Jovanović: Možemo da pobijedimo svakoga

U velikoj hali „Spensa”, ratnice Dragana Adžića večeras (18.15 časova) će se sudariti sa pobjednikom grupe C, Mađarskom
6 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2012. 08:40h

Od specijalnoj izvještača "Vijesti"

Novi Sad - Priča o Novom Sadu je bila zabranjena tema dok se ne završi posao u Vršcu. Nakon perfektnog skora u grupi D, rukometašice Crne Gore su pred vratima raja, kapije beogradske „Kombank arene” su odškrinute, ali o novom snu - polufinalu - još niko ne smije ni da mašta.

U mislima je samo i jedino prvi meč u glavnom gradu Vojvodine. U velikoj hali „Spensa”, ratnice Dragana Adžića večeras (18.15 časova) će se sudariti sa pobjednikom grupe C, Mađarskom. U derbi novoformirane grupe II obje ekipe unose četiri boda, ona koja iz njega izađe sa šest već će moći da misli o polufinalu...

"Mađarice igraju na visokom nivou, a i Ferencvaroš je ove godine veliko iznenađenje u Ligi šampiona. Imaju jako dobru ekipu, a sa trenerom iz Norveške se vjerovatno dosta toga promijenilo, prije svega u mentalitetu. Sigurno će nam biti teško, ali imamo dosta vremena da se spremimo i taktički i fizički, jer je dosta igračica umorno" napominje Marija Jovanović.

Koliko god to djelovalo čudno, najveći problem "crvenima" u večerašnjem meču biće selidba. Mađarice su se već navikle na "Spens", koji prima preko 7.000 gledalaca, a Crna Gora tek mora da osjeti teren u Novom Sadu.

Nikome nije drago što smo odselile iz Vršca, jer smo navikle na dvoranu, hotel, grad... Mađarice će sigurno biti u prednosti, jer su se već odomaćile u Novom Sadu, ali ne smijemo tome da damo previše značaja. Takve stvari su potpuno normalne na velikim takmičenjima, to ne smije da bude jače od nas.

Da li si očekivala da će Crna Gora upisati sve tri pobjede u prvoj fazi i igrati ovako dobro, s obzirom na to da je ostala bez dva lidera?

Od samog početka vjerujem da možemo da igramo na vrhunskom nivou. Znala sam da ekipa zna da se bori, a djevojke su bez mene, Kaće, Jovanke i još nekih igračica, kao i bez Maje i Bojane, bile fenomenalne u Ligi šampiona u dresu Budućnosti.

Zbog toga sam vjerovala da imamo jako kvalitetan tim, koji će moći jako daleko da dogura. Važno je da zadržimo borbeni duh, od kojeg svi strijepe, što sam osjetila u Rumuniji kada se pomene ime Crne Gore. Možda, ipak, nisam očekivala da ćemo imati skor 3-0.

Postoji li opterećenje, jer biste pobjedom nad Mađarskom napravili ogroman korak ka polufinalu?

Prva utakmica nam je bitna, jer bismo donekle završile posao, ali imamo šansi i poslije toga. Nemamo opterećenje da moramo nešto da uradimo, jer smo već ispunile ono što se očekivalo od nas. Ali, iz ove pozicije, uz ovakvu igru, nema razloga da ne budemo optimisti i da ne vjerujemo da možemo da pobijedimo svakoga.

Šta su ti rekle Rumunke nakon meča?

Ništa. Pozdravile smo se prijateljski, ali nisu bile srećne, pa nismo ni pričale previše. Meni je bitno da su sve ostale zdrave, kako bismo za klub sve bile spremne - naglasio je lijevi bek Olkima.

Obračun bombarderki

Poslije prve faze šampionata, na listi strijelaca vode Katarina Bulatović i Žužana Tomori sa po 22 gola.

Nije to jedina stvar koja spaja desnog beka Olkima i lijevog beka Ferencvaroša - obje su visoke 186 centimetara, a slične su po broju asistencija na EP (osam prema sedam) i golovima u Ligi šampiona (Tomori je postigla 39, dva više od Bulatović).

I obje su nezamjenljive u svojim reprezentacijama, s tim da Dragan Adžić koristi svaku priliku da odmori svog najboljeg strijelca u odbrani. Njegov rival iz finala Lige šampiona, bivši trener Đera Karl-Erik Bon, znatno manje štedi Tomori, koja je do sada odigrala 164 od mogućih 180 minuta.

Najbolja je bila u trijumfu nad Španijom, kada je postigla 12 golova iz 15 šuteva. - Tomori igra izuzetno, a sama činjenica da su je u takvoj konkurenciji izabrali za rukometašicu godine u Mađarskoj dovoljno govori. Atipična je igračica i vrlo nezahvalna za svaku odbranu - kaže Adžić.

Tomori: Sve je moguće ako iznenadimo Crnu Goru

Mađarska je izgubila prvi meč na šampionatu od oslabljene Hrvatske (28:27), ali je potom savladala Njemačku i Španiju i prenijela maksimalna četiri boda u glavnu fazu. I pored toga, Žužana Tomori smatra da je njen tim autsajder protiv Crne Gore.

"Crna Gora je veoma jaka, jer većina tima igra zajedno u Budućnosti već četiri ili pet godina. Uzgred, Katarina Bulatović je fenomenalna igračica. Imamo veliku šansu protiv Rusije, trebalo bi da je pobijedimo ako se koncentrišemo. Imaćemo priliku i protiv Rumunije, a ako iznenadimo Crnu Goru, onda je sve moguće" napomenula je 25-godišnja Tomori, koja je sa Ferencvarošem osvojila posljednja dva izdanja EHF kupa, a ove godine je stigla među osam najboljih u Ligi šampiona.

Klikovac otkrovenje

Pred prvu utakmicu na šampionatu, Dragan Adžić je za „Vijesti” prokomentarisao da je Evropsko prvenstvo u Srbiji šansa da Crna Gora dobije makar jednu igračicu za budućnost.

Tek tri utakmice su prošle, ali se već može zaključiti da je selektor dobio ono što je tražio, i to od djevojke koju je malo ko očekivao u igri i znao u Crnoj Gori - Andree Klikovac.

Igračica skopskog Vardara, koja pokriva poziciju desnog beka, rođena 5. maja 1991. godine, već na svom prvom velikom takmičenju je postala jako važan šraf u odbrani.

To je najbolje osjetila Rumunija - djevojka koja se kalila u Petrol bonusu, Biserima i Žito Prilepu je pri rezultatu 9:7 otela dvije lopte protivnicama i bila jedna od veoma važnih karika u preokretu Crne Gore. "Ona je iz juniorske generacije koja je osvojila bronzu u Seulu, radila je sa mnom šest godina.Dobila je sedmicu više od kluba da trenira sa djevojkama iz Budućnosti, a dokazan je karakter i borac".

"Već sada je postala vrlo značajna, jer nam je u rotaciji falila jedna takva igračica u sredini odbrane. Pokrila je to fenomenalno, ali sve ostale djevojke zaslužuju ne samo pohvale, već ne znam koju riječ da iskažem za ono što rade ove godine, kada je u pitanju odnos, ponašanje i igra" istakao je Adžić.

Galerija

Bonus video: