Adžić: Ne interesuju nas kalkulacije

"Bogu hvala da smo dosadašnjim rezultatima sebe doveli u poziciju da pobjedom u posljednjem kolu protiv Viborga odlučujemo o svojoj sudbini, da ne zavisimo od drugih", kaže Adžić
53 pregleda 1 komentar(a)
Suzana Lazović, Foto: Luka Zeković
Suzana Lazović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.11.2012. 08:28h

Pretposljednje kolo moglo bi da donese rasplet u grupi D – prije današnjeg gostovanja u Čehovu, Zvezda i Budućnost imaju po šest bodova, Tiringer četiri, dok je Viborg bez bodova.

Podgoričanke su se obezbijedile u odnosu na Tiringer ako budu imale isti broj bodova (poraz u gostima 24:20, pobjeda kod kuće 23:15), a ako danas ne izgube više od sedam razlike (ili osam, u slučaju da postignu barem 22 gola, jer su Ruskinje savladale 29:21 u “Morači”), biće bolje i od Zvezde, u slučaju da i sa ruskim timom budu izjednačene, ili pak budu u trouglu sa još i Tiringerom…

Izabranice Dragana Adžića bi, dakle, pobjedom otklonile sve dileme kolo prije kraja, dok bi remijem ili porazom prošle dalje ako Tiringer izgubi u Danskoj od Viborga. Pobjeda Tiringera i poraz Budućnosti, odložili bi konačnu odluku za posljednje kolo, u kojem Budućnost dočekuje Viborg i pobjedom ide u glavnu rundu, među osam najboljih u Evropi…

"Ulazimo u utakmicu da probamo da iz nje izvučemo maksimum, nećemo se baviti kalkulacijama. Bogu hvala da smo dosadašnjim rezultatima sebe doveli u poziciju da pobjedom u posljednjem kolu protiv Viborga odlučujemo o svojoj sudbini, da ne zavisimo od drugih, što je jako bitno", kaže za “Vijesti” Dragan Adžić, trener Budućnosti.

Budućnost je u Rusiju otputovala bez imperativa, ali sa željom da se vrati sa pozitivnim rezultatom. Ambicije, međutim, umnogome kvari zdravstveni bilten – zbog povrede šake desne ruke i distorzije palca lijeve, meč u Čehovu preskočiće prvi golman, Klara Voltering.

Na ranije povrede Dragane Cvijić i Elene Gjorgijevske, pridodala se i bolest Jelene Trifunović, koja je zbog virusa ostala u Podgorici. Na gol se, međutim, vraća Marina Vukčević, ali nakon nekoliko nedjelja pauze.

"Marina Vukčević je proteklu nedjelju radila nakon 20 dana pauze, a Katarina Bralo je donekle konsolidovala svoju povredu, tako da računamo da će njih dvije uspjeti da daju svoj doprinos na utakmici i da zamijene Klaru. To je veliki problem od početka sezone, ali je zdravstveni bilten onih koji odlučuju utakmice, koje čine kostur, dobar. Nadam se da ćemo u nastavku Ligi šampiona, ako bog da, dobiti još nekoliko igračica", dodaje Adžić.

Budućnost je neočekivano lako i ubjedljivo dobila Zvezdu u “Morači”. Zvezda je nakon toga nanizala sve tri pobjede, dvije protiv Viborga i jednu protiv Tiringera, pa danas Budućnost očekuje znatno teži zadatak.

"Sto posto. Sve igračice Zvezde su u puno boljoj formi, od golmana pa do svih ostalih, bolji je i odnos prema igri. Očigledno im je, zbog novog sastava, trebalo vremena da se uigraju i nakon naše utakmice su osvojile šest bodova i pokazale neki kvalitet koji smo mi očekivali i spremali se za njega u prvoj utakmici. Poznajemo ih dobro, i stvarno su skup vrhunskih igračica, i biće izuzetno teško, sve da je i Klara Voltering zdrava. Oni su apsolutno u prednosti i mi ćemo uraditi sve da ih ponovo poremetimo, da igramo našu igru koja njima ne odgovara", ističe trener “plavih”

Sreća za Budućnost je što povrede nijesu uticale na rezultate, i što Klara Voltering odsustvuje u meču koji nema presudan značaj.

"Dobro radimo, pa nam se to vraća dobrim rezultatima, pa smo pokrili te nedostatke koji su, za razliku od prošle, ove sezone evidentni. Kod djevojaka koje su došle i nijesu igrale LŠ, pa i one koje ranije nijesu ulazile puno u igru, vidi se nedostatak iskustva i obučenosti. Sve je to proces, treba vremena, a srećom uz njihovo postepeno uključivanje imamo i dobre rezultate. To je plus za mladu ekipu. Ako bismo se plasirali u glavnu rundu, to bi bilo prvi put da to ostvari neka ekipa koja ima prosjek nepune 22 godine. Do sada su ekipe uvijek prolazile na neko iskustvo", istakao je Adžić.

Čehov srećan

Za razliku od domaćeg prvenstva, i mečeva u ostalim evropskim kupovima, Zvezda umjesto u Zvenjigorodu utakmice u Ligi šampiona, tradicionalno, igra u Čehovu, gradu od 60 hiljada stanovnika u Moskovskoj oblasti, koji je od Moskve udaljen oko 75 kilometara.

Olimpijska dvorana u Čehovu je ostala u lijepom sjećanju ženskoj crnogorskoj reprezentaciji, koja je 30. maja 2010. godine u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Danskoj i Norveškoj porazila Rusiju, tada još aktuelnog prvaka svijeta, sa 31:28 i osvojila prvo mjesto u grupi, i to bez Katarine Bulatović i Ane Đokić, koje u tom trenutku još nijesu imale pravo nastupa za Crnu Goru.

"Imamo odlična sjećanja na Čehov, to je naša prva pobjeda protiv Rusije u gostima. Mislim da je to njihov prvi piraz kod kuće nakon dužeg vremena. Ako bog da, da se to ponovi", kaže Adžić.

Lazović: Ako budemo prave, rezultat neće izostati

"Ne razmišljamo o tome koji nam rezultat odgovara. U meč treba da uđemo maksimalno, da ispoštujemo ono što trener bude tražio od nas, u odbrani i napadu. Velikih peh je što Klara Voltering neće igrati, ali se nadam da ćemo opravdati i njeno povjerenje, i da ćemo je moći iskoristiti i u glavnoj rundi da pokaže kakav je golman", kaže za “Vijesti” pivot Budućnosti Suzana Lazović, koja je u prvom meču protiv Zvezde postigla četiri gola.

Lazović ističe da je svjesna da će današnji duel biti znatno teži od onog u u Podgorici, prvenstveno jer Budućnost igra u gostima.

"Uz to, mislim da one nijesu ozbiljno ušle u prvi meč u „Morači“. Od tada su podigle formu. Međutim, na nama je da odigramo dobru odbranu, kao u Podgorici, možda i bolje. Ubijeđena sam da rezultat neće izostati ako budemo prave. Znamo da su se one pojačale sa nekoliko igračica, i da na taj meč moramo da gledamo kao da je finale Lige šampiona. Potrebno je da zaustavimo Lakraber, zatim odlična krila, i Postnovu, jednog od najboljih bekova Rusije", dodaje Lazović.

Dmitrijeva: Da ne ponovimo greške iz Podgorice

“Očekujemo pobjedu, jer smo ove sezone sebi postavili visoke ciljeve. Definitivno treba da prođemo grupu. Temeljno smo analizirale naše greške iz prvog meča u Podgorici, i nadam se da ćemo popraviti igru u odnosu na taj meč. Zaista nam treba ova pobjeda, kao i ona u posljednjem kolu protiv Tiringera, a samo Bog zna kako će se dalje odvijati situacija u Ligi šampiona”, rekla je “Vijestima” Elena Dmitrijeva, igračica Zvezde, nekadašnja članica Budućnosti, sa kojom je 2006. godine osvojila Kupu kupova.

Utakmica u Čehovu počinje u 14 časova po našem vremenu (17 po lokalnom). Sude Poljakinje Joana Bremer i Anješka Skovronjek. Tri sata kasnije Viborg dočekuje Tiringer.

Bonus video: