Od Islanda sve zavisi

„Neću da obećavam medalju, već samo da ćemo da se borimo kao do sada, da nećemo razočarati naciju”, poručila je Sonja Barjaktarović
54 pregleda 7 komentar(a)
Sonja Barjaktarović, Foto: Reuters
Sonja Barjaktarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2012. 12:58h

Svi učesnici Evropskog prvenstva prethodnih dana su igrali prijateljske utakmice, samo je Crna Gora uporno skrivala karte, baš kao pred Olimpijske igre u Londonu.

Dragan Adžić je i ovog puta odlučio da ekipu uigrava na međusobnim mečevima, a na posljednjem treningu pred odlazak u Srbiju viđena je prava simulacija - internacionalne sudije Jelena Vujačić i Anđelina Kažanegra su u dresovima sa značkom EHF dijelile pravdu u meču koji je trajao 45 minuta, a selektor je često govorio šta će u određenim situacijama raditi reprezentativke Islanda, Rumunije i Rusije, rivala u grupi D.

Savjete su sa strane upijale Marija Jovanović i Suzana Lazović.

Nova kapitenka još ne trenira zbog povrede desnog skočnog zgloba, već je bila „u rukama” fizioterapeuta Vladimira Gapića i veliko je pitanje kada će moći da zaigra.

Situacija sa 20-godišnjom kružnom napadačicom je mnogo bolja, pa će vjerovatno nastupiti na otvaranju šampionata protiv Islanda.

Ti problemi, međutim, ne utiču na raspoloženje u taboru „crvenih”...

"Još jedno veliko takmičenje za nas. Neću da obećavam medalju, već samo da ćemo da se borimo kao do sada, da nećemo razočarati naciju. Sigurna sam da ćemo dati sve od sebe na terenu, što je najbitnije. Svakoj utakmici prilazimo sa 100 odsto, a najbitnija je svakako prva. Nadam se da ćemo otvoriti prvenstvo na pravi način", kaže Sonja Barjaktarović.

Prvi rival u Vršcu je isti kao i u Santosu, tačno 365 dana ranije na otvaranju Svjetskog prvenstva. Island je tada šokirao Crnu Goru (22:21), „crvene” ne žele da dožive tako traumatično iskustvo i u Vršcu.

"Baš zbog toga sam i rekla da je prva utakmica najteža na prvenstvu. Tada mijenjamo sredinu, moramo da se prilagodimo na sve, a ovog puta nismo imali ni pripremne susrete".

"Na treninzima imamo dobre utakmice između sebe, tako da mislim da nedostatak test mečeva neće biti problem. Možda ćemo protiv Islanda biti pod pritiskom dok ne „osjetimo” jedna drugu, ali vjerujem da će to brzo proći", dodaje djevojka koja je od ove sezone golmanka ruskog Rostova.

Crna Gora je smjela da dozvoli sebi luksuz da na Olimpijskim igrama brusi formu do četvrtfinala, a sada ne smije, jer se bodovi prenose. Zbog toga je svaka pobjeda jako bitna.

"Iskreno, nismo pričale o tome i ne razmišljamo o bilo čemu unaprijed. Najvažnija nam je ta prva utakmica, a svakom meču ćemo pokušati da priđemo kako znamo i damo maksimum. Neka bude tako, a onda ćemo pokušati da u drugu fazu prenesemo što više bodova".

Jedina Beranka u reprezentaciji ne želi da traži alibi u činjenici da su se oprostile njena sugrađanka Maja Savić i najbolja rukometašica svijeta Bojana Popović.

Njihove role trebalo bi da odigraju Milena Knežević, koja je najbolji strijelac prve faze Lige šampiona i Majda Mehmedović, a odgovornost će preuzeti i Katarina Bulatović, Marija Jovanović, Radmila Miljanić, Jovanka Radičević...

"Sigurno je da nam Bojana i Maja fale, ali mislim da je ovo ista reprezentacija. Do sada je, ipak, već trebalo da naučimo dosta od njih. Milena ima sjajnu sezonu u Ligi šampiona, tu su i Mara i Kaća. Zbog toga se nadam da nećemo toliko osjetiti Majin i Bojanin izostanak", zaključila je Barjaktarovićeva.

Osvajačice srebrne olimpijske medalje danas su slobodne, a sjutra rano ujutro lete ka Srbiji. Ka istoriji...

Marina i ja pokrivamo jedna drugu

Sonja Barjaktarović je fenomenalno branila na Olimpijskim igrama u Londonu, iako je cijelu sezonu presjedjela na klupi, jer je u Budućnosti neprikosnovena bila Klara Voltering.

A ako joj nije išlo, tu je bila Marina Vukčević da je zamijeni... Sada, kada je 26-godišnja Beranka prva čuvarka mreže ruskog Rostova i brani u kontinuitetu, logično je da se postavi jedno pitanje - šta li će tek raditi u Srbiji?

"Ne bih ništa da obećavam i da pričam unaprijed, ali sam sigurna da ćemo i Marina i ja dati sve od sebe. Ako ne krene meni ili njoj, tu smo da zamijenimo jedna drugu. Do sada smo uvijek bile na nekom nivou, pokrivamo se dobro, što je najbitnije za golmane", kaže Barjaktarovićeva.

Njih dvije će biti jedine golmanke Crne Gore na EP, jer je mlada Katarina Perović otpala sa spiska.

Ungureanu propušta početak prvenstva

Mukama za rivala Crne Gore u prvoj fazi nema kraja - nakon što su u petak doživjele lakšu saobraćajnu nesreću u Pančevu, gdje su izgubile od Srbije 26:20, rukometašice Rumunije na kratko su ostale bez jedne od najiskusnijih igračica, Paule Ungureanu.

Golmanki Olkima je preminuo otac, zbog čega je odmah otišla u Brašov.

Ungureanu će propustiti prvu utakmicu protiv Rusije, a možda i meč sa Islandom. Kako sada stvari stoje, između stativa će stati tek 7. decembra protiv Crne Gore.

Bonus video: