Milašević: Mlađi su donijeli novu krv

"Ne mogu da kažem da li je atmosfera bolja ili gora, već da je drugačija", kaže Milašević za "Vijesti"
0 komentar(a)
Mirko Milašević, Foto: Savo Prelević
Mirko Milašević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.06.2012. 14:48h

Nije puno igrao, ali je odigrao svoju ulogu na pravi način - kada su sredinom drugog poluvremena revanša sa Šveđanima bekovi ostali bez ideja, Mirko Milašević je ušao na teren i brzo izborio dva sedmerca. Zadatak je izvršio na pravi način i bez pogovora se uputio ka klupi.

Iako je jedan od starosjedjelaca u reprezentaciji, 26-godišnji Budvanin je uvijek bio pravi timski igrač, nikada sebe nije stavljao ispred kolektiva. I nagrada je stigla - nakon Evropskog prvenstva u Norveškoj 2008, igrač koji od prvog meča u crvenom dresu nosi broj 5, nastupiće i na januarskom šampionatu svijeta u Španiji.

"Vjerovali smo da možemo da se nosimo sa Šveđanima, ali smo bili svjesni da su oni apsolutni favoriti. Nismo mogli da kažemo da ćemo sigurno prirediti čudo, imali smo realno 30-ak odsto šansi da napravimo senzaciju. To smo i iskoristili", kaže Milašević za "Vijesti".

Bivši rukometaš Budve, Vojvodine, Crvene zvezde, Budućnosti i španskog Alkobendasa, koji je prethodne sezone igrao za švajcarski Arau, naglašava da crnogorskim reprezentativcima nije padalo na pamet da prijete Švedskoj.

"Nismo bili u mogućnosti da prijetimo rivalu, to nismo radili ni kada smo pričali između sebe. Ali, kada „pogineš“ na terenu, onda te i bog pogleda. Eto, dobili smo sa dva gola razlike kući i tamo izgubili minimalnim rezultatom, iako smo imali napad za pobjedu".

Sa kakvim su stavovima ušle dvije ekipe u baraž, najbolje govori jedna činjenica - „crveni“ su pripreme u vreloj Crnoj Gori počeli 30. maja, a „vikinzi“ su se okupili dva dana pred prvu utakmicu.

"Oni su mogli da vjeruju da će sigurno da prođu na Svjetsko prvenstvo, čak i da sebi dozvole da treniraju samo dva dana pred prvu utakmicu. Sa druge strane, mi smo se okupili 30. maja i svakim danom sve više i više ubjeđivali sebe da moramo da damo svoj maksimum i da onda imamo šanse".

Ključ senzacionalne eliminacije bila je fenomenalna odbrana, ali je i napad bio više nego korektan.

"Uvjeren sam bio da nas neće uništiti na 3-2-1 odbranu, samo je bilo skepse koliko ćemo disciplinovano odigrati u napadu. Znali smo da ćemo, ako kiksamo, rival iz kontri „doći glave“. Plašio sam se da ne pravimo katastrofalne greške, jer ako „prodaš“ dvije lopte na brzinu, Skandinavci te odmah kazne. Bili smo potpuno staloženi, igrali na ivici pasivnog napada, bez tehničkih grešaka, jer nismo željeli da im omogućimo lake golove, kao u tom posljednjem napadu u Stokholmu".

Čini se da je atmosfera u redovima reprezentacije sada mnogo vedrija nego ranije, igrači su u Blažu Lisičiću dobili nešto što im je dugo nedostajalo - čovjeka iz Saveza koji je uvijek uz njih. A i mladi igrači su dali neki novi kvalitet...

"Ne mogu da kažem da li je atmosfera bolja ili gora, već da je drugačija. Sada ima mnogo mladih igrača, a kada sam počinjao, samo smo Žarko Marković i ja bili mlađi. Sada su tu Vasko Ševaljević, Marko Lasica, Nemanja Grbović, Stevan Vujović, pa i Fahrudin Melić, koji su željni svega, hoće da se dokažu, pogotovo sad kad vide da mogu da se nose sa svima. Uz starije, koji sjajno pomažu, čini mi se da su mlađi igrači donijeli tu novu krv i iznijeli najveći teret, uz sjajnog Rada Mijatovića, koji je za golmana relativno mlad", istakao je Milašević.

Sušna vremena su prošlost

Pet godina je čekao i dočekao - Milašević će nakon Evropskog prvenstva u Norveškoj igrati i planetarni šampionat u Španiji.

"Nastup u Norveškoj mi je mnogo značilo, to je bio pravi vjetar u leđa i podsticaj za dalje bavljenje sportom. Kada vidiš sebe na velikom takmičenju i suprotstaviš se velikim rukometnim imenima, eliti, želiš da ostaneš tu, da se stalno nadmećeš sa najboljima. Nažalost, nastupila su bila sušna vremena, ali sada imamo ogroman motiv da uhvatimo kontinuitet. Ova ekipa i može i zaslužuje da stalno igra na velikim takmičenjima", kaže srednji bek „crvenih“.

Ne bih opet u Španiju

Milašević je ove godine igrao za švajcarski Arau, ali je došao kasno - odigrao je 20 utakmica, postigao 104 gola, što nije bilo dovoljno da se njegov tim spasi ispadanja iz elite.

"Iako smo ispali iz lige, ostavio sam odličan utisak, zbog čega imam nekoliko ponuda iz Švajcarske. Ima nekih kombinacija i za Španiju, ali još ništa nisam odlučio, jer ne bih da se vraćam u Asobal ligu, pa da mi opet neko ostane dužan. U Švajcarskoj je sve drugačije, plata stiže već 26. u mjesecu, tako da se igrač mnogo sigurnije osjeća na terenu. Zvao me finalista plej-ofa Vaker Tun, ali ima problem sa sponzorima, zbog čega ta priča sada stoji. Ako nešto zanimljivo iskrsne prije toga, neću čekati previše", iskren je Milašević.

Bonus video: