Emotivna priča o životu legende

"U Srbiji sam promovisala knjigu u nekoliko gradova, ovo je prvi put da to radim van zemlje. Nije bez razloga Crna Gora izabrana, jer ovdje imam puno prijatelja", rekla je Ceca Kitić
748 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2012. 23:24h

Najbolja među najboljima. Svetlana-Ceca Kitić, zvanično najbolja rukometašica svijeta svih vremena, danas je u Podgorici predstavila knjigu o svom životu, koju je napisala urednica rukometne rubrike u „Sportskom žurnalu” i njena nekadašnja saigračica iz Radničkog, Svetlana Vujčić.

U „publici” u pres sali SC „Morača”, osim stručnog štaba i 18 reprezentativki Crne Gore, za koje su imenjakinje poručile da ih očekuju u finalu u „Beogradskoj areni”, bile su i Cecine nekadašnje saigračice i protivnice - Katica Lješković, Olga Sekulić i Vesna Durković.

Prezentaciju su pratili i ambasador Srbije u Crnoj Gori, Zoran Lutovac, Cecin dugogodišnji prijatelj i bokserska legenda Miodrag Perunović, bivši predsjednik ŽRK Budućnost Rade Đurđić...

"Hvala RSCG što mi je omogućio da predstavim svoju knjigu i u ime Rukometnog saveza Srbije želim da vam poželim dobrodošlicu u Vršac. I da osvojite medalju, najsjajniju. Nadam se da ćemo se družiti u finalu. Sigurna sam da ćete dogurati dotle, a to želim i našoj reprezentaciji. U Srbiji sam promovisala knjigu u nekoliko gradova, ovo je prvi put da to radim van zemlje. Nije bez razloga Crna Gora izabrana, jer ovdje imam puno prijatelja dugi niz godina", rekla je 52-godišnja legenda.

U knjizi su opisani svi aspekti Cecinog života. I brojni rukometni uspjesi, i burne ljubavi...

"Čast mi je da predstavim romansijersku biografiju Cece Kitić, najbolje rukometašice svijeta svih vremena. Povod pisanja knjige nije izbor IHF-a, već život vrhunske sportistkinje, koja je sa 17 godina prvi put postala najbolja na svijetu. Nije se odrekla ničega u životu, bila je sportistkinja i žena koja se ostvarila na svim drugim poljima, koja je jako puno voljela, koja se ostvarila kao majka, a danas je presrećna baka. Knjiga nema poruku, već je čista emocija".

"Ona i ja smo dugo igrale zajedno, a knjiga sadrži razloge zbog čega je Svetlana ono što jeste, zbog čega je posebna. Rukomet je do te mjere usavršila da i danas postoje pokreti koji se nazivaju Cecini pokreti. Ona je svojom jednostavnošću dodala ljepotu jednom plemenitom i uzvišenom sportu, a on je takav jer mogu da igraju svi – i mali, i visoki, i debeljuškasti i mršavi, i nervozni i mirni... Zbog toga je rukomet savršen sport, a Ceca je dokaz te savršenosti. A to nikada nije ganjala, samo je uživala u rukometu", u jednom dahu je ispričala Vujčićeva.

Nekoliko riječi o Ceci je progovorila i Olga Sekulić, dok je Rade Đurđić prokomentarisao da mu je jedna od najvećih neispunjenih želja bilo dovođenje Kitićeve u tadašnji Titograd iz Radničkog.

"Žao mi je što najbolja među najboljima nije zablistala u dresu Budućnosti, pred ovom publikom koja je toliko voljela i priznavala joj vještinu, umijeće i virtuoznost", naglasio je Đurđić.

Dačić i „Miljacka”

Tokom prezentacije knjige, uvodni govor predsjednika RSCG Predraga Boškovića prekinulo je telefonsko zvono, sa melodijom iz pjesme „Miljacka” Halida Bešlića.

Nastao je smijeh, neko je zapjevao „Ko bi rek’o, čuda da se dese”, a Ceca je šeretski prokomentarisala:

"Ja sam mislila da je Dačić došao", aludirala je najbolja igračica svih vremena na nastup sadašnjeg premijera Srbije na koncertu benda Emira Kusturice u Briselu, koji je postao hit na „Jutjubu”.

Galerija

Bonus video: