Karabatiću i družini prijeti pet godina zatvora

Rukometni zemljotres i danas je tresao zemlju Gala, a tužilac u Monpeljeu je rekao da je devet rukometaša pod velikom sumnjom da su se nelegalno kladili...
78 pregleda 19 komentar(a)
Braća Karabatić, Foto: Reuters
Braća Karabatić, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2012. 21:12h

Bio je idol nacije, najbolji sportista Francuske u 2011. godini, a večeras će drugi put zaredom prenoćiti u pritvoru.

I ne samo to - najbolji rukometaš svijeta Nikola Karabatić bi, sa još 17 optuženih, mogao da provede pet godina iza rešetaka!

Rukometni zemljotres i danas je tresao zemlju Gala, a tužilac u Monpeljeu je rekao da je devet rukometaša pod velikom sumnjom da su se nelegalno kladili i bili umiješani u namještanje utakmice.

Kao što je poznato, Nikola Karabatić, njegov brat Luka, te Srbin Mladen Bojinović, Slovenci Vid Kavtičnik, Dragan Gajič i Primož Prost, Francuzi Samuel Onrubija i Mikael Roban, kao i Tunižanin Visem Hmam, sumnjiče se da su 12. maja namjestili utakmicu sa Seson Sevinjom, koju je Monpelje neočekivano izgubio.

Po navodima optužnice, to su uradili da bi zaradili na kladionici.

Propjevala Lukina djevojka

Juče je privedeno 18 ljudi, što je potvrdio tužilac Bris Roban.

"Postoje ozbiljne sumnje u nelegalno klađenje", rekao je Roban i naglasio da je djevojka Luke Karabatića, TV zvijezda Ženi Prije, priznala da se kladila u ime igrača.

"Ženi Prije je priznala da je uložila novac koji joj je dao Luka Karabatić. Ona je, takođe, rekla koliko joj je novca on dao i koliko je zaradio od tog klađenja", dodao je Roban.

Prema podacima tužilaštva, ukupno 87.880 eura je uloženo na spornu utakmicu, što je 40 puta više od uobičajenog iznosa za meč Prve lige Francuske.

"Većina uloga je data u isto vrijeme dana, a 99,94 odsto je uplaćeno na vođstvo Seson Sevinja na poluvremenu", dodao je tužilac.

Roban je napomenuo da je tužilaštvo jasno razdvojilo opklade koje su položili igrači i ljudi povezani sa njima od običnih bukmejkera. Predsjednici dva kluba i treneri su potpuno čisti...

Osumnjičeni rukometaši će sjutra biti privedeni sudiji, koji će ih saslušati po optužnici u kojoj se terete za sportsku korupciju i prevaru.

Ako budu proglašeni krivim, mogli bi da provedu pet godina u zatvoru i da plate 75 hiljada eura kazne.

Braća Karabatić priznaju klađenje, ne i namještanje

Nijedan igrač još nije priznao da se kladio, ali to će uraditi braća Karabatić.

Tako je najavio njihov advokat, uz napomenu da će demantovati da su namjestili meč.

"Priznaće da su se kladili, jer su uplatili tikete. Ali, slučaj namještanja mora da bude potvrđen. Tužilac mora da pruži dokaze. Jedino što mogu da kažem je da moji klijenti oštro demantuju namještanje meča", rekao je Erik Dipon-Moreti za francuski radio RTL.

Bonus video: