KVALIFIKACIJE ZA EP

Motiv do neba

"Šta reći za našeg rivala. Skup kvalitetnih pojedinaca, neki su i ekstra klase kao Filip Jiha, ali tu su i drugi. Treba nam podrška da ostvarimo novi dobar rezultat - dodao je Mijatović
0 komentar(a)
Rade Mijatović, Foto: Savo Prelević
Rade Mijatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.11.2012. 09:28h

U barskom hotelu „Princess”, pred nevjerovatno malim brojem novinara (bili samo predstavnici „Vijesti” i „Dana”), održana je pres konferencija pred okršaj rukometaša Crne Gore i Češke u 2. kolu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo u Danskoj. Malom posjetom bili su neprijatno iznenađeni svi, ali je golman „crvenih” Rade Mijatović bio rezigniraniji od ostalih.

- Želio bih prije svega do pozdravim naše sportske prijatelje iz Češke, ali i da istaknem da ovo nismo očekivali. Sva sreća da imamo veliki broj prijatelja i rođaka koji će nas podržati, a prosto ne mogu da vjerujem da je Bar tako daleko od Podgorice - sarkastično je prokomentarisao jedan od heroja iz Njemačke, uz napomenu da se nada da će „Topolica”, ipak, biti puna u današnjem meču.

Nakon ovakvog uvoda, na red je došla i analiza predstojeće utakmice.

- Ne smije da nas uspava uspjeh u Njemačkoj. Moramo sada da budemo pravi i da damo svoj maksimum. Jak smo kolektiv, a najvažnije je da zadržimo atmosferu koja nas je i dovela ovdje. Šta reći za našeg rivala. Skup kvalitetnih pojedinaca, neki su i ekstra klase kao Filip Jiha, ali tu su i drugi. Treba nam podrška da ostvarimo novi dobar rezultat - dodao je Mijatović.

A upravo je jedan od najboljih rukometaša svijeta u ovom trenutku, 30-godišnji as Kila Filip Jiha, pokazao koliki je profesionalac. Iako vjerovatno nikada nije davao izjavu pred manjim brojem pripadnika „sedme sile”, to se ni u jednom trenutku nije moglo osjetiti.

- Zahvaljujem na srdačnoj dobrodošlici, a moram da priznam da su me oduševili klimatski uslovi u Baru. Gledao sam meč našeg rivala sa Njemačkom, i zaista sam bio prijatno iznenađen. Igrala se jaka odbrana, na vašim igračima je bila evidentna emocija, snaga, timski duh... Crna Gora je kvalitetan rival, skup dobrih pojedinaca i čeka nas težak duel. Nismo odigrali dobro protiv Izraela, i takav meč nam se ne može ponoviti - rekao je najbolji rukometaš svijeta u 2010. godini.

Vasko Ševaljević je još jednom podsjetio na dobru seriju rezultata, ali je ulogu favorita prepustio gostima.

- Moramo da nastavimo taj kontinuitet, iako znamo da nam neće biti nimalo lako. Usuđujem se reći da su Česi favoriti u ovom meču. Imaju u svojim redovima vjerovatno najboljeg igrača planete u ovom trenutku Jihu, ali su i drugi rukometaši i te kako opasni. Vjerujem da maksimalnim zalaganjem možemo da ostvarimo dobar rezultat - zaključio je Ševaljević.

Selektor Čeha, Vladimir Haber, svjestan je svih kvaliteta i mana rivala.

- Skenirali smo igru protivnika, a trijumfom nad Njemačkom u onakvom stilu pokazali su kvalitet. Motiv više predstavljaće i činjenica da igraju na domaćem parketu. Ipak, imamo i mi našu računicu, i sada upravo na ovom teškom gostovanju moramo da pokažemo koliko smo mentalno jaki. Vjerujem da možemo da odigramo dobru utakmicu i možda baš ovdje stignemo do važnih bodova u ovom ciklusu - istakao je Haber.

Meč u dvorani „Topolica” počinje u 17 časova, sude Turci Erdogan i Ezdeniz.