Ratko Đurković na klupi Patrasa

„Uželio sam se posla, želim da radim, i u ovom trenutku, kad na posao čekam već deset mjeseci, manje mi je bitno bilo jeli muški ili ženski klub", kaže Đurković za "Vijesti"
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2012. 09:52h

Nakon 10 mjeseci pauze od odlaska iz makedonskog Pelistera, bivši trener Lovćena Ratko Đurković dobio je novi angažman, drugačiji od prethodna dva, ne samo zbog druge zemlje – nekadašnji proslavljeni reprezentativac Crne Gore, ali i reprezentativac Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, novi je šef stručnog štaba Luks Patrasa, aktuelnog osvajača duple krune u Grčkoj u ženskoj konkurenciji.

Kako kaže, „pregovori, dogovori, međusobno ispitivanje preko menadžera trajali su pet-šest dana, nakon čega je postignut dogovor“.

„To je trenutno najbolji ženski klub u Grčkoj i ove godine su odlučili da malo podmlade ekipu. Ljetos su doveli sve što valja mladih igračica iz Grčke, pet-šest juniorki. Kako sam dobio informacije, zbog toga su se i odlučili za mladog i ambicioznog trenera, pa su na kraju izabrali mene. Dogovorili smo se da saradnja bude na jednu sezonu, da vidimo šta ćemo moći da uradimo sa tako podmlađenim sastavom“, kaže za „Vijesti“ Đurković, bivši trener juniorske reprezentacije Crne Gore, te nekadašnji asistent selektora seniora Kasima Kamenice.

Luks Patras (nastao spajanjem tri manja lokalna kluba) ove godine slavi 10 godina postojanja, tokom kojih je osvojio 10 trofeja, šest uzastopnih titula (2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012) i četiri nacionalna kupa (2007, 2009, 2010, 2012).

„Bez obzira na podmlađivanje ekipe, ambicije i dalje ostaju iste, osvajanje barem jednog trofeja, titule ili Kupa. To je minimum“, dodaje Đurković, koji je u igračkoj karijeri osvojio šest titula prvaka države i dva nacionalna kupa igrajući za Lovćen, Metaloplastiku, Sintelon, Partizan, Bidasou (Španija), Pik Seged (Mađarska) i sarajevsku Bosnu, a u trenerskoj ima osvojen Kup sa Lovćenom 2010. godine.

Prema riječima Đurkovića, u ekipi će biti i tri srpske internacionalke, koje predvodi iskusna 37-godišnji srednji bek Tatjana Penev, koja je u klubu, maltene, od osnivanja.

„Tanja ove godine, vjerovatno, završava karijeru. Rekla mi je da je mišljenja da tim ima igrački potencijal, ali da treba dosta rada. Ja se ne plašim tog izazova, zato sam i prihvatio ponudu“, ističe Đurković, i dodaje da će po dolasku u Patru biti organizovana utakmica kako bi na djelu mogao da vidi mogućnosti ekipe, što će mu, kako kaže, olakšati rad.

Đurković će prvi put u karijeri raditi sa ženskom ekipom.

„Uželio sam se posla, želim da radim, i u ovom trenutku, kad na posao čekam već deset mjeseci, manje mi je bitno bilo jeli muški ili ženski klub. Mada, zaista, nijesam nijesam očekivao da ću biti trener nekog ženskog kluba, ali eto...Malo mi je čudno, ali najviše zbog toga što uzimam ekipu koju ne poznajem, a za tri nedjelje počinje prvenstvo. Ekipa je formirana, pojačanja eventualno može biti jedino na polusezoni, u januaru. Zato sam se malo i lomio, ali su me ljudi iz kluba uvjerili da treba da se prihvatim tog izazova“, zaključio je Đurković, koji će Patras voditi i u trećem kolu Kupu EHF, protiv Vardara, pri čemu će oba meča, dogovorom klubova, biti odigrana u Skoplju.

Diploma prije odlaska u Grčku

Uz saglasnost čelnika novog kluba, Đurković će se tek krajem nedjelje priključiti ekipi. Razlog je odbrana diplomskog rada na Fakultetu za fizičku kulturu u Nikšiću, odsjek za rukometne trenere.

Mentor Dobrislav-Colja Vujović je prihvatio njegov rad na temu „Metodika obuke i usavršavanja tehnike pivotmena”.

„Ostala mi je ta formalnost, mislim da će odbrana biti u srijedu, najkasnije u četvrtak, i nakon toga idem za Grčku – kaže Đurković, koji će, tako, ove nedjelje zvanično postati i rukometni trener sa diplomom.

Bonus video: