Melić: Osjećam se kao Crnogorac, himnu pjevam iz sveg srca

"Osjećam se zaista počastvovanim što sam reprezentativac jedne države kakva je Crna Gora", kaže Melić za "Vijesti"
199 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 17:10h

Milena Knežević je prvi strijelac grupne faze ženske Lige šampiona, a u vrhu liste strijelaca muške LŠ nalazi se, takođe, jedan predstavnik Crne Gore – nakon šest odigranih kola u najjačem klupskom takmičenju, desno krilo slovenačkog Gorenja iz Velenja i crnogorske reprezentacije Fahrudin Melić sa Dancem Hansom Lindbergom iz Hamburga dijeli treće mjesto na listi strijelaca sa 42 gola, tri manje od vodećeg Ivana Čupića (Vive Targi Kielce) i drugoplasiranog Andersa Jensena Egerta (Flensburg).

"Nikada do sada, pa i ove godine, zaista se nisam opterećivao ličnim učinkom. Bitno je da ekipa dobro igra i pobjeđuje, a onda do izražaja dođe i pojedinac, u ovom slučaju ja. Drago mi je zbog dobrih partija i nadam se, ako budem zdrav, da ću nastaviti u istom ritmu", kaže na početku razgovora za “Vijesti” 28-godišnji Melić, koji je zbog atraktivnih golova, sa velikim odrazom i zadrškom u vazduhu, na Fejsbuk stranici Gorenja dobio nadimak “Er Montenegro” (leteći Crnogorac).

Melić je posebno efikasan bio na posljednja četiri meča Lige šampiona, protiv Vive Targi Kielces, Silkeborga i dva puta protiv Šamberija, postižući prosječno 8,5 golova po meču.

"Jako sam zadovoljan kako svojim tako i učinkom ekipe. Dosta dobro radim na treningu i koristim svaki mogući trenutak za odmor i sportski život, jer je sezona duga i jako iscrpljujuća. Zasada to donosi rezultate", ističe popularni Mela, ili Melo kako ga zovu Slovenci, koji je karijeru počeo u sarajevskoj Bosni, a igrao je još i za Goražde, Zrinski i Borac iz Banjaluke.

Sa dvije uzastopne pobjede protiv Šamberija, Gorenje je sustiglo Metalurg (Mladena Rakčevića) na drugom mjestu grupe C, sa osam bodova, četiri manje od vodećeg poljskog Vive Targi Kielcea. Pobjede protiv francuskog tima bile su dosta lake i ubjedljive (u gostima 31:20, kod kuće 31:25).

"Nismo očekivali lagan posao protiv Šamberija, ali smo vjerovali da možemo doći do četiri boda, što se na kraju i dogodilo. U prvoj utakmici je išlo dosta laganije, jer smo dobro otvorili utakmicu i već na samom početku se odvojili. Druga utakmica je bila teža, ali smo i u njoj dominirali i na kraju zasluženo slavili".

Gorenje u subotu gostuje ruskom Sankt Peterburgu, koji je do sada osvojio samo dva boda (kod kuće protiv Šamberija).

"Poslije dvije vezane pobjede očekujemo još jednu dobru i tvrdu utakmicu, ali mislim da smo kvalitetnija ekipa od Rusa i da to moramo pokazati na terenu. Idemo na novu pobjedu što bi nas definitivno odvelo u osminu finala. Imamo svoju taktiku koje se držimo na svim utakmicama, a to je čvrsta odbrana koja nam omogućava dosta lakih golova".

Gorenje je do sada bilo uspješnije kod kuće, gdje je ostvarilo sve tri pobjede, dok u gostima ima pobjedu protiv Šamberija i poraze od Vive Kielcea i Metalurga.

"Što se učinka kod kuće tiče, nadam da će tako ostati i u nastavku Lige šampiona! Dolaze nam ekipe od kojih smo izgubili u gostima što će nam biti dodatni motiv. Mi u svaku utakmicu ulazimo sa namjerom da pobijedimo, bilo kod kuće ili gostima, kod nas nema razlike gdje igramo. Držimo se svoje taktike koja nam nekad donese rezultat, nekad ne. A i nije sramota izgubiti utakmice protiv jako dobrih ekipa Kielcea i Metalurga, koje kod kuće nose po 5.000-7.000 domaćih navijača".

Aktuelni slovenački šampion, koji je 2009. godine igrao i izgubio finale Kupa EHF od njemačkog Gumerzbaha (čiji je gol tada branio Goran Stojanović), u Ligi šampiona je do sada dva puta stizao do osmine finala, 2006. i 2010. godine.

"Naš cilj u Ligi šampiona je prolazak u osminu finala, a tamo ćemo, uz dobar žrijeb, probati da iznenadimo još neku ekipu. Sve će zavisiti od nas, odnosno u kakvoj formi ćemo biti nakon Svjetskog prvenstva u Španiji, koje će biti jako teško", ističe Melić, koji već drugu sezonu nosi dres Gorenja.

Meč protiv Sankt Petersburga biće posljednji uoči Svjetskog prvenstva u Španiji, gdje će nastupiti i Crna Gora (u grupi sa Francuskom, Njemačkom, Tunisom, Brazilom i Argentinom). Nakon uspjeha u baražu za SP protiv Švedske, i pobjeda protiv Njemačke i Češke na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, na izabranike Zorana Kastratovića niko neće gledati kao na autsajdere, niko ih neće potcijeniti, što “crvenima” otežava posao na putu do osmine finala.

"Meni je drago da je konačno tako, a ne da nas gledaju kao "topovsku hranu". Mislim da imamo dobru šansu u grupu, a i raspored nam ide na ruku. Sve je do nas samih, ako otvorimo dobro prvenstvo i dobijemo utakmice koje očekujemo, plasiraćemo se u osminu finala", kaže Melić.

Melić je, interesantno, uoči meča sa Njemcima u Manhajmu, u izjavi za “Vijesti” bio optimist pred meč sa “pancerima”, kazavši da nema nepobjedivih ekipa. Crna Gora je očitala lekciju Njemcima, kasnije u Baru dobila i Češku.

"Jako sam srećan što nas je napokon krenulo poslije svih nedaća u reprezentaciji i oko nje. Jako sam ponosan na našu ekipu, jer znam, a to sam govorio i prije kada smo gubili, da imamo ekipu za velika takmičenja. Na kraju se ispostavilo da je tako. Čini mi se da smo sazreli kao cjelina i sad je došlo vrijeme da uživamo u tome".

Sa dvije pobjede, Crna Gora je prva u grupi i blizu plasmana na EP u Danskoj.

"Ako Bog da, tako će i biti! Napravili smo veliki posao sa dvije uvodne pobjede. Sad nam ostaje da se poslije Svjetskog prvenstva maksimalno spremimo za mečeve sa Izraelom", istakao je Melić.

Ne samo igrama, već prvenstveno odnosom prema dresu reprezentacije Crne Gore, Fahrudin Melić je za kratko vrijeme zavrijedio veliko poštovanje svih ljubitelja rukometa u Crnoj Gori.

Uvijek daje sto odsto svojih mogućnosti, “gine” na terenu, a posebna je priča na koji način rođeni Prijepoljac, pjeva himnu zemlje u kojoj nije rođen.

"Evo konačno da i ja kažem nešto na tu temu. Osjećam se zaista počastvovanim što sam reprezentativac jedne države kakva je Crna Gora. Svaki put se iz sveg srca odazovem pozivu i kada dođem dajem sve od sebe da uspijemo. Takav sam na svakom treningu i na utakmici", kaže Melić.

Melić je crnogorski dres obukao u vrijeme dok je branio boje sarajevske Bosne, na nagovor tadašnjih saigrača Petra Kapisode i Ratka Đurkovića. Svojevremeno je bio na spisku reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali zbog birokratskih razloga nije dobio pasoš, pa je prihvatio poziv Crne Gore.

"Kada sam prvi put dosao u Crnu Goru, veoma sam lijepo primljen i to se nastavilo svaki naredni put. Svi momci u reprezentaciji su stvarno ekstra ljudi, takođe stručni stab i ljudi u Rukometnom savezu, posebno Blažo Lisičić i Predrag Pavićević. Jednostavno, uz sve njih ja se osjećam kao Crnogorac i pjevam iz sveg srca himnu koju doživljavam kao svoju! Kod mene je bila čudna situacija, jer živim u Sarajevu sa porodicom skoro cijeli život, ali eto put me je doveo u Crnu Goru, što se na kraju ispostavilo kao odličan potez", zaključio je Melić, koji je za Crnu Goru debitovao 29. oktobra 2008. godine protiv Poljske u gostima, na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Austriji.

Galerija

Bonus video: