Priznali klađenje, ali ne i namještanje

U slučaju da se dokaže da su namještili utakmicu, mogli bi da odu u zatvor na pet godina i plate još 75.000 eura
86 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Karabatić, Foto: Reuters
Nikola Karabatić, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2012. 11:19h

Rukometni klub Monpelje negirao je namještanje utakmice, dan pošto je nekolicina bivših i sadašnjih igrača privedeno po tim optužbama, prenosi B92.

Među uhapšenim igračima su i najbolji rukometaš svijeta Nikola Karabatić i srpski reprezentativac Mladen Bojinović, kao i jedan član stručnog štaba Monpeljea i djevojka jednog igrača.

Ukupno 17 osoba je prošlu noć provelo u pritvoru zbog optužbi za namještenje jednog meča prošle sezone.

Pomenuti rukometaši osumnjičeni su da su namjestili meč 24. kola francuske lige protiv Rena, u kojem su poraženi sa 31:28, što je bilo veliko iznenađenje, iako je Monpelje tada već osvojio titulu.

Sumnja u regularnost meča pojavila se nedavno, kada je otkriveno da su supruge i djevojke osmorice igrača i još nekoliko klupskih radnika u tri kladionice u Francuskoj uplatili novac na poraz Monpeljea, što im je donijelo ukupnu zaradu od oko 200.000 eura.

U toj zemlji je od 12. maja sportistima zabranjeno klađenje.

Advokat rukometaša koji su uhapšen je rekao da će igrači priznati klađenje, ali nikako da je bilo riječi o pokušaju njameštanja.

"Dovoljno je pogledati snimak pa će se videti da nije bilo varanja“, poručili su iz Monpeljea.

Prema pisanju francuskih medija, u slučaju da budu proglašeni krivima, rukometaši bi mogli da budu kažnjeni sa po šest mečeva suspenzije i 15.000 eura.

U slučaju da se dokaže da su namještili utakmicu, mogli bi da odu u zatvor na pet godina i plate još 75.000 eura.

Prvi čovjek Monpeljea Remi Levi nije želio da komentariše hapšenje igrača svog tima, ali je bio veoma šokiran.

“Ovo je test za sve, i za igrače, i za Monpelje, i za cio rukomet“, rekao je Žoel Delplang, predsjednik Rukometnog saveza Francuske.

Bonus video: