Poraz i od Porta, Lovćen posljednji u Beogradu

Nakon Sloge u polufinalu, rukometaši Lovćena poraženi su danas i od Porta 31:25 (14:10), u meču za treće mjesto na kvalifikacionom turniru u Beogradu.
5 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2012. 16:46h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Od želje i snova da se plasiraju u Ligu šampiona na kraju su ostala samo dva poraza. Nakon neočekivanog Sloge u polufinalu, objektivno slabijeg rivala, Lovćen je izgubio i meč za treće mjesto na kvalifikacionom turniru u Beogradu - Cetinjane je savladao i Porto (31:25), realno kvalitetniji rival, koji je, baš kao i Lovćen, očekivao da će igrati u finalu, i izboriti prolaz u LŠ.

Portugalcima za utjehu ostaje plasman u treće kolo novoformiranog Kupa EHF (nastao spajanjem Kupa kupova i bivšeg Kipa EHF).

Cetinjani će, sa druge strane, takmičenje u Evropi nastaviti u drugom kolu Kupa EHF protiv boljeg iz duela između Londona i danskog Kif Koldinga (nastao spajanjem Kopenhagena, koji je bankrotirao i Koldinga), koji će sasvim sigurno biti rival Cetinjana.

Imena Kima Andersona, Larsa Kristijansena, Lase Boesena, Kaspera Hvita, Venija Loserta, i ostalih garantuju spektakl na Cetinju, pod uslovom da Lovćen, zbog finansijskih razloga, ne dogovori da oba meča (13/14 - 20/21. oktobar), igra u Danskoj. Do tada će odigrati nekoliko mečeva u SEHA ligi...

“Poraz od Sloge nam je teško pao i nijesmo uspjeli da se oporavimo kako treba. Dobro smo počeli utakmicu, “sastavili” smo odbranu, a onda je uslijedio pad koncentracije, imali smo neke tehničke greške, što je kvalitetan protivnik kao Porto uspio da iz kontri iskoristi. Tu su nam pobjegli četiri razlike, i više nijesmo uspjeli da ih stignemo. Ostaje nam da kroz SEHA ligu dižemo formu i da budemo pravi kakvi smo bili prošle godine”, rekao je Marko Jovetić, srednji bek Lovćena.

Osim toga što je šansu pružio svim igračima, razlika u odnosu na meč sa Slogom, pored toga što je rival bio kvalitetniji, je i u tome što je Lovćen protiv Porta vodio, i to tri puta minimalno, posljednji put početkom 10. minuta (4:3, golom kapitena Igora Markovića iz kontre).

Interesantno, Cetinjani su ponovo imali manje izgubljenih lopti od protivnika (18-19), ali su u prvih 30 minuta napravili čak 12 tehničkih grešaka.

Razlika između dva tima je u mnogo boljem napadu i boljoj realizaciji napada Porta (64,5 - 47,1 odsto), i boljoj igri u odbrani, koja je Portugalcima omogućila da postigne čak 15 golova iz kontri i polukontri (Lovćen četiri).

“Malo laganije smo ušli u utakmicu, što je vjerovatno posljedica jučerašnjeg meča. Međutim, uspjeli smo da povedemo tri-četiri razlike, dok je u drugom poluvremenu sve to drugačije izgledalo, uspjeli smo da obranom i kontrama dobijemo utakmicu”, izjavio je Žoao Feraz, desni bek Porta.

Kao protiv Sloge, Lovćen je protiv Porta bio u igri do trećine meča. Jovetić je početkom 24. minuta postigao gol za 8:9, ali je onda Porto, baš kao dan ranije Sloga, napravio seriju od 4:0 i odlijepio se na 13:8.

Tu je meč, praktično, i završen, jer je Lovćen samo u 37. minutu uspio da priđe na minus dva (15:17). Pet minuta kasnije je na semaforu stajalo 22:16, bilo je to jasno i strategu Lovćena Peru Miloševiću, koji je vrlo brzo na teren poslao mlađe igrače, Lipovinu, Popovića, Nikolića i Abramovića, u finišu i Ivana Radovića, pa su se na kraju svi upisali u listu strijelaca, osim dva golmana i Lasice, koji je igrao samo u odbrani.

Do kraja meča se igralo praktično bez odbrana, sa dosta jurcanja po terenu, i dosta izgubljenih loptu, ali se Porto bolje snalazio u toj igri, pa je u 54. minutu stigao i do rekordne prednosti od 30:21. Lovćen je do kraja samo ublažio poraz i završio razočaravajući nastup u Beogradu...

Partizan potopio Slogu, i Metalurg u LŠ

Od kakve je ekipe izgubio Lovćen, najbolje je pokazalo finale kvalifikacionog tunira u Beogradu. Nakon što je u polufinalu “skinuo” Porto, Partizan je u neinteresantnom finalu, nošen velikom podrškom Grobara (pjevalo se i Radovanu Karadžiću) deklasirao Slogu 31:16 (15:8) i izborio prolaz u Ligu šampiona, sasvim zasluženo.

Sloga je prvi gol postigla tek u 10. minutu (za 1:4), u 18. minutu je bilo 11:1 i već tada jasno ko će se na kraju radovati. Partizan je najveću prednost imao u 54. minutu (28:11).

Najefikasniji u Partizanu bio je Maksić sa osam golova, Ilić je dodao šest, dok je na drugoj strani najviše golova postigao Pešić (četiri).

Partizan će u LŠ igrati u grupi sa Monpeljeom, Čehovskim medvjedima, Flensburgom, Ademar Leonom i Hamburgom, pobjednikom vajld kard turnira.

U LŠ su se plasirali još i skopski Metalurg našeg Mladena Rakčevića (nije igrao kvalifikacije, jer još uviijek nije potpuno spreman nakon teške povrede koljena), rumunska Konstanca (za koju igra Mojkovčanin Aleksandar Adžić) i bjeloruski Dinamo Minsk, koji je u baražu bio bolji od Bešiktaša.

Crnogorski reprezentativac Vasko Ševaljević je na dva meča za Dinamo postigao ukupno sedam golova.

Lovćen - Porto 31:25 (10:14)

Beograd - Sportski centar „Voždovac“. Gledalaca: 300. Sudije: Kavešnikov i Plotnikov (Rusija). Sedmerci: Lovćen 7 (4), Porto 3 (2). Isključenja: Lovćen 6, Porto 6 minuta.

Lovćen: Abramović (pet odbrana), DASKALOSKI (devet odbrana i sedmerac), Lipovina 2, JOVETIĆ 6 (3), Popović 2, I. Radović 1, MARKOVIĆ 3 (1), S. VUJOVIĆ 2, Pejović 1, Drašković 1, M. RADOVIĆ 1, PERIŠIĆ 1, Nikolić 1, Lasica, GRBOVIĆ 4.

Porto: Bravo (tri odbrane i dva sedmerca), Laurentino (12 odbrana i sedmerac), Ramos, Duarte 2, Feraz 2, Mota 2, Alveš, Spinola 3 (1), Amador, Moreira 7 (1), Antonio 3, Rola 2, Dejvis 10, Rosario.

Bonus video: