Rakčević: Volio bih da izvučemo Srbiju

"Kad bih mogao da biram, izabrao bih Srbiju, Sloveniju, Argentinu, Katar i Australiju", rekao je “Vijestima” Mladen Rakčević, pivot reprezentacije i skopskog Metalurga
59 pregleda 8 komentar(a)
Mladen Rakčević, Foto: Zoran Đurić
Mladen Rakčević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.07.2012. 01:18h

Najbolji crnogorski rukometaši danas će dobiti rivale u grupi za debitanski nastup na Svjetskom prvenstvu – Madrid je od 11.30 časova domaćin žrijeba za SP, koje se od 11. do 27. januara iduće godine održava u Španiji.

Izabranici Zorana Kastratovića će biti žrijebani iz petog šešira, u kojem su još Rusija, Bjelorusija i Egipat, koji ne mogu biti rivali “crvenih”.

Nosioci na žrijebu su aktuelni prvaci svijeta Francuzi, šampion Evrope Danska, domaćin Španija, i Srbija, poraženi finalist posljednje EP.

"Kad bih mogao da biram, izabrao bih Srbiju, Sloveniju, Argentinu, Katar i Australiju", rekao je “Vijestima” Mladen Rakčević, pivot reprezentacije i skopskog Metalurga, nakon što smo mu saopštili raspored šešira.

Stameni Cetinjanin, koji je zbog teške povrede koljena propustio baraž sa Švedskom, potom je objasnio svoj izbor.

"Mislim da bi nam iz prvog šešira najviše prijala Srbija, ne zbog toga što je manje kvalitetna nego ostali, već zbog toga što bismo mi voljeli da, konačno, odigramo jedan zvanični meč sa njima, a Svjetsko prvenstvo je idealna prilika. Što se drugog šešira tiče, sve selekcije su jako kvalitetne. Dosta igrača iz naše reprezentacije bi poželjelo Makedoniju, a ja bih ih preskočio, jer znam koliko su jaki, na svakom polju. Izabrao bih Sloveniju, koja je mlada ekipa, iako igra brz rukomet. Iz trećeg šešira nikako ne stojimo sa Poljacima, oni nam ne leže, Mađari su jako dobri, Island takođe, pa bih izabrao Argentinu", dodao je Rakčević.

Rakčević bi iz četvrtog šešira izbjegao Južnu Koreju, zbog stila igre u odbrani, i Tunis.

"Najviše bi nam odgovarao Katar, ili Alžir. Iz posljednjeg šešira bih izabrao Australiju, ili Saudijsku Arabiju, dvije, možda, najslabije selekcije na SP".

Reprezentacije će biti žrijebane od šestog do prvog šešira, s tim da Španija, kao domaćin, prije žrijeba iz prvog šešira ima pravo da izabere grupu. Reprezentacije će biti podijeljene u četiri grupe po šest timova, po četiri iz svake grupe idu u osminu finala.

Rakčević ističe da je vjerovao u uspjeh protiv Švedske u baražu, koji je, kako kaže, velika dobit za crnogorski rukomet.

"Kada smo izvukli Švedsku, vjerovao sam da, ako ne bude igrao taj Kim Anderson, kao što se odmah govorilo, imamo ogromne šanse da ih prođemo. Švedska nas je u nekoliko prethodnih mečeva dobila na naše greške. Imao sam osjećaj da možemo sa njima da igramo. Jedva čekam da napokon krenem sa pravim trenizima, sa mojom ekipom Metalurgom, da se dobro spremim za januar, a onda, Bože zdravlja, i da zaigram na SP".

Rakčević nije mogao da pomogne svojim drugovima iz rerezentacije, jer je 7. februara na meču SEHA lige sa Nekseom pokidao prednje ukrštene ligament koljena. Nedavno je počeo sa pravolinijskim trčanjem, i, kako kaže, oporavak ide željenom dinamikom.

"Neću reći da me unazadila, ali me ova povreda sigurno na trenutak zaustavila i usporila. Međutim, dešavaju se i dobre stvari, produžio sam ugovor sa Metalurgom, sa kojim imamo ambicije da i dalje budemo neprikosnoveni u Makedoniji, a u Ligi šampiona sa doguramo što dalje. Na sve to se dodao i uspjeh reprezentacije.

U svakom slučaju, veliku zahvalnost dugujemo profesoru Milankovu koji me operisao, Alenu Pepiću kod koga sam bio na prve, početne vježbe, koje su u suštini bile i najteže, zatim fizioterapeutu Staniću na Cetinju, te Danilu Jurišiću, kondicionom treneru iz Skoplja, koji mi je mnogo značio u oporavku, i koji će mi značiti do definitivnog povratka na teren", zaključio je Rakčević, koji će u utorak početi pripreme sa Metalurgom, uz nadu da će moći da pomogne Skopljancima 8. i 9. septembra u kvalifikacijama za LŠ.

ŠEŠIRI

Prvi šešir

Francuska, Danska, Španija, Srbija

Drugi šešir

Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Njemačka

Treći šešir

Mađarska, Poljska, Island, Argentina

Četvrti šešir

Južna Koreja, Tunis, Alžir, Katar

Peti šešir

CRNA GORA, Rusija, Bjelorusija, Egipat

Šesti šešir

Brazil, Čile, Saudijska Arabija, Australija

Bonus video: