„Lavice” rutinski završile posao

U posljednjem meču u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, rukometašice Crne Gore savladale Italiju sa 28:22 i osvojile maksimalnih 12 bodova
131 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora - Italija, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora - Italija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.06.2018. 19:49h

U šestom kvalifikacionom ciklusu za evropska prvenstva, rukometašice Crne Gore su prvi put osvojile maksimalnih 12 bodova.

„Lavice“ su sve komplikovanije prepreke preskočile ranije, tako da su juče u „Verdeu“ samo odradile formalnost protiv Italije i slavile 28:22. Konačnih šest razlike nije prava slika razlike u kvalitetu, jer je tim Pera Johansona mogao da slavi mnogo ubjedljivije da mu je bilo potrebno...

Švedski stručnjak je ukazao šansu svim igračicama sa spiska, a najbolji utisak na njega je ostavila 17-godišnja Nikolina Knežević.

"Odigrala je veoma dobro prvo poluvrijeme, kada smo igrali snažno i brzo. U nastavku je bilo teže, i starije su pravile dosta grešaka, ali su mlade igračice pokazale pravi stav. Imamo nekoliko djevojaka koje su rođene 2000. godine i kasnije, veoma su mlade i pred njima je budućnost. Na Mediteranskim igrama ćemo biti bez zvijezda, to će biti njihov turnir da se dokažu", istakao je Johanson.

Crna Gora je od početka dominirala i uvećavala prednost do rekordnih plus 10 (18:8) na početku drugog poluvremena. Ogromna razlika je uspavala domaće, pa su Italijanke sa četiri vezana gola prišle na 20:15 u 46. minutu i natjerale Johansona na tajm-aut. U 55. minutu je bilo i 24:21, ali su Jelena Despotović i Dijana Ujkić pogodile mrežu Monike Prinster i otklonile sve dileme. Mada ih nije ni bilo...

"Zadovoljne smo, kvalifikacije smo završile sa stopostotnim učinkom. Odbrana je bila dobra, ali je napad mogao da bude bolji. Ovo je posljednji meč i samo smo htjele da ga odradimo. Trudile smo da damo maksimum, ali smo bile svjesne razlike u kvalitetu između nas i suparnika", rekla je Itana Grbić

Tako su „lavice“ za manje od 48 sati upisale dvije pobjede, jer su u Mihalovcu u četvrtak savladale Slovačku, i čekaju žrijeb za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, koji je zakazan za 12. jun u podne.

"Zadovoljan sam utakmicom protiv Slovačke. Nismo baš najbolje odigrali prvo poluvrijeme, ali je cjelokupni utisak bio dobar. U tri poluvremena u ove dvije utakmice smo se veoma dobro branili, a na ovoj utakmici smo probale neke nove stvari. Doduše, prestajali smo da igramo kada smo imali veliku prednost. Možda je to stvar mentaliteta, ali to za mene nije u redu", opomenuo je Johanson.

U nacionalnom timu je debitovala i 18-godišnja Ivana Novaković, koja nije dala gol, ali je upisala sjajnu asistenciju iza leđa za Ivonu Pavićević.

"Veliko mi je zadovoljstvo i čast da branim boje naše države i da budem dio ekipe sa djevojkama koje su osvojile gotovo sve što se može. Kada sam počela da treniram rukomet, san mi je bio da igram sa našim velikim igračicama i da stignem do reprezentacije. Srećna sam što sam dobila minutažu, ali uvijek može bolje. Znam da moram da dam maksimum i tek ću raditi na sebi, jer mi slijedi Svjetsko prvenstvo za juniorke, na kojem moram da opravdam ovaj poziv", naglasila je Novakovićeva.

Oproštaj velike trojke

Tri igračice koje su ispisale istoriju crnogorskog rukometa danas su se oprostile od nacionalnog tima. Marija Jovanović, Sonja Barjaktarović i Suzana Lazović, djevojke koje su nezaboravne 2012. osvojile olimpijsko srebro i evropsko zlato od Rukometnog saveza Crne Gore su dobile uramljene dresove sa brojevima 8, 22 i 26.

CRNA GORA - ITALIJA 28:22 (16:8)

Podgorica - Dvorana „Verde“. Gledalaca: 600. Sudije: Hristidi i Papametu (Grčka). Sedmerci: Crna Gora 4 (3), Italija 1 (1). Isključenja: Crna Gora 4, Italija 4 minuta.

Crna Gora: Marinović (tri odbrane), NENEZIĆ (11 odbrana), RADIČEVIĆ 2, GODEČ, JAUKOVIĆ 3, Klikovac, Novaković, Knežević 2, Vukčević 2, Ujkić 5, PREMOVIĆ 2, Pavićević 2, MEHMEDOVIĆ 4, Despotović 4 (1), RAIČEVIĆ 2 (2), Grbić.

Italija: Menegin, PRINSTER (14 odbrana), TROMBETA, GEORGE 1 (1), Dala Kosta 3, DEL BALCO 4, Lozio, NIDERVIZER 3, Etaki 3, Di Pjetro, Napoletano, Laureti-Matos, BABO 1, FANTON 3, Landri 4, Kazale.

Bonus video: