Kadeti više ne utiču na rezultate seniora

Sa 20 glasova “za”, dva “protiv” i jednim uzdržanim delegatom, iduće sezone se neće vezivati rezultati seniorskih i kadetskih ekipa u Prvoj muškoj ligi
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2012. 14:19h

Ovoga puta nije bilo promjene stavova klubova u odnosu na ono što je dogovoreno na dosadašnjim sastancima, što se znalo desiti ranijih godina – sa 19 glasova “za”, dva “protiv” (ŽRK Nikšić i RK Sedmerac) i jednim uzdržanim (ŽRK Devetka), verifikovana je odluka Upravnog odbora Rukomenog saveza Crne Gore, pa se iduće sezone neće vezivati rezultati seniorskih i kadetskih ekipa u Prvoj muškoj ligi, kao prethodnih sezona, odlučeno je na današnjoj Skupštini RSCG, na kojoj su prisustvovala 22 od ukupno 28 delegata.

Kao i do sada, kadeti će igrati predigru mečeva seniora (iako je predsjednik Skupštine Zorana Radojičića iznio čudan predlog, “u ime nekih trenera”, da kadeti igraju nakon seniora, koji su se, navodno, žalili da se umore čekajući da kadeti završe svoju utakmicu), njihovo učešće u ligi je obavezno, u suprotnom će biti sankcionisani.

Prva muška liga će brojati osam klubova, a nakon ligaškog dijela četiri prvoplasirane će igrati Mini ligu za prvaka, a ostale četiri Mini ligu za opstanak, uz prenošenje bodova iz međusobnih susreta. Ostalo je nejasno, jer nije dat precizan odgovor, koliko će klubova igrati u narednoj sezoni u Prvoj ženskoj ligi. Nezvanično se pominje i u učešće ekipe Budućnosti II, iako se prošle sezone nije takmičila niti u Prvoj ligi, niti u Drugoj ligi…

S obzirom na to da na Skupštini nije bilo moguće postići saglasnost i zajednički stav, donesena je odluka da Stručni savjet RSCG od klubova prikupi sve potrebne informacije, i da onda dostavi Upravnom odboru predlog da li je i na koji način moguće organizovati i juniorsku ligu, zbog velikog broja juniora koji se izgube nakon kadetskog uzrasta, ukoliko se ne izbore za mjesto u seniorskom timu.

Iako je Upravni odbor već donio odluke po tom pitanju, na predlog predsjednika Skupštine, koji je, uz saglasnost predsjednika UO Predraga Boškovića, to zatražio u ime svog kluba (Sedmerca, koji treba da se spoji sa Mornarom u jedan klub), jednoglasno je odlučeno da se start prvenstva u svim ligama pomjeri za nedjelju dana, za 20/21. oktobar, te da se takođe za desetak dana pomjeri rok za uplatu obaveznog depozita i kotizacije, što predstavlja, ujedno, i uslov za prijavu učešća u takmičenju.

Skupština je jednoglasno usvojila Izvještaj o radu Upravnog odbora, u kojem su konstatovani odlični rezultati seniorskih selekcija u proteklom periodu (srebro rukometašica na Olimpijskim igrama u Londonu i plasman rukometaša na Svjetsko prvenstvo u Španiji), te titula prvaka Evrope rukometašica Budućnosti, uz uspješnu organizaciju Svjetskog prvenstva za kadetkinje u Baru i Podgorici.

Predsjednik UO Predrag Bošković je u obrazloženju izvještaja naveo da nije zadovoljan rezultatima mlađih kategorija, koje su, po njemu, mogle ostvariti bolje rezultate, s obzirom na potencijal koji imaju.

Po ovom pitanju bilo je dosta diskusije oko toga da li je odgovornost na trenerima tih selekcija ili ili i na selektorima koji su ih birali. Čule su se i zamjerke da treneri mlađih selekcija ne prate sva takmičenja, sve turnire mlađih kategorija kako bi se na pravi način upoznali sa potencijalom svih eventualnih kandidata.

"Skidajući kapu" Draganu Adžiću, selektoru dana i treneru Budućnosti, na postignutim rezultatima, predsjednik Stručnog savjeta Saša Dakić je istakao da bi trenerima mlađih kategorija trebalo stvoriti i finansijske uslove da mogu da prate sve turnire, jer je finansijska situacija jako teška, te da treneri ne mogu priuštiti da ig svog džepa prave sve događaje.

Bošković je, takođe, istakao i lošu finansijsku situaciju u Savezu, sa oko 300 hiljada naslijeđenog duga, koji se neznatno uvećao u prvoj godini njegovog mandata, pošto u usvojenom finansijskom izvještaju stoji da je 2011. godina, računajući prihode i rashode, završena sa minusom od svega 6.205,14 eura.

Sa jednim uzdržanim glasom (ŽRK Nikšić) usvojena je i dopuna Statuta, u članu 56. u kojem u drugom stavu sada stoji da je za članovi rukometne organizacije, u slučaju da u rješavanju međusobnih sporova ne budu zadovoljni odlukom nadležnog organa RSCG, nadležan Arbitražni sud Crnogorskog olimpijskog komiteta, i da se RSCG obavezuje da će poštovati njegove odluke.

Skupština je imenovala novi Nadzorni odbor, na čijem čelu je predsjednik Lovćena Jovo Lagator, a članovi Sonja Đukanović (ŽRK Nikšić) i Veselin Božović (ŽRK Sutjeska).

Da li Boškoviću mandat traje dvije ili četiri godine?

Sjednica je dobila čudan završetak, kada je predsjednik Skupštine Zoran Radojičić najavio da je sljedeće godine izborna Skupština. Iako niko reagovao, bilo je dosta zatečenih pogleda među onima koji su dobro čuli šta je Radojičić kazao, pošto je Predrag Bošković, koji je sjednicu napustio prije kraja zbog neodložnih obaveza na Žabljaku, svoj mandat počeo tek prošlog ljeta.

Bošković je, podsjećanja radi, prošlog ljeta na mjestu predsjednika UO zamijenio Miodraga Ivanovića, koji je podnio ostavku nakon dvije od četiri godine mandata. Radojičić, očigledno, smatra da je Bošković samo nastavio mandat Ivanovića, bez obzira što je prošlog ljeta birao potpuno novi UO.

Bošković je bio zatečen našim pitanjem, kazavši da, vjeruje, da je prošle godine dobio četvorogodišnji mandat, ali nas je uputio na pojašnjenje kod predsjednika Skupštine.

Radojičić je kazao da je za njega sve jasno, da sve o čemu govori stoji u Statutu RSCG.

U trećem stavu člana 34. Statuta RSCG stoji da “mandat predsjednika, potpredsjednika i članova Upravnog odbora traje 4 (četiri) godine, a može prestati ostavkom, opozivom ili višom silom”.

U članu 41. stoji da “kad predsjednik Upravnog odbora podnese ostavku ili je definitivno spriječen da obavlja ovu dužnost, Upravni odbor predlaže sazivanje vanredne izborne Skupštine Saveza u roku od 30 dana, na kojoj se bira novi predsjednik Upravnog odbora.

U Statutu RSCG nigdje ne stoji da novi predsjednik nastavlja nezavršeni mandat prethodnika ili da mu mandat može trajati manje od četiri godine, osim ako podnese ostavku ili bude smijenjen odlukom Skupštine.

Bonus video: