Druga mladost Petra Kapisode: Uvijek moraš da budeš skroman i vjeruješ u sebe

"Prst je dobro, odlično. Nije problem, imam još devet zdravih prstiju. Na Cetinju se to zove nedoder", u prepoznatljivom stilu je rekao Petar.
120 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 17:10h

Petre, kako je prst? Upitali smo Petra Kapisodu, dva dana nakon pobjede nad Češkom, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Dobro je, odlično. Nije problem, imam još devet zdravih prstiju. Na Cetinju se to zove nedoder", u prepoznatljivom stilu je rekao Petar.

Najiskusniji i proslavljeni rukometaš Crne Gore utakmicu u Baru, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, završio je sa bandažom, nakon što je 10-tak minuta prije kraja u jednom duelu zaradio luksaciju (iščašenje) globa na malom prstu lijeve ruke, koji je otišao potpuno naopako.

"Ta povreda je totalno nebitna stvar i najmanja šteta, jer je u pitanju lijeva ruka. I da je slomljena u sto komada, ja mogu da igram bez te lijeve ruke, jer sam dešnjak", uz osmijeh dodaje 36-godišnji Cetinjanin.

I oni koji ga samo površno poznaju, znaju da je iskren, da ne zbija šale na svoj račun samo da bi zaboravio na bol. Petar je borac bez mane i straha, za primjer mlađim igračima.

Uostalom kao i čitava muška reprezentacija, koja je na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo potvrdila da posjeduje kvalitet, ali prije svega veliko srce i borbenost do granica fanatizma.

Svi su spremni da izgaraju do kraja, da daju i više od maksimuma. Dobro znaju da samo tako mogu da savladaju jačeg od sebe, kao što je bio slučaj protiv Švedske u baražu za Svjetsko prvenstvo, te sa Njemačkom i Češkom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo…

"Pred početak kvalifikacija smo utakmicu sa Češkom markirali kao najznačajniju, iz razloga što smo računali da je to, možda, neka selekcija sa kojom možemo da odigramo na rezultat, da se možemo potajno nadati pobjedi. I da kasnije da u dvomeču sa Izraelom ostvarimo dvije pobjede i pokušamo da još negdje zakačimo bod ili dva, pa da onda, možda, sanjamo o plasmanu na EP. Znao sam da će protiv Češke biti jako teško, jer se radi o selekciji koja je po kvalitetu tu negdje sa Njemačkom. Njihova prva postava igra u njemačkim klubovima, imaju toliko kvalitetnih utakmica uza sebe, i bilo je jako teško igrati protiv njih. Ali eto, na kraju smo dali i više nego što, realno, možemo u ovom trenutku i pobijedili", kaže za “Vijesti” Kapisoda.

Teret u meču sa Češkom dala je sjajna pobjeda u Manhajmu protiv Njemačke (31:27), u meču u kojem su “crveni” vodili i osam razlike.

"Pobijedili smo Njemačku fenomenalnom igrom, mislim da je Crna Gora u Manhajmu odigrala najbolju utakmicu od kada postoji. To je naša najkvalitetnija igra do sada. A radi se o Njemačkoj koja je do prije nekoliko godina bila prvak svijeta, Bundes liga je najjača na svijetu, klubovi poput Kila, Flensburga, Rajn-Nekar Levena, Hamburga, u kojima igraju svi njihovi reprezentativci, imaju praktično neograničene budžete. Zato je to za mene bila prava senzacija, i mislim da smo im očitali pravu rukometnu lekciju, u svim segmentima igre. Ranije se dešavalo da imamo teške utakmice, da se mučimo, kao protiv Švedske, igraš gol za gol, pa na kraju dobiješ ili izgubiš jedan razlike. U Manhajmu je sve izgledalo lako, ali uopšte nije bilo tako", nastavlja Kapisoda.

Uoči meča u Manhajmu, bilo je potcjenjivačkih izjava iz njemačkog tabora…

"Tamo me baš iznenadila izjava njemačkog selektora koji je dan pred utakmicu govorio “ko su oni, Montenegro, zemlja patuljaka, u smislu da imamo nekoliko stotina hiljada stanovnika, kakvu mi to možemo imati selekciju, sa igračima iz dva tri grada, i da je samo pitanje koliko će razlike biti”. To me začudilo s obzirom na to da Njemci nijesu baš poznati po tome da potcjenjuju svoje protivnike. To im se obilo o glavu. Siguran sam da će sad, bogami, svi naši naredni protivnici debelo razmisliti kako će da se spremaju za nas", ističe Kapisoda.

Sa četiri boda, Crna Gora je u grupi 2 jedina sa maksimalnim učinkom, slijede Njemačka i Češka sa po dva, te Izrael bez bodova.

"Sa dvije pobjede protiv Izraela, na koje realno možemo da računamo, smatram da smo jednom nogom na Prvenstvu Evrope".

Kapisoda je u dresu crnogorske reprezentacije do sada odigrao 41 utakmicu i postigao ukupno 162 gola. Pored šest klupskih titula, u dresu reprezentacije bivše SR Jugoslavije, ima dvije bronze za svjetskih prvenstava u Egiptu i Francuskoj, a igrao i u polufinalu Olimpijskih igara u Sidneju 2000.

"To su bila druga vremena, igrali smo tri uzastopna polufinala na najvećim svjetskim takmičenjima, uzimali medalje. To je bila reprezentacije od koje su strahovale sve svjetske selekcije, bila je u stanju da pobijedi svakoga. Bili smo svjesni svoje snage i onda smo mogli da nastupamo sa pozicije sile i da pred početak nekog prvenstva čak i obećamo neku medalju".

"Ovo je potpuno drugačija situacija, mi smo mala država, reprezentacija koja još nema status sile u rukometu. Prije godinu i po dana, kada je Kastratović preuzeo selekciju, krenuli smo od nule, uspješno prošli pretkvalifikacije, pobijedili u svim utakmicama. Onda je došao baraž protiv Švedske, i svi su svjedoci kako i na koji način smo pobijedili favorizovanog protivnika, sa najboljim igračima svijeta, u revanšu ih sveli na 18 golova. I evo sada smo počeli ove kvalifikacije na najbolji mogući način, na putu smo koji nam garantuje uspjeh. Nadam se da ćemo tako nastaviti".

Sa toliko godina igranja na vrhunskom nivou, Petru je poznat i recept za uspjeh.

"Cijeli život sam u sportu, i osnovno što sam naučio, i što se uvijek pokaže ispravnim, je da kao sportista uvijek, prije svega, moraš biti skroman. Drugo, u isto vrijeme moraš jako da vjeruješ u sebe, da imaš samopouzdanja. Nijedan sportista, ako je pravi, ne voli da bude potcijenjen, to u njemu budi neki inat. Smatram da grupa momaka u našoj reprezentaciji, prije svega, ima nešto što teško može da se utrenira, a to je taj pozitivni bezobrazluk, inat koji radi u nama, i naravno veliko srce".

Osim dolaska novog selektora, Kapisoda ističe da i neki drugi faktori uticali da se vrati vjera u mušku reprezentaciju.

"Izdešavale su se neke stvari, promjene, došli su neki novi ljudi. Smatram da su se stvorili uslovi za normalnu atmosferu, da jedna radna i vrijedna grupa igrača može da napravi neki rezultat. Zajedno sa selektorom smo stvorili takvu atmosferu u kojoj funkcionišemo, i uz te naše interne dogovore, eto počeli smo posljednjih mjeseci, bogami, da pobjeđujemo i renomirane svjetske selekcije. A nije bilo tako davno kada smo od Njemačke gubili po 19 razlike, kada su nas Francuzi dobijali 15:3 za poluvrijeme, da ne nabrajam dalje", kaže Kapisoda.

Švajcarska vratila svježinu

U oktobru 2010. godine se oprostio od reprezentacije, zbog premora od igranja u klubu, tadašnjoj Bosni. Iz istih razloga je godinu dana kasnije odlučio da završi na profesionalnom nivou i zbog privatnih razloga (blizine sa bratom Urošom) izabrao amaterski klub u trećoj ligi Švajcarske, u kojim će, kako kaže, nakon Svjetskog prvenstva u Španiji nastaviti da igra.

Na pitanje da li je u tome “caka”, da li zbog toga u dresu reprezentacije djeluje tako svježe, Kapisoda, koji se u junu vratio u reprezentaciju, kaže:

"Godinama sam bio preopterećen, 11 godina zaredom sam igrao Ligu šampiona, imao teške utakmice, i za reprezentaciju. Uz to, u karijeri su me “kačili” treneri koji su uvijek voljeli puno vremena da provode u dvorani, da puno da rade sa ekipom. Imao sam vrlo malo vremena i mogućnosti da odmorim tijelo. U jednom trenutku je došlo do prezasićenja. Zato sam odlučio da promijenim sredinu, ligu, da nađem neki amaterski klub, iz privatnih razloga sam otišao u Švajcarsku".

"Nakon igranja u Švajcarskoj, uopšte nijesam bio umoran i opterećen, već rasterećen, osjetio sam se fizički spremnim kao da imam 24-25 godina, pa ta svježina sada dolazi do izražaja. Mada ja godinama treniram u kontinuitetu, nikada ne odmaram. I selektor Kastratović mi je našao tu neku ulogu u ekipi, u kojoj mogu da odradim neke specijalne zadatke, i da svojim zalaganjem dajem primjer mlađim igračima", kaže Kapisoda.

Bez publike ne bismo pobijedili Švedsku i Češku

Kapisoda se posebno osvrnuo na atmosferu u Baru, u Podgorici, al i svim gradovima gdje je igrala reprezentacija.

"Super je što punimo dvorane, i drago mi je da vidim da ljudi dovode malu djecu na utakmice. To znači da ta djeca u meni i mojim saigračima vide neke svoje sportske idole. Drago mi je da dajemo pozitivan primjer, i nadam se da će se dvorane i dalje puniti. U svim gradovima u kojima smo do sada igrali u Crnoj Gori, punili smo dvorane, bili smo fenomenalno dočekani. Naša publika, naši navijači, daju nam taj dodatni impuls, nose do pobjede. Bez onakve publike u Podgorici ljetos ne bismo pobijedili Švedsku, kao što ne bismo savladali u nedjelju u Baru Češku da nas navijači nijesu 60 minuta onako srcem nosili do pobjede".

"Najveća satisfakcija je vidimo da je svima, kojima je Crna Gore u srcu, i koji su uz nas, od srca drago da smo napravili nešto veliko u ovom trenutku. Mislim da narod voli da se poistovjećuje sa uspjehom, naročito u ovim teškim vremenima, i naročito sa šampionima, sa pobjednicima. Drago mi je ako smo nešto dobro uradili za ovu zemlju".

U Španiju bez velikih obećanja

Nakon pobjeda protiv Švedske, Njemačke i Španije, Crna Gora na Svjetsko prvenstvo ide sa znatno drugačijim rejtingom.

"Pobjedama protiv renomiranih svjetskih selekcija sebi samo stavljamo veći teret na leđa. Uvijek je lakše kada nastupaš sa pozicije autsajdera, kada te neko potcijeni, ne shvati ozbiljno, kad igraš rasterećeno, kao što je sa nama bio slučaj u Njemačkoj. Smatram da bi i dalje bilo vrlo pametno da ostanemo skromni, u ulozi autsajdera, bez velikih obećanja. Mi smo naš najveći uspjeh napravili time što smo se plasirali tamo. Ali se potajno nadamo, iskreno vjerujemo, da možemo pobijediti u dvije utakmice, a sa dvije pobjede sigurno idemo dalje, u osminu finala", zaključio je Kapisoda.

Galerija

Bonus video: