Lovćen srušio Nekse, heroj Daskaloski

Heroj pobjede bio je golman Cetinjana Zlatko Daskaloski, koji je devet sekundi prije kraja odbranio sedmerac Vedrana Mataije
82 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 18:15h

Ono što su prokockali protiv Borca u Banjalaci, kada su bez pobjede ostali četiri sekunde prije kraja, vratilo im se protiv Neksea - rukometaši Lovćena su do pobjede (28:27) protiv vicešampiona Hrvatske došli zahvaljujući makedonskom golmanu Zlatku Daskaloskom, koji je na kraju ispao heroj meča, pošto je devet sekundi prije kraja odbranio sedmerac Vedrana Mataije. Lijevo krilo tima iz Našica je prije toga realizovalo svih pet penala!

Pobjeda Lovćena je više nego zaslužena, jer su Cetinjani vodili od početka do kraja, i do pet razlike, ali su sopstvenim greškama vratili Nekse u igru i završnicu meča učinili neočekivano neizvjesnom.

Interesantno, gosti, koji su doživjeli prvi poraz u SEHA ligi nakon tri uzastopne pobjede, sve tri u gostima, imali su na kraju bolju statistiku - bolji procent šuta (64,3 - 63,6 odsto), više golova iz kontri i polukontri (12-10) i manje izgubljenih lopti (8-9). Jedino je Daskaloski imao više odbrana od kolega iz Neksea, Perice Lelića i Matea Šunjića, i to jednu više, onu posljednju, najvredniju, koja je i donijela sva tri boda...

“Utakmica je bila teška. Oni su došli malo umorni, jer su dva dana ranije igrali u Skoplju. Ali, bili smo sigurni da ćemo pobijediti, jer smo savladali Tatran i odigrali dobru utakmicu protiv Borca, čime smo povratili samopouzdanje, nakon kvalifikacija za Ligu šampiona u Beogradu. Bilo je svega na ovom meču, ali je sreća ovoga puta bila na našoj strani”, skroman je nakon meča bio Zlatko Daskaloski, koji je uz stuba odbrane i večeras šuterski raspoloženog Gorana Lasicu (četiri od četiri), bio među najzaslužnijim za pobjedu.

Lovćen je meč počeo sa dvije pogođene prečke (Marković i Mirko Radović) i jednom stativom (Perišić), ali je prvi gol postigao na efektan način - na asitenciju Jovetića, Grbović je iz „cepelina” „načeo” mrežu Neksea nakon tačno tri minuta i 12 sekundi. Gosti su držali priključak do 2:2, a onda su Cetinjani serijom 4:0 od 9. do 16. minuta otišli na plus pet (8:3), koliko je bilo i u 22. minutu (11:6).

Promjenom zone, sa 3-2-1 na 6-0, Nekse je otupio oštricu napada Cetinjana, pa je razlika polako počela da se topi. Istina, Lovćen je na poluvremenu mogao da ima više od gola prednosti, ali su domaći igrači dva puta izgubili loptu, na 13:10 i 13:11, što su gosti kaznili sa dva gola.

Nastavak je donio neizvjesnu borbu. U 33. minutu je Nekse izjednačio prvi put od 2:2, a 14 sekundi prije isteka 40. minuta je prvi put i poveo, sa 18:17. Gosti su, međutim, drugi i posljednji put bili u prednosti dva minuta kasnije (19:18), nakon čega je Lovćen serijom 5:0 u 48. minutu poveo 23:19, dok je nešto više od minut kasnije bilo i 25:20, kada se činilo da je meč prelomljen.

Nekse se, međutim, nije predavao. Koristeći greške domaćina, uspio je da priđe na gol zaostatka i da ugrozi već viđenu pobjedu. Lovćen je nešto više od minut prije kraja imao napad za 29:27, ali je šut Jovetića odbranio Šunjić, pa je gostima, nakon tajm-auta Kasima Kamenice ostalo 27 sekundi za posljednji napad.

Kamenica je ubacio i sedmog igrača umjesto golmana, a Lovćen se zbog isključenja branio sa petoricom. Lopta je stigla do desnog beka Markotića, koji je šutirao pod faulom, pa su makedonske sudije pokazale na sedmerac. Daskaloski je, međutim, spasao gol i tri boda...

Inače, prije utakmice je minutom ćutanja odata pošta bivšim igračima Lovćena, Slobodanu Đurišiću i Nikoli Miloševiću, koji su tragično nastradali prije 32 godine.

Lovćen - Nekse 28:27 (13:12)

Cetinje - SC „Lovćen”. Gledalaca: 500. Sudije: Mitrevski i Todorovski (Makedonija). Sedmerci: Lovćen 2 (2), Nekse 6 (5). Isključenja: Lovćen 8, Nekse 8 minuta.

Lovćen: Abramović, DASKALOSKI (11 odbrana i sedmerac), Lipovina, JOVETIĆ 3, Popović, I. Radović, MARKOVIĆ 6 (2), S. Vujović, Pejović, Drašković 3, M. RADOVIĆ, L. Vujović, PERIŠIĆ 4, Nikolić, LASICA 4, GRBOVIĆ 5.

Nekse: P. Lelić (tri odbrane), ŠUNJIĆ (osam odbrana), KOZINA 2, Mataija 7 (5), ETER, F. LELIĆ 8, Mrđenović 1, Varvodić 1, Markotić 1, Slišković 3, Vujić 2, VOZAB, OBRANOVIĆ 2, IVIĆ.

Galerija

Bonus video: