Crna Gora srušila i Češku

Nakon senzacionalnog trijumfa u Njemačkoj (31:27), "crveni" su u paklenom finišu u Baru odoljeli Česima, slavili sa 23:22 (12:13) i tako se osamili na vrhu grupe 2
75 pregleda 79 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.11.2012. 18:00h

Zlatno vrijeme crnogorskog rukometa i dalje traje, ovo je, definitivno godina za pamćenje - nakon senzacionalnog trijumfa u Njemačkoj (31:27), muška seniorska reprezentacija je večeras u Baru nadvisila i Češku (23:22), osamila se na vrhu grupe 2 (ispred Njemačke i Češke koje imaju po poraz) i napravila još jedan veliki korak ka Evropskom prvenstvu.

Poslije Manhajma bilo je jasno da će meč sa Česima, predvođenim Filipom Jihom, najboljim rukometašom svijeta u 2010. godini, biti još teži, prvenstveno na psihološkom planu. Jer, pobjeda protiv Njemačke mogla je biti valorizovana samo uspjehom protiv Češke, a kod kuće je i pritisak bio već nego u prvom kolu.

Izabranici Zorana Kastratovića, međutim, nijesu omanuli, iako na igračkom planu nijesu bili tako ubjedljivi kao na premijeri. Međutim, ostavili su srce na terenu, borbenom igrom u odbrani nadoknadili su sve nedostatke, i, iako minimalno, zasluženo slavili u barskoj „Topolici“, koja je prvi put nakon svečanog otvaranja bila bila ispunjena i preko kapaciteta od 4.200 sjedećih mjesta.

Od gotovog umalo veresija

Kada je golom Zorana Roganovića povela 23:18, nakon 52 minuta i 13 sekundi, činilo se da je Crna Gora osigurala pobjedu. Međutim, prvim i jedinim golom Jihe u drugom poluvremenu, u 53. minutu, Češka je počela seriju od 4:0 (u tom periodu domaći rukometaši su prokockali pet napada, sa tri neuspješna šuta i dvije izgubljene lopte) kojom je stigla na prag od izjednačenja.

Naime, nakon što je Mijatović odbranio šut Horaka za 23:23, 80 sekundi prije kraja, Crna Gora je krenula u napad. Rakčević je izborio isključenje upravo Horaka, 20-tak sekundi prije kraja, ali su „crveni“ pod prijetnom pasivnog napada pogriješili (Roganović nije uspio da proigra Rakčevića), pa su Česi krenuli u kontru, za koju su imali desetak sekundi. Lopta je došla do Jihe, koji je pokušao da proigra Juračeka na crti, ali je tu loptu presjekao Melić i donio veliko slavlje na terenu i tribinama...

I brojke u korist „crvenih“

Iako u stručnom štabu Češke smatraju da nijesu zaslužili poraz, brojke govore drugačije. Crna Gora je imala bolji procenat šuta, i to ravnomjeran u dva poluvremena, od ukupno 60,5 odsto, dok su Česi imali 52,4 odsto, znatno pokvarivši u nastavku (42,8%) procenat šuta u odnosu na prvih 30 minuta (skoro 62 odsto). „Crveni“ su imali manje izgubljenih lopti (13-15) i više golova iz kontri i polukontri (7-2). Jedino su dva golmana, Mijatović i Štohl imali isti broj odbrana – po 10.

Mrvaljević nije izdržao

Kapiten Draško Mrvaljević je dan prije meča osjetio bol u Ahilovoj tetivi desne noge, stisnuo je zube i pokušao da igra, ali je nakon nepunih pet minuta zatražio izmjenu. Zamijenio ga je Stevan Vujović i do kraja meča bio jedan od najboljih.

Crna Gora je očekivano u odbrani počela dubokom zonom 3-2-1, Česi su se opredijelili za zonu 6-0, logično s obzirom na visoke igrače u ekipi. Kastratović je, međutim, mijenjao odbranu tokom meča, od sredine poluvremena su Roganović i drugovi uglavnom igrali 5-1 i 5+1 sa flasterom na Jihi, koji su igrali Marković i Kapisoda.

Češka je postigla prvi gol, Crna Gora je prva imala dva gola prednosti (3:1), a od 11. minuta, kada je povela 6:5, Češka je vodila do odmora, predvođena sjajnim Jihom koji je do odmora postigao sedam (uz četiri promašaja) od ukupno 13 golova svoje ekipe. Imali su gosti u pet navrata dva gola prednosti, ali su na odmoru imali minimalnu prednost.

Preokret u nastavku

U drugom poluvremenu potpuno druga slika na terenu, Jiha je potpuno zaustavljen, jer je uspio samo tri puta da šutne na gol, i jednom pogodi. Preokret se dogodio između 37. i 44. minuta, kada je odbrana Crne Gore postala granitna, neprobojna za goste (u 40. minutu je defanzivu pojačao i specijalista Goran Lasica), pa je serijom 4:0 naša selekcija povela 19:16, a onda je početkom 53. minuta stigla i do rekordnih plus pet (23:18), koji su, na kraju, i bili, uz malo sreće, dovoljni za konačan trijumf...

Crna Gora – Češka 23:22 (12:13)

Bar – Dvorana: „Topolica“. Gledalaca: 4.500. Sudije: Erdogan i Ozdeniz (Turska). Sedmerci: Crna Gora 4 (3), Češka 3 (3). Isključenja: Crna Gora 10, Češka 6 minuta.

Crna Gora: MIJATOVIĆ (10 odbrana), Simić, RAKČEVIĆ 2, Pejović, MELIĆ 3, Osmajić, MRVALJEVIĆ 2 (2), MARKOVIĆ 2, Kapisoda 2, Grbović, Vujović 4, ŠEVALJEVIĆ 3 (1), ROGANOVIĆ 5, Simović, M. Lasica, G. Lasica.

Češka: Mrkva, ŠTOHL (10 odbrana), Hrtska 3, Bečvarž, Rezniček, Jurka 2, Vrani, Kubeš, MOTL, JIHA 8 (3), Šulc, Horak 4, ČIP, MRAZ 1, JURIČEK 1, SKLENAK 3.

Bonus video: