Kolaković: Uspjeh je četvrtfinale

Crna Gora je u grupi B sa Rusijom, Rumunijom, Kongom i Kazahstanom, koji je u četvrtak veče (20.30) i prvi rival u barskoj „Topolici”, gdje će “crvene” i igrati mečeve prve faze
88 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 22:15h

Tačno dvije godine od muškog kadetskog Evropskog prvenstva u rukometu, Crna Gora je od sjutra do 26. avgusta domaćin i ženskog kadetskog Svjetskog prvenstva u rukometu.

Ovoga puta u znatno drugačijem ambijentu, jer nakon što je Budućnost osvojila Ligu šampiona, muška reprezentacija prvi put izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, a posebno ženska reprezentacija osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Londonu, u rukometnoj Crnoj Gori više ništa nije isto.

Zbog toga će ekipa Sandre Kolaković (igračice rođene 1994. i mlađe) biti pod posebnom lupom, jer se više od samog rezultata, koji nikad nije zanemarljiv za domaćina šampionata, od ove selekcije očekuje da pokaže određeni kvalitet, da „izbaci” neke igračice koje u bliskoj budućnosti mogu da uskoče i u seniorski tim...

"Za te mlade djevojke postoji veliki teret nakon svih ovih uspjeha, ali sportista, onaj pravi, koji treba da predstavlja svoju ekipu, svoju zemlju, ne može da podlegne tom pritisku. Ovo je prva prilika da prikažu sve to. Da li će izgorjeti, zavisi samo do njih. Jako sam zadovoljna formom, za godinu nijesmo imali ozbiljnu povredu, osim onih sitnih, koje nijesu vrijedne pomena za rukomet, tako da željno iščekujemo ovo takmičenje, jer je sada vrijeme da se prikaže ono što se radilo", kaže trener kadetkinja Sandra Kolaković.

Kolakovićeva ističe da je u protekloj godini, koliko traju pripreme za ovo takmičenja, odrađeno sve što je bilo moguće.

"Uslovi koje smo imali bili su izvanredni. Najvažnije je da smo 98 odsto ekipe imali na okupu u istom klubu (Biserima), kojima su bile pridodate tri igračice koje su igrale za Devetku i Lunu, i jedna iz Nikšića. Imali smo i adekvatna takmičenja, i mislim da spremno dočekujemo ovaj šampionat", dodaje Kolaković, uz posebnu zahvalnost profesorima, razrednim starješinama i direktorima srednjih škola, koji su „brinuli da nijedno dijete ne ostane na polaganju, ali i da dobije adekvatno obrazovanje”.

Na šampionatu svijeta, koji se igra u Podgorici i Baru (u ovom gradu igraće se završnica), učestvuje 20 selekcija, podijeljenih u četiri grupe po pet timova.

Crna Gora je u grupi B sa Rusijom, Rumunijom, Kongom i Kazahstanom, koji je u četvrtak veče (20.30 časova) i prvi rival u barskoj „Topolici”, gdje će “crvene” i igrati mečeve prve faze takmičenja.

"Prva utakmica je veliki izazov za nas, bez obzira na to protiv koga igramo. Mi nijesmo favoriti ni u jednom meču, iako smo domaćini. Ono na čemu sam instistirala, da kod ekipa koju ja vodim, nikada ne smije da dođe u pitanje borbenost, požrtvovanost, da se pruži maksimum. Da li će to biti dovoljno za pobjedu na utakmici, to je sada već neka druga priča, tu do izražaja dolazi kvalitet. Ali, ovaj minimum ćemo sigurno zadovoljiti, sve djevojke su takve. Bio bi fantastičan uspjeh da budemo među dvije ekipe i prođemo u četvrtifinale", zaključila je Sandra Kolaković.

Po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe idu u polufinale, ostale će razigravati od 8. do 20. mjesta.

"Čitava ekipa jedva čeka do počne prvenstvo. Nadam se da ćemo znati da iskoristimo šansu koju smo dobile. Imali smo od koga da naučimo, da vidimo kako se brane boje svoje države. Imaćemo priliku i mi to da pokažemo", rekla je bek i kapiten reprezentacije Jelena Despotović.

Generalni sekretar Rukometnog saveza Crne Gore Predrag Pavićević je istakao da će u Podgorici i Baru boraviti preko 600 osoba, računajući sportiste, službena lica i prateće osoblje.

"Sve je spremno i više sam nego siguran da je standard koji mi nudimo za ovo prvenstvo iznad standarda za ovaj uzrast", rekao je Pavićević, i dodao da će mečeve naše reprezentacije prenositi RTCG, dok će sva 64 meča na šampionatu biti moguće pratiti direktno putem live streama na Laola1.tv.

Bošković: Rezultat nije prioritet

"Iako smo malo u euforiji što se rukometa tiče, kada su mlađe kategorije u pitanju rezultati nam nijesu prioritet, već to da ta djeca pokažu da li na nekog od njih možemo da računamo u narednom periodu kada je seniorska reprezentacija u pitanju. One bi sa 18 godina trebalo da, ako posjeduju kvalitet, kucaju na vrata seniorske reprezentacije, pogotovo nakon ovog olimpijskog ciklusa, i odlaska pojedinih igračica, prije svega Maje i Bojane. Naša baza nije velika, i upravo ono što nam je bitno je da iz mlađih kategorija crpimo što veći broj mladih i kvalitetnih igračica i na to se baziramo", rekao je Predrag Bošković, predsjednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore.

Na pitanje da li olimpijsko srebro seniorki može popraviti ne baš sjajnu finansijsku situaciju u Savezu, da li Savez može očekivati jaču finansijsku podršku države, Bošković je odgovorio:

"Ja ne sumnjam da će uspjeh ženske rukometne reprezentacije biti adekvatno nagrađen, shodno uslovima i situaciji u kojoj se nalazimo. Da su nam potrebna finansijska sredstva, jesu. Ali, ono što je bitnije jeste da ovaj uspjeh doprinese što većoj popularizaciji ovog sporta, da što više djece počne da trenira rukomet. Jer samo iz velike baze možemo napraviti i kvalitet".

"Moraćemo malo strategiju da mijenjamo, da se mnogo više povežemo sa školama i profesorima fizičkog, da mnogo manje idemo kroz klubove, kako je to do sada bilo, prije svega mislim na ŽRK Budućnost i na RSCG. Treba iskoristiti momenat i to što su seniorke postale toliko popularne i na taj način da mnogo lakše pristupimo djevojčicama, školama i roditeljima", dodao je Bošković.

Grupe

Grupa A (Podgorica)

Mađarska, Švedska, Holandija, Hrvatska, Paragvaj

Grupa B (Bar)

Rusija, Rumunija, Crna Gora, Kongo, Kazahstan

Grupa C (Podgorica)

Danska, Francuska, Južna Koreja, Urugvaj, Češka

Grupa D (Bar)

Norveška, Brazil, Angola, Japan, Portugal

Bonus video: