Kastratović: Nakon Švedske svi će nas više respektovati

“Zbog svog iskustva, načina na koji shvata sport, kao i ljudskih kvaliteta, Kapisodi je mjesto u ovom sastavu", kaže crnogorski selektor
108 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Kastratović i izabranici, Foto: Zoran Đurić
Zoran Kastratović i izabranici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.10.2012. 08:55h

Komentarišući spisak za predstojeće mečeve sa Njemačkom i Češkom, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Danskoj 2014. godine, selektor muške rukometne reprezentacije Zoran Kastratović je izjavio da “mali problem predstavljaju igrači koji su kasnije našli angažmane kao i rekovalescenti zbog nivoa takmičarske forme”.

“Nadam se da će, kao i u junu, u takmičarskom smislu tim biti iznad pojedinaca i da ćemo uz maksimalno angažavanje svih uspjeti da ostvarimo aktivne rezultate protiv oba protivnika u kvalifikacijama koji bi nam dali šansu da se nadamo eventualnmo plasmanu na Evropsko prvenstvo”, rekao je “Vijestima” Kastratović.

Na spisku su golmani Rade Mijatović (Dinamo Minsk, Bjelorusija), Marko Rajković (Valens, Francuska), Nebojša Simić (Lund, Švedska), lijeva krila Igor Marković (Lovćen), Petar Kapisoda (Vest, Švajcarska), desna krila Fahrudin Melić (Gorenje, Slovenija), Marko Lasica (Kangas, Španija), pivoti

Mladen Rakčević (Metalurg, Makedonija), Marko Pejović (Lajons, Holandija), Nemanja Grbović (Lovćen), te bekovi Vladimir Osmajić (Cimos, Slovenija), Vasko Ševaljević (Dinamo Minsk, Bjelorusija), Goran Lasica (Lovćen), Draško Mrvaljević (Bregenc, Austrija), Stevan Vujović (Lovćen), Zoran Roganović (Lund, Švedska), Žarko Marković (Gepingen, Njemačka) i Marko Simović (Al Ahli, Katar).

U odnosu na junski baraž sa Švedskom, u kojem je Crna Gora izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Španiji, u tim se vraćaju Mladen Rakčević i Žarko Marković.

Rakčević je dvomeč sa Švedskom propustio zbog teške povrede koljena, i nakon više od sedam mjeseci rehabilitacije uspješno se vratio na teren u dresu Metalurga.

Marković u junu nije igrao zbog operacije kapaka, ali je i ovom prilikom pod znakom pitanja. Stameni Cetinjanin, naime, prije nedjelju dana na treningu je dobio jak udarac u predjelu grudnog koša, a nakon pregleda je, navodno, ustanovljeno da je nagnječio hrskavicu, i da mu je jedna koščica čak i slomljena na mjestu gdje se spajaju pluća, te da je potrebno da miruje određeno vrijeme. Zato je preskočio duel 9. kola Bundes lige sa Libekom, dan nakon povrede (Gepingen je slavio 29:22), i kup utakmicu sa Magdeburgom (gosti slavili nakon produžetka 37:35), pa ostaje da se vidi da li će nastupiti u sjutrašnjem meču Bundes lige sa Balingenom.

“Žarko sigurno dolazi na okupljanje, a da li će biti u mogućnosti da igra, vidjećemo. Ako zaigra za Gepingen, zašto da ne igra i za reprezentaciju”, dodaje Kastratović.

Iako je bio u timu koji je igrao sa Švedskom, ovu akciju će preskočiti srednji bek Mirka Milaševića, zbog toga što je, kako nam je potvrdio Kastratović, tek prije dvije nedjelje pronašao klub (španski Puerto Sagunto).

U odnosu na posljednju akciju nema ni dvojca iz Lovćena, Ivana Perišića i Andrije Pejovića, zatim Mirka Majića (nema klub), kao i mladog Miloša Božovića, koji će raditi sa juniorima.

Ni ovoga puta, kao protiv Švedske, nema Žarka Pejovića, beka Tatrana. U junu ga nije bilo njegovim izborom (ženidba), ovoga puta nije izbor Kastratovića.

“Na toj poziciji imam Draška Mrvaljevića, Stevana Vujovića i Vaska Ševaljevića po potrebi”, ističe Kastratović.

Na spisku Kastratovića je i jedan igrač koji je trenutno bez kluba, ali ne bilo kakav igrač, već proslavljeno ime crnogorskog rukometa, lijevo krilo Petar Kapisoda, koji svojom pojavom, radom i profesionalnim odnosom na terenu i van njega itekako znači reprezentaciji.

Kako kaže Kastratović, Kapisodi će od nove godine ponovo početi obaveze u švajcarskom Vestu, a do tada trenira sa Lovćenom.

“Zbog svog iskustva, načina na koji shvata sport, kao i ljudskih kvaliteta, Petru je mjesto u ovom sastavu. Što se tiče igrača koji igraju na toj poziciji, a bili su na nekim od prethodnih akcija državnog tima, Majić nema klub, Miloš Vujović je skoro godinu dana pauzirao, Milan Popović ima malu minutažu u Lovćenu, gdje igra Igor Marković na toj poziciji”, kaže Kastratović.

Reprezentacija će se okupiti 29. oktobra u 10 časova u prostorijama RSCG, a dva sata kasnije će krenuti za bar na dvodnevne mini pripreme, nakon čega “crveni” putuju za Manhajm, na prvi meč sa Njemačkom (1. novembar), dok se tri dana nakon toga u Baru sastaju sa Češkom.

“Sigurno je da su oba protivnika izuzetno kvalitetna. Igrači Njemačke igraju u najkvalitetnijoj evropskoj ligi. Radi se o igračima visokog kvaliteta i ogromnog međunarodnog iskustva. Česi u svojim redovima imaju Jihu, jednog od najboljih igrača današnjice. Mi smo u junu napravili podvig plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Španiji. Ta pobjeda je našem timu donijela dodatno samopouzdanje. Mislim da će i naši protivnici u ovim kvalifikacijama sa više respekta prema našem sastavu ući u mečeve”, zaključio je Kastratović.

Bonus video: