Crna Gora protiv Rumunije: Bitka za četiri boda

"Imam utisak da svi nakon ove dvije pobjede misle da je ovo lagano prvenstvo i da ćemo lako stići do medalje", napomenula 33-godišnjakinja Ana Đokić
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2012. 15:01h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Vršac - Rusija je stalni rival, Island se ne može izbjeći na velikim takmičenjima, ali rukometašice Crne Gore nekako su sudbinski vezane za Rumuniju. Prije nepune dvije godine, „crvene“ su u odlučujućem meču za plasman u polufinale Evropskog prvenstva izgubile od Kristine Neagu i drugarica (23:21), da bi se revanširale 26. maja ove godine, kada su oduvale Rumunke (34:23) i domogle se Olimpijskih igara u Londonu.

Treći čin rivalstva, na koji su uticali i mečevi Budućnosti i Olkima, dogodiće se večeras (20.15) u Vršcu. U gradu udaljenom 10-ak kilometara od zemlje iz koje dolazi treći suparnik izabranica Dragana Adžića na Evropskom prvenstvu u Srbiji, neće se odlučivati pitanje plasmana u drugu fazu.

Obje ekipe će već sjutra ujutro krenuti ka Novom Sadu, ali je meč i te kako važan, jer će pobjednik biti za korak bliži polufinalu.

To se posebno odnosi na Crnu Goru, koja bi u slučaju trijumfa u „Spens“ odnijela maksimalna četiri boda i tako se približila beogradskoj „Kombank areni“. A olimpijske vicešampionke igraju toliko moćno, da rumunski novinari sumnjičavo vrte glavom kada se pomene večerašnji okršaj i jednoglasno kažu: „Vi ste favoriti“.

Takav zaključak nameću i rezultati - Crna Gora se poigravala s oba rivala, a Rumunija je osvojila bod protiv Rusije i jedva nadvisila Island. Uzgred, Georgea Tadićija muče povrede, jer će pod injekcijama igrati dvije najbolje igračice u dosadašnjem dijelu šampionata - Aurelija Bradeanu i Julija Kurea, dok je Kristina Neagu nakon operacije ramena sjenka nekadašnje rukometašice.

"Rumunija je odlična ekipa, ali mislim da sve zavisi od nas. Ako budemo igrale kao u većem dijelu utakmice s Rusijom, neće biti nikakvih problema. Samo da to ponovimo", samouvjereno kaže Milena Knežević.

Najbolji strijelac prve faze Lige šampiona se osvrnuo na dosadašnji učinak nacionalnog tima.

"Na prve dvije utakmice smo potvrdile da smo u dobroj formi. Konačni rezultat protiv Rusije ne pokazuje koliko smo bile ubjedljive, jer smo se malo opustile u finišu. Kada smo vidjele na semaforu koliko je ostalo do kraja, a da vodimo 10 razlike, došlo je do opuštanja. Počele smo da gubimo lopte u napadu, igrale malo relaksiranije u odbrani i dozvolile im da nam priđu. Ipak, trijumf je bio siguran, tako da je to bilo dozvoljeno.

Trijumf nad Rumunijom nije imperativ, ali je svakako u mislima Adžićevih izabranica.

"Glupost bi bila reći da ne želimo da sa četiri boda odemo u Novi Sad, ali ih ne obećavamo. Najbitnije je da vjerujemo u sebe i igramo najbolje što možemo. A zna se da ne pokazujemo pričom koliko možemo, već to radimo igrom na terenu", poručila je Kneževićeva.

Ubjedljivo najiskusnija crnogorska reprezentativka, Ana Đokić, na Evropskom prvenstvu u svojoj zemlji se oprašta od velikih takmičenja. Želi medalju za kraj, ali upozorava da je Crna Gora još daleko od novog odličja.

"Imam utisak da svi nakon ove dvije pobjede misle da je ovo lagano prvenstvo i da ćemo lako stići do medalje", napomenula je 33-godišnjakinja iz Aranđelovca nakon sinoćnjeg treninga, koji je trajao tačno sat.

Kružna napadačica ruskog Rostova je svjesna koliko bi njenom timu značila nova dva boda.

"Pobjedom bismo mnogo olakšale posao, a eventualnim porazom mogle bismo sebi da otežamo život u Novom Sadu. Rumunija je iskusna ekipa, koja sigurno želi da nam vrati za poraz na kvalifikacijama za Olimpijske igre. Biće puno emocija i tenzija sa njihove strane, što može da nosi dodatnu agresivnost i motiv. Mislim da će im ovo biti najbolja utakmica na turniru, ali vjerujem da ćemo mi pružiti partiju kao protiv Rusije. To je dovoljno za svakoga na ovom Evropskom prvenstvu. Onakva odbrana i zalaganje mogu da istrpe i neke greške u napadu, koji moramo da poboljšamo".

Hoće li vam biti neobično da se poslije dvije utakmice pred manje od 1.000 gledalaca suočite s punom dvoranom i bučnim navijačima Rumunije?

"Ljepše je igrati pred punom, nego pred polupraznom halom. To je motiv za sve nas, hoćemo da ućutkamo publiku i pokažemo se u pravom svjetlu. Igrale smo finale Olimpijskih igara sa ovom ekipom, samo su dvije-tri djevojke sada tu umjesto Bojane i Maje. Zbog toga puna dvorana ne može da bude pritisak za nas, već samo dodatni motiv".

Bila si na prethodnom šampionatu Starog kontinenta, ali u ulozi posmatračice. Koliko se ove dvije ekipe razlikuju od onih u Danskoj? Je li najveći problem Rumunije što je Kristina Neagu daleko od one forme?

"Neagu nije bila u centru pažnje zbog problema s ramenom, ali nije zaboravila da igra rukomet. To će vjerovatno pokušati da pokaže na ovoj utakmici. A Rumunija je ovdje došla s ekipom sličnom onoj iz Danske, kao i mi. Oba tima su dugo zajedno, možda je to najveći kvalitet i nas i Rumunije.

Hoće li odbrana biti najvažnija i u ovom meču?

"Mi napadamo odbranom! To je naš adut, nije skriven uopšte. Defanzivom smo riješile ove dvije utakmice, zato i volim da kažem da rivale napadamo odbranom - u svom stilu je završila Đokićeva".

I u trećem meču zaredom, Crnoj Gori će suditi arbitri iz nekadašnjeg Istočnog bloka - nakon Bjelorusa Guska i Repkina i Čeha Opave i Valeka, arbitraža je povjerena Slovacima Brunovskom i Kandi.

Adžićev tim je odlično prošao, jer u Vršac stižu ozloglašene bliznakinje Bonaventura, koje će dijeliti pravdu u duelu Rusije i Islanda. Ako je budu „dijelile“ kao u finalu Olimpijskih igara, može se desiti da Ruskinje odu kući prije vremena...

Sara Vukčević: Za ovaj dres se igra srcem

Sara Vukčević je protiv Islanda odigrala prve minute na velikim takmičenjima, a meč sa Rusijom je posmatrala s klupe. Ubijeđena je, ipak, da će imati još prilika da se dokaže na Evropskom prvenstvu u Srbiji.

"Na pripremama sam bila tu da pomognem ekipi, ali i saigračice su pomogle meni, jer sam jedna od mlađih i mnogo mi znači svaki trening s reprezentacijom. Utakmice su druga dimenzija, pomažu mi da sazrim i uigram se s timom. S obzirom na to da jako dobro igramo, smatram da ćemo mi sa klupe u nastavku takmičenja imati još više prilike da budemo na terenu", ubijeđena je 21-godišnja pivotkinja mađarskog Erda.

Protiv Islanda je postigla i svoj prvi gol na velikim takmičenjima, kada je majstorski lobovala Asmundsdotir za 19:12. A njoj je čast i samo to što je dobila priliku od selektora Adžića...

"Svaka djevojka koja obuče ovaj dres je svjesna da se za njega igra srcem i bori do posljednje kapi znoja. Meni je to bio prvi gol koji sam postigla na nekom velikom takmičenju i vjerovatno ću ga pamtiti dok sam živa".

Neagu: Veoma težak meč za oba tima

U miks zoni vršačkog „Milenijuma“ nakon utakmice s Islandom, prvo smo morali da se raspitamo kod rumunskih novinara koja od njihovih igračica govori engleski. Odgovor je bio kratak: Neagu i Meirošu.

Prva je „naletjela“ Neagu, koja je svjesna da njen tim mora da pruži mnogo više nego protiv „ribarki“, ako želi da bude ravnopravan Crnoj Gori.

"Očekujemo dobru igru i pobjedu, ali znamo da će biti veoma teško. Imale smo jako napornu utakmicu protiv Islanda, nadam se da ćemo u petak odigrati mnogo bolje", rekao je lijevi bek Olkima za „Vijesti“.

Zvanično najbolja rukometašica planete u 2010. godini je zbog operacije ramena pauzirala tačno 605 dana. Na teren se vratila 10. oktobra, ali je još daleko od prave forme.

U prva dva kola je postigla jedan gol, i to iz 10 pokušaja, a protiv Crne Gore je u odlučujućem meču za plasman u polufinale na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj čak 11 puta tresla mrežu. Tada je bila i najbolji strijelac (53) i asistent šampionata (36). Zbog toga se s pravom postavlja pitanje da li joj rame dozvoljava da igra kao prije...

"Rame je u redu, ali je kratak period prošao otkada sam počela da treniram i vratila se na teren. Vjerujem da ću naredne godine igrati mnogo bolje".

Ukoliko Rusija savlada Island, Rumunija će protiv „crvenih“ biti u neugodnoj poziciji - ako bi izgubila, u Novi Sad bi otišla sa samo jednim bodom i polufinale bi praktično bilo izgubljeno.

"Za nas je važno da pobijedimo u svakoj utakmici, ali zasigurno znam da je i Crnoj Gori mnogo stalo da nas savlada, osvoji 1. mjesto i u Novi Sad ode sa četiri boda. Biće to veoma težak meč za oba tima".

Možete li ponovo da se domognete polufinala?

"Ne znam. Idemo postepeno, od utakmice do utakmice. Sada nas samo zanima da odigramo dobro protiv Crne Gore", zaključila je Neagu.

Bonus video: