Adžić: Prva stepenica do Rija

"Počinje novi olimpijski ciklus, gradimo ga do Rio de Žaneira i ovo je prva stepenica", rekao je Adžić na konferenciji za novinare.
6 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 18:11h

Polučasovni dogovor, a onda i prvi trening u “Morači” sa svih 18 igračica, istina sa nekim povrijeđenim i rovitim reprezentativkama – olimpijski vicešampion iz Londona danas je počeo pripreme za Evropsko prvenstvo u Srbiji, prvo takmičenje u novom olimpijskom ciklusu.

Bez nekoliko djevojaka koje su bile dio reprezentacije proteklih godina, Bojane Popović i Maje Savić, koje su u Londonu završile igračke karijere, Ane Radović, koja se oprostila od dresa reprezentacije nezadovoljna minutažom, a nema ni Mirjane Milenković, jer će šansu kao treći golman tražiti mlađana Katarina Perović.

"Poslije mjesec i po dana, ponovo sam sa djevojkama koje nijesu u Budućnosti. Veže nas puno toga do sada dobro zajednički urađenog. Vjerujem da ćemo sa tom nekom energijom i zajedničkim iskustvom nastaviti dalje", rekao je na početku današnjeg brifinga sa novinarima selektor Dragan Adžić.

Adžić ističe da su svi u reprezentaciji svjesni da neće biti lako u Srbiji, te da će period do početka Evropskog prvenstva (4. decembar) iskoristiti i za oporavak povrijeđenih i rovitih.

"Počinje novi olimpijski ciklus, gradimo ga do Rija, i ovo je prva stepenica. Ova generacija igra četvrto uzastopno veliko takmičenje, što je vrlo bitno. Da nije bilo učešća na Evropskom prvenstvu 2010. i na Svjetskom prvenstvu 2011. ne bi bilo ni Olimpijade, niti onog rezultata, tako da i sada gradimo to nešto da bismo iz takmičenja u takmičenje bili sve bolji. Da polako sazrijevaju i nove generacije i da se odgovornost sa onih koje nisu tu prenese na one koje jesu. Siguran sam da će to biti kako treba već u Srbiji", dodaje Adžić.

Reprezentacija će se sve vrijeme pripremati u Podgorici, a interesantno, kao i pred OI u Londonu, neće imati kontrolne utakmice.

"Imali smo poziv za turnir koji počinje u Ukrajini, ali sam procijenio da je puno bolje da djevojke odmore dan-dva poslije Lige šampiona, a ne da putujemo za Ukrajinu. Drugih poziva specijalno nijesmo imali, pa smo se opredijelili da radimo. Vjerujem da ćemo dobrim odnosom, kao i do sada, nadomjestiti taj minus neigranja kontrolnih utakmica. Vjerujem da ćemo se dobro spremiti, sa dobrom željom i atmosferom, što je najvažnije", ističe crnogorski selektor.

Crna Gora će u grupnoj fazi igrati u Vršcu, sa dobro poznatim rivalima, Rumunijom, Rusijom i Islandom. Tri prve idu u Novi Sad, u glavnu rundu.

"Rumunija ima kvalitet kao prije dvije godine na EP kada je uzela bronzu. Po meni su puno jači sa promjenom selektora, vjerovatno će biti neka nova energija. Njihove igračice imaju i dobru polusezonu iza sebe, prije svega u Olkimu. Rumunija će biti sigurno puno bolja nego što je naša javnost pamti iz Liona. Rusija, takođe, sa novim selektorom i nekoliko povratnika u tim, vrhunskih i iskusnih igračica, uvijek je jedan od favorita. Island nas je dobio posljednji put, na Svjetskom prvenstvu i to mu nećemo zaboraviti. Svi oni će odigrati po četiri-pet utakmica u pripremnom periodu, pa ćemo vjerujem imati pravu sliku o rivalima, o tome šta mi treba da uradimo da prođemo grupu, što je osnovni cilj. A onda u Novom Sadu da probamo da protiv izuzetnih reprezentacija, Mađarske, Njemačke, Španije ili Hrvatske, izborimo što bolji plasman", kaže Adžić.

Selektor "crvenih" ističe da će mnogo toga u Srbiji zavisiti od zdravstvenog biltena.

"Vidjećemo koliko ćemo moći da opteretimo neke igračice na samom EP. Nakon Londona, Evropsko prvenstvo je vrlo nezahvalno, posebno nama koji smo u Londonu igrali do kraja, i na način kako se igralo prošle sezone u Ligi šampiona, mislim na Budućnost i ostale ekipe gdje igraju naše igračice. Sve to iziskuje poseban oprez pred jedno ovakvo takmičenje. Iskustvo koje imamo u zajedničkom radu nam daje za pravo da možemo da igramo sa svima".

"Da možemo igrati sa Rumunijom i Rusijom, to je izvjesno. Da su oni možda u nekoj širini i jači od nas, ni to nije sporno, ali ni do sada to nije igralo presudnu ulogu. Nemam dilemu da će djevojke koje istrče na teren pružiti svoj maksimum, gradićemo rezultat korak po korak. Znamo na koji način, i siguran sam da će naša javnost imati još razloga da se raduje igrama tih djevojaka i da bude ponosna na njih".

Penzionisanjem Maje Savić, ostalo je upražnjeno mjesto kapitena.

"U četvrtak će se znati ko je kapiten. Sve one su pokazale da su prave vođe, tako da je to nešto što sigurno nije prioritet", zaključio je Adžić.

Jovanović: Biću spremna za EP

Uoči Olimpijsklih igara u Londonu je imala problema sa ramenom, pred Evropsko prvenstvo je muči povreda skočnog zgloba. Marija Jovanović, bek rumunskog Olkima, muku muči sa povredama, ali očekuje da bude spremna za šampionat Starog kontinenta u Srbiji.

"Puno je je bolje, iako u početku nije obećavalo. Bez žurbe, naravno, ali ja sam optimista da ću se brzo priključiti ekipi i spremiti. Jer, svaka pauza za nas nije dobra, i što prije se vratim, to bolje. Očekujem da će sve biti kako treba", rekla je Mara, i istakla da joj je drago što je ponovo među svojima:

"Probaćemo u ovom sastavu da damo svoj maksimum, pa ćemo vidjeti kako će to da bude", istakla je Jovanović.

Njena saigračica iz Olkima, Katarina Bulatović dodala je da Rumunija, rival u grupi, ima puno motiva.

"Dobile su novog-starog selektora (Tadići, prim. a.), koji će sigurno znati da ih motiviše. Sigurno je da to neće biti ni približno ona ekipa iz Liona. Mislim da će nam to biti najteži meč u prvom dijelu Evropskog prvenstva. Imaju jako dobru ekipu, dosta kvalitetnih igračica, sve djevojke su spremne, a vratila se i Kristina Neagu, tako da će biti to dobra utakmica, sigurno", rekla je Katarina Bulatović.

Knežević: Teren je mjerilo

Milena Knežević, prvi strijelac grupne faze Lige šampiona, kazala je da ekipa "ne volo puno da priča kada je neko veliko takmičenje u pitanju", već da će "pričati na terenu, jer to najbolje rade".

"Igraćemo u izmijenjenom sastavu, bez dvije najiskusnije igračice, ali ćemo se, sigurno, boriti, kao i do sada i pokazati našu prepoznatljivu energiju. Sigurna sam da neće izostati naša dobra igra. Ako budemo igrale kako znamo, prije svega u odbrani, možemo dosta daleko da doguramo. Najlakše je pričati, teren je, međutim, pravo mjerilo svega", rekla je Milena Knežević.

Galerija

Bonus video: