvi meč Španije, jer ne volim da radim nešto unaprijed. Kad god sam to činila, nije ispalo kako sam planirala. Znamo Španiju od prije, ne igramo prvi put sa njom, znamo kvalitet igračica i njihove akcije i sve zavisi od nas" zaključila je Lazovićeva.

Đonović: Nadam se da Navaro neće proraditi protiv nas

Posebnu ulogu u pripremi taktike za utakmicu sa Španijom ima Vlatko Đonović. Pomoćnik selektora Dragana Adžića zadužen je da „skenira“ djevojku koja je u Brazilu do ludila dovela „crvene“ - Silviju Navaro, koja je u osmini finala Svjetskog prvenstva odbranila čak 31 šut.

"Stvar koja negativno utiče i ne omogućuje Navaro da zablista kao na prethodna dva velika prvenstva je što je rezervna golmanka u Olkimu i ima jako malu minutažu. To se odražava na njenu formu ovdje, jer u pripremnom periodu za Evropsko prvenstvo nije imala mogućnost da se vrati u ritam. Španija je igrala dvije-tri utakmice, a to nije dovoljno da se golman, bez obzira na to što je vrhunski, vrati u pravu formu" istakao je Đonović.

I brojke govore da Žena pauk, kako su je nazvali mediji na Pirinejima, u Srbiji ne brani baš najbolje. Djevojka visoka tek 165 centimentara je zaustavila svega 46 šuteva na pet utakmica i ima 30 odsto odbrana, po čemu je gora i od Marine Vukčević (38) i od Sonje Barjaktarović (32).

"Imamo peh da uvijek dobro brani protiv nas. Tako je bilo kad je igrala za Ićako protiv Budućnosti, kao i za Španiju protiv Crne Gore. Nadam se da ovog puta neće blistati kao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, da ćemo je svesti na manji broj odbrana" nada se Đonović.

Je li za Navaro teško spremiti taktiku, jer uvijek čeka do posljednjeg trenutka da izabere stranu na koju će se baciti?

"Tako ispoljava svoje dobre karakteristike. Male je kilaže, a jako brzih refleksa i prilično je skočna. Plus joj je što je španska odbrana dublja i teško dozvoljava protivničkim bekovima da slobodno šutnu. Najbolja je u odbrani zicera, čak i sa krila, iako nije školovana za odbranu šuteva sa tih pozicija, ali dobro odreaguje zbog brzine".

Smatrate li da takvih golmana danas nema puno?

"Atipična je, sličnija je njemačkoj školi, recimo Klari Voltering i Šilke. Zbilja ne znam ko joj je bio trener i ko je učestvovao u njenom obučavanju i napretku, jer je drugačija od golmana švedske, jugoslovenske i ruske škole. Koristi to što je brza i skočna na najbolji mogući način".

Da li je među pet najboljih golmana na svijetu?

"O tome smo mogli da pričamo prije odlaska u Olkim. Tamo nema minutažu, to se odražava na njen kvalitet. Nadam se da ga neće pokazati protiv nas" poručio je Đonović.

Lazović: Da se još bolje uigramo

Trijumf nad Španijom donosi prvu poziciju u grupi i lakšeg protivnika u polufinalu. I u slučaju remija ili poraza, moguće je da "crvene" završe grupnu fazu kao prvoplasirane, ali samo ako Mađarska protiv Rusije ne ostvari bolji rezultat.

"Igraćemo na pobjedu, jer su nama velika ta dva boda, kako bismo se sastale sa drugim iz grupe I. Ne bi trebalo, ipak, o tome da razmišljamo, jer su Norveška, kao i Srbija, Francuska ili Danska, jake reprezentacije. Ne smijemo da mislimo o lakšem protivniku, već samo o tome kako da damo maksimum i da duel sa Španijom iskoristimo da se još bolje uigramo" kaže Suzana Lazović.

Razočarale "olimpijske ratnice"

Čitava Španija ih je slavila nakon Londona, dobile su nadimak "olimpijske ratnice", a samo četiri mjeseca kasnije tim Horhea Duenjasa je razočarao. Ne toliko rezultatima, jer nijanse dijele najbolje evropske timove, već igrom. Španjolke su djelovale malodušno, pogotovo protiv Rumunije, koja ih je savladala sa 31:26.

"Ekipa nema hemiju, očekivala sam mnogo više. Pitanje je da li ćemo ostvariti pobjedu u posljednjem meču i imati učinak kakav možemo. Ne sumnjam da će Crna Gora prikazati sve ono što mi priželjkujemo da pokažemo - borbenost, dobru igru i želju da se trijumfuje" istakla je 26-godišnja debitantkinja Aleksandrina Barbosa, koja je 2008. igrala na Evropskom prvenstvu u Makedoniji za Portugal i u tri meča postigla 26 golova.

Euforija u Srbiji

Pobjeda nad Danskom vratila je vjeru Srba u ženski rukomet, izgubljenu još kada je nestao veliki Radnički.

Euforija je zahvatila sve medije u zemlji, koji napominju da na putu ka polufinalu stoji moćna Francuska, ali da osvajanje boda ne bi smjelo da bude problem za razgoropađenu Katarinu Tomašević i društvo. Ulazak Srbije u polufinale bi bio dobar i za atmosferu, jer su dvorane sablasno prazne.

"SPENS" je uglavnom pust, tako je bilo i u Nišu i Vršcu kada nije igrala Rumunija, a u "Kombank areni" je najviše bilo 7.000 ljudi. Očekuje se, ipak, da će danas znatno više navijača bodriti nove ljubimice nacije protiv Francuske. Ako uzmu bar bod, rival u polufinalu bi mogla da im bude Crna Gora. Tada bi se za "Arenu" sigurno tražila karta više...

Galerija

Bonus video: