Jovanović: Malo ko ima borbeni duh kao ovaj tim

"Poslije onakvog uspjeha u Londonu, sad je možda teško krenuti u nove pohode. Ali, mi smo profesionalke, a sportistima je uvijek cilj da teže sve boljim rezultatima", kaže Jovanović...
1 komentar(a)
Mara_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
Mara_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
Ažurirano: 03.10.2012. 14:18h

Nakon istorijskog uspjeha u Londonu, gdje ih je samo sudijska nepravda spriječila da se popnu na vrh Olimpa, rukometašice Crne Gore i zvanično su krenule u novi ciklus.

Krajnji cilj, Rio de Žaneiro 2016. godine, još je daleko, tim Dragana Adžića imaće puno obaveza do željenog odlaska u zemlju sambe, kafe i fudbala...

Prva je Evropsko prvenstvo, koje se u decembru održava u Srbiiji. "Crvene” su juče počele prvi dio priprema za svoje drugo učešće na šampionatima Starog kontinenta.

Tokom ove EHF nedjelje, tim koji je ostao bez dvije najveće zvijezde Bojane Popović i Maje Savić, odigraće dva pripremna meča sa Makedonijom.

Već danas planiran je put ka Ohridu, gdje će podmlađena ekipa sjutra i u petak testirati mogućnosti.

"Poslije onakvog uspjeha u Londonu, sad je možda teško krenuti u nove pohode. Ali, mi smo profesionalke, a sportistima je uvijek cilj da teže sve boljim rezultatima. Bolje od Olimpijskih igara ne može sigurno, ali ne bi trebalo da se zaustavimo na tome. Sada imamo mlađu ekipu i mislim da imamo veliki razlog da postavimo pred sebe još veći cilj i motiv da u ovakom sastavu radimo što bolje i napravimo nešto veliko", kaže Marija Jovanović.

Osim Popovićeve i Savićeve, u Ohridu neće biti ni dva srednja beka - Ana Radović je odlučila da ne igra za reprezentaciju dok je Adžić selektor, dok Milena Knežević neće putovati zbog udarca koji je dobila u oko na treningu Budućnosti.

Zbog toga je naknadno pozvan desni bek zagrebačke Lokomotive, Jelena Marković.

Najteže će, naravno, biti da se nadoknadi Bojanin odlazak u istoriju, a jedna od igračica kojima će pripasti nezahvalna uloga da zamijeni je upravo Jovanovićeva.

Svjesna je da je to gotovo nemoguće...

"Najbitnije je da se prije svega dobro osjećam, jer u posljednje vrijeme povrede nisu imale milosti prema meni. A onda naravno da ću pomoći timu, daću sve od sebe, to je u principu najbitnije".

Kako ti se čini ova ekipa, kakva je njena budućnost?

"Imale smo dosta prilike da igramo bez Bojane Popović i Maje Savić. Naravno, neće to biti ni jednostavno, ni lako kako nam je bilo tada, ali i tada smo pokazale kvalitet i karakter i mislim da ekipa ima ono što malo ko ima u Evropi, po meni, a to je borbeni duh i karakter. To je ono što treba da nas krasi i ubuduće. Mislim da time možemo nadoknaditi sve neke nedostatke, ako ih budemo imali".

Utakmice sa Makedonijom biće prvi pravi testovi...

"Poslužiće nam da vidimo gdje smo i šta smo. Tu su i neka nova lica, koja će pokazati koji su njihovi dometi. Takođe, ove mečeve bi trebalo da iskoristimo da vidimo šta je to na čemu bismo u budućnosti morale da radimo"; zaključila je Jovanovićeva.

Olkim ima velika očekivanja u Ligi šampiona

Olkim je ove sezone napravio drim-tim, u kojem je ostala i Marija Jovanović. Rumunski prvak je glavni favorit za osvajanje Lige šampiona, ali je nedavno došlo do finansijskih problema.

"Za sada sam zadovoljna. Novi je trener, djelimično je nova ekipa, meni se sviđa kako sve funkcioniše. Istina je da smo imali finansijskih problema, ali očekujem da će sve to biti kako treba, jer bi bilo grehota da ne bude".

Kakva su očekivanja u Ligi šampiona?

"Očekivanja su, naravno, velika. Nismo ni počeli, a pehar je već iznad nas. Naravno, mislim da imamo ekipu za to, ali je još prerano očekivati takvo nešto. Treba puno da se uigramo, jer imamo mnogo jako dobrih individualaca u ekipi i mislim da sve treba složiti na svoje mjesto. Meni se, u svakom slučaju, sviđa ekipa i kako radimo. Nadam se da ćemo tako nastaviti i na utakmicama i da ćemo doći do željenog cilja", napominje 26-godišnja Danilovgrađanka.

Bonus video: