Elita čeka Cetinjane, Sloga je prvi rival

"Ulog je veliki, a važno je da mi budemo ista ekipa od prošle godine, koja je imala jaku odbranu i ubojiti napad", kazao nam je lijevi bek Marko Drašković
1 komentar(a)
Rukometaši Lovćena, Foto: Boris Pejović
Rukometaši Lovćena, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.09.2012. 13:17h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Nakon što su prošle sezone osvojili prvu duplu krunu u istoriji crnogorskog muškog rukometa i odlično odigrali premijerno izdanje regionalne SEHA lige (šesto mjesto), rukometaši Lovćena žele korak dalje, žele da se domognu i evropske elite, nakon punih 11 godina.

Do tog sna trebaju dva koraka, prvi je večeras (19.30) na “Banjici” protiv dobojske Sloge, koja se u prošloj sezoni prvi put domogla titule prvaka Bosne i Hercegovine. U slučaju pobjede, Cetinjani će se u nedjelju za mjesto u LŠ boriti sa boljim iz drugog polufinala između Partizana i Porta (17 časova).

"Gledali smo snimak njihovog meča sa Ademar Leonom, koji ih je „ubio“, ali to ne može biti realno. Ali, radi se o dobrim igračima, pojačali su sa Biljakom, Kukrikom, Čakićem, Pešićem... Odbrana je naš glavni adut, ako ona bude na nivou, sve će biti u redu, naravno uz napad, u kojem moramo da igramo strpljivo do gola", rekao je za „Vijesti“ Goran Lasica, bek Cetinjana, od čije igre u odbrani će umnogome zavisiti rezultat na meču.

Po mišljenju većine prisutnih na kvalifikacionom turniru u Beogradu, Lovćen, koji je 2001. godine stigao do četvrtfinala LŠ (gdje ga je zaustavio moćni Kil), u prednosti je u polufinalu protiv Sloge (i za kladionice je Lovćen favorit, jer je kvota na Lovćen 1,6, dok je na Slogu 2,4), iz prostog razloga što je zadržao kostur od prošle sezone i dodao tri pojačanja, reprezentativca Stevana Vujovića, golmana Zlatka Daskalovskog i Nikšićanina Bogdana Nikolića.

Sa druge stane, Sloga je puno mijenjala, pa je pitanje koliko je trener Dobojaca Aleksandar Dugić uspio da sklopi kockice u pripremnom periodu. Odgovor ćemo dobiti već večeras...

"Znamo da su ove utakmice mnogo bitne, posebno prva protiv Sloge. Ako pobijedimo u tom meču, moral će znatno porasti za finale, protiv Partizana ili Porta. Nikad ne volim da pričam o tome da li smo favoriti, ili nijesmo, uostalom više volim da sve pokažemo na terenu. Igrati Ligu šampiona je san svakog igrača, ja sam imao priliku da osjetim to takmičenje i došao sam u Lovćen da pomognem da se plasiramo u elitu", ističe za “Vijesti” makedonski golman Zlatko Daskaloski, koji je u dresu Vardara u tri navrata imao priliku da igra kvalifikacije i samu Ligu šampiona.

Cetinjska ekspedicija doputovala je juče ujutro u sunčani Beograd i nakon prijepodnevnog i popodnevnog odmora, sinoć je od 19 do 20 časova trenirala na “Banjici” (ponovo će trenirati i danas od 11 časova). Svi igrači su u pogonu, iako Nemanja Grbović nije potpuno spreman. Zbog povrede ligamenata desnog koljena, zbog koje je tek prekjuče počeo da trenira sa ekipom, nakon skoro dvije nedjelje pauze, reprezentativni pivot će moći da pomogne ekipi 10-15 minuta.

Atmosfera je, inače, odlična, vidi se to na svakom koraku, pošto igrači ne propuštaju nijednu priliku za šalu, posebno karakterističnu za cetinjske rukometaše, sportiste uopšte.

"Mislim da možemo da izađemo na kraj sa Slogom, jer su oni nešto slabiji od ostale tri ekipe, mada ko god igra kvalifikacije za LŠ nije slučajno ovdje. Pružićemo maksimum, i na kraju vidjeti šta će nam to donijeti. Ulog je veliki, a važno je da mi budemo ista ekipa od prošle godine, koja je imala jaku odbranu i ubojiti napad", kazao nam je lijevi bek Marko Drašković.

Utakmicu Lovćen - Sloga sudiće ruski par Andrej Kavešnikov i Petar Plotnikov.

Marković: Na dobrom smo putu da Lovćenu vratimo staru slavu

Osim generalnog sekretara Petra Vujanovića, koji je draž Lige šampiona osjetio kao igrač, i trenera Pera Miloševića, u cetinjskoj ekspediciji je i tadašnji sportski direktor, danas član UO, Ratko Marković imao je priliku da prati partije Lovćena u najjačem evropskom takmičenju, čega se vrlo rado sjeća. Marković ističe da je klub na dobrom putu “da Lovćenu vrati staru slavu, da opet bude vodeći klub u Crnoj Gori”.

"Očekujem sve najbolje od ovog turnira. Pojačali smo se, doveli smo Vujovića i Daskaloskog, i s obzirom na rezultate koje smo napravili prošle godine, sve to mi daje za pravo da budem veliki optimista", kaže Marković za “Vijesti”.

Član UO, nekadašnji rukometaš Lovćena kaže da je imao priliku da gleda Slogu na “TV turniru šampiona” u Doboju protiv španskog Ademar Leona.

"Nijesu se nešto proslavili u toj utakmici, mada to ne mora da bude mjerilo. Mi moramo da igramo našu igru, bez obzira na to ko je protivnik. Ako nametnemo svoju igru, onda mislim da su Slogi vrlo male šanse", zaključio je Marković.

Vukićević: Lovćen je uigraniji

Rukometaši Sloge u hotel “N”, gdje su smještene sve ekipe, osim Partizana, stigli su juče posljednji, oko 13.30 časova. Po dolasku u hotel bilo je dosta pozdrava sa igračima Lovćena, jer u Slogi igraju bivši kadetski i juniorski reprezentativac Crne Gore, srednji i lijevi bek Danijel Vukićević, zatim desni bek Goran Biljaka koji je proveo jednu sezonu u Lovćenu i 2009. godine osvojio Kup Crne Gore, te srpski internacionalac Aleksandar Beljić, koji je u Lovćenu igrao posljednju polusezonu u bivšoj državnoj zajednici Srbija i Crna Gora.

"Atmosfera u ekipi je dosta dobra, u dobrom raspoloženju očekujemo duel sa Lovćenom, za koji vjerujem da će biti kvalitetan i prije svega dosta borben. To je utakmica koja puno znači za nas i Lovćen, ulog je veliki, siguran sam da motiva neće faliti na obje strane - kazao je Vukićević, koji je ponikao u Rudaru, a dvije sezone je proveo i u Budućnosti i osvojio titule 2010. i 2011. godine.

Šta može da presudi u tom meču?

"Očekujem da će obje ekipe igrati jake odbrane, da će utakmica biti sa malim brojem golova. U ovom trenutku prednost Lovćena je u tome što su zadržali ekipu od prošle sezone, koja je zabilježila dosta dobre rezultate, na domaćoj sceni i u SEHA ligi. Dosta su uigrani, dok sa nama to nije slučaj, jer smo pretpjeli znatne promjene u bekovskoj liniji. Doveli smo kvalitetna pojačanja, ali nam je trebalo vremena i dosta pripremnih utakmica da bismo igru doveli do zadovoljavajućeg nivoa", zaključio je 21-godišnji Pljevljak.

Inače, po dolasku u hotel Cetinjane je pozdravio i trener Porta Ljubomir Obradović, popularni “profesor”, koji je polusezonu bio trener Lovćena sa kojim je 2009. godine osvojio Kup Crne Gore.

Svakako ostaju u Evropi

Ako prođe kvalifikacije, Lovćen će u grupnoj fazi Lige šampiona igrati u grupi A sa Monpeljeom (Francuska), Čehovskim medvjedima (Rusija), Flensburgom (Njemačka), Ademar Leonom (Španija), te pobjednikom vajld kard turnira, na kojem će se za prvo mjesto boriti Hamburg (Njemačka), Sen Rafael (Francuska), Silkeborg (Danska) i Visla (Poljska).

Drugoplasirane i trećeplasirane ekipe sa kvalifikacionih turnira za LŠ (za turnirima će poraženi polufinalisti igrati za treće mjesto), sa vajld kard turnira, te poraženi iz dvomeča Bešiktaš – Dinamo Minsk, idu u treće kolo novoformiranog EHF kupa, odnosno Evropskog kupa, koji je nastao spajanjem starog Kupa EHF i Kupa kupova.

Posljednjeplasirane ekipe iz tri kvalifikacione grupe, odnosno vajld kard turnira, nastavljaju takmičenje u drugom kolu novog EHF kupa.

Bonus video: