Mrvaljević: Odradili smo najveći dio posla

"Igramo srcem, pošteno, otvoreno, bez kalkulacija, vjerujem da narod u Crnoj Gori to prepoznaje", ističe kapiten Crne Gore.
78 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 16:58h

Ako se ne računaju pretkvalifikacije, prvi put od januara 2007. godine Crna Gora je upisala dvije pobjede u prva dva kola kvalifikacija za neko veliko takmičenje.

Ekipa koju je prije skoro šest godina predvodio selektor Pero Milošević, na kraju je uspješno okončala kvalifikacije.

Prvim mjestom u grupi (pet pobjeda i remi) i sa dvije pobjede u baražu protiv Portugala, crnogorski rukometaši su izborili vizu za Evropsko prenstvo i u Norveškoj u januaru 2008. godine postali prva crnogorska selekcija u kolektivnom sportu koja je po obnavljanju državne nezavisnosti nastupila na nekom velikom takmičenju.

Iz te ekipe i danas su u sastavu Petar Kapisoda, Draško Mrvaljević, Zoran Roganović, Mladen Rakčević, Igor Marković, Rade Mijatović, Marko Pejović i Žarko Marković (zbog problema sa povredom nije igrao u protekla dva meča), dok je Blažo Lisičić u ulozi direktora reprezentacije.

Ako se po jutru dan poznaje, onda start kvalifikacija za EP u Danskoj 20014. godine obećava.

I u prvim kvalifikacijama je prva pobjeda ostvarena u gostima, druga kod kuće, takođe na primorju (tada u Budvi). Ali je tu kraj analogiji...

Za razliku od prije šest godina, ekipa Zorana Kastratovića je na startu ovih kvalifikacija porazila selekcije koje se nalaze u vrhu evropskog rukometa, Njemačku u gostima i u nedjelju u Baru reprezentaciju Češke, u kojoj igra nekoliko igrača iz Bundes lige, predvođenim jednim od najboljih rukometaša današnjice Filipom Jihom.

Zahvaljujući tome, „crveni“ su najprijatnije iznenađenje od svih 28 učesnika kvalifikacija, kako je napisano na sajtu Evropske rukometne federacije.

Protiv Češke (23:22) je bilo teže nego u Manhajmu sa Njemcima (31:27), i zbog domaćeg terena koji je stvarao pritisak, i zbog atmosfere koja se stvorila nakon trijumfa nad „pancerima“ - da se pobjeda očekuje.

"Češka ima igrače koji igraju u Bundes ligi, Jiha, Horak, Mraz, Sklenak. Ali, nakon onakve utakmice sa Njemcima znao sam da imamo kvalitet da ih dobijemo, da imamo volje. Psihički je bilo teško igrati, jer se namentuo cilj da ih moramo dobiti, a tada je sve još teže. Ta pobjeda nam je značila, praktično, 50 odsto prolaska na EP. Ovo je fenomenalan uspjeh. Ko god da nam dođe ovdje, sa tako zrelom igrom, možemo da mu pariramo. Protiv Češke je Stevan Vujović, koji je ušao, odigrao fantastično. To je snaga ove ekipe, uvijek dođe neki mladi igrač, neki novi igrač koji da svoj doprinos. To je najveći dobitak ove selekcije", kaže kapiten Draško Mrvaljević, koji je zbog problema sa tetivom već nakon nepunih pet minuta morao van terena, a tokom meča je u igru ulazio samo da šutira, i to uspješno, dva sedmerca.

Crna Gora je snagu pokazala i u tome što je umjesto Mrvaljevića zaigrao mladi Stevan Vujović, i do kraja meča bio jedan od najboljih.

"Neko misli da jesam, neko da nisam ga dobro zamijenio. Ali, mislim da je to dobar početak, da ću biti još bolji u narednim utakmicama. Ovo je stvarno velika pobjeda protiv fizički nadmoćne ekipe. Visoki su, teški, a ujedno i brzi. Ali, jednostavno, pobijedilo je srce. Bez Žarka Markovića i Mrvaljevića, koji je davao penale, sa svim ostalima, i mladima i starima, na čelu sa stručnim štabom. Nijesmo bili organizovani van terena kako se očekivalo, ali smo izginuli na terenu i pokazali svima da možemo da se nosimo sa najvećim evropskim ekipama", kaže Vujović.

Mrvaljević dodaje da kad ekipa igra disciplinovano, požrtvovano, za svaku loptu, uvijek može da igra bez jednog ili dvojice igrača, i da se nosi sa svakim.

"To sam uvijek govorio. Da bi dobio Češku i Njemačku, treba da imaš valiki kvalitet, bez toga ne može. Mo to posjedujemo, da se ne lažemo. Mislim da su svi sazreli psihički da daju svoj doprinos, da ekipu stave u prvi plan, protiv Češke smo to pokazali", nastavlja Mrvaljević.

Mrvaljević se potom prisjetio i prethodne utakmice u Baru, sa Slovačkom (25:35), prije dvije godine.

"Tada je dvorana bila poluprazna, sad je bila puna. Atmosfera je bila nevjerovatna. Igramo srcem, pošteno, otvoreno, bez kalkulacija, vjerujem da narod u Crnoj Gori to prepoznaje. Ovo što smo napravili je nemjerljiv uspjeh, jako je teško i procijeniti koliko ovo znači za rukometnu Crnu Goru na internacionalnoj sceni", ističe kapiten Crne Gore.

Iako su prošla tek dva kola, Crna Gora je već u dobroj poziciji, a u aprilu slijede dva uzastopna meča sa Izraelom, možda i ključna za plasman na EP.

"Ima još puno da se igra, ali smo najveći dio posla napravili. Biće jako teško dobiti Izraelce dva puta, jer i oni znaju da igraju rukomet. Kao što mi nekoga iznenadimo, tako mogu i oni nas da iznenade. Mi nijesmo ekipa koja može lagano da uđe u bilo koji duel. Borićemo se, daćemo sve od sebe, i truditi se da već protiv Izraela izborimo plasman na EP. Sa još četiri boda protiv njih, mislim da je plasman na EP, praktično, u džepu", zaključio je Mrvaljević.

Kastratović: Sad će biti teže u Španiji

Do meča sa Švedskom u baražu malo je ko vjerovao da će Crna Gora zaigrati na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Nakon uspjeha protiv Skandinavaca, te pobjeda nad Njemačkom i Češkom, Crna Gora u Granoljers (predgrađe Barselone, gdje će igrati u grupi) stiže sa znatno većim pedigreom...

"Sad će nam biti puno teže na Svjetskom prvenstvu, jer izbaciti Švedsku u baražu, te pobijediti Njemačku i Češku u ovim kvalifikacijama, zaista ima težinu u evropskim rukometnim okvirima. Međutim, nadam se da ćemo kvalitetno spremiti iekipu, predstoji nam naporan rad. Prije Nove godine nas očekuju prijateljske utakmice sa Ukrajinom, a onda turnir u Danskoj sa domaćinom, Slovenijom i Tunisom, našim protivnikom iz grupe. Jednom mudrom strategijom u Granoljersu treba da napravimo da se prođe u drugi krug. Ta strategija može biti malo nezgodna, možda se to neće dopasti ljudima koji nas bodre, ali je sigurno da ćemo uraditi sve da naš sastav doživi drugu fazu Svjetskog prvenstva u Španiji", rekao je Kastratović, misleći na to da će u mečevima u kojima objektivno imamo male šanse, recimo protiv Francuske, odmarati neke igrače, da bi bili spremni za mečeve koji odlučuju o plasmanu u osminu finala.

Crna Gora će na SP igrati u grupi sa Francuskom, Njemačkom, Argentinom, Tunisom i Brazilom. Četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe idu u osminu finala.

Što bi ovim sponzorima te nestadoše?

Gledajući utakmicu u Baru, u jednom trenutku smo uspjeli da čujemo interesantan komentar jednog od navijača, za koga se po naglasku moglo zaključiti da je sa Cetinja.

"E lijepo li izgleda ova crvena boja na našim dresovima. Tačno je došla do izražaja kad nema reklama. Što bi sa ovim sponzorima te nestadoše", uz osmjeh je u prepoznatljivom cetinjskom humoru jedan navijač rekao svom prijatelju koji je sjedio do njega u najgornjem dijelu „Topolice“. I zaista, osim tehničkog sponzora koji od crnogorske nezavisnosti opremom snadbijeva sve crnogorske rukometne selekcije, danskog Humela, na dresu nije bilo nijedne reklame.

Protiv Švedske, interesantno, u baražu za SP, na dresovima muške selekcije bila su četiri sponzora – Prva banka, Rudnik Uglja, Goranović i Akva monta.

Umjesto da ih nakon takvog uspjeha bude još više, kao u slučaju ženske selekcije, svi su nestali! Onda, valjda, i ne treba da čudi što momci u muškoj selekciji, s razlogom, traže bolji treman države i Saveza.

I da se ne više ponovi scena iz barskog hotela „Princess“, po povratku iz Njemačke, kada su Mrvaljević i drugovi više od pola sata čekali na recepciji da ih puste u hotel, jer Savez, navodno, nije izmirio neka prethodna dugovanja prema hotelu...

Galerija

Bonus video: