Roganović: Mnogi su digli ruke od nas, ali smo dokazali kvalitet

"Šteta je ne iskoristiti ovaj uspjeh i možda trasirati put za kontinuitet, koji stvarno želimo svi mi, jer bi to bilo dobro za državu, a prije svega za rukomet", kaže Roganović
88 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 11:20h

Iako je igrao za reprezentaciju, za svoju državu, pred svojim navijačima, Zoranu Roganoviću u dvomeču sa Švedskom nije bilo svejedno, ne samo jer je u pitanju bio baraž za Svjetsko prvenstvo u Španiji.

Desni bek naše selekcije već devet godina igra u švedskom Lundu, gdje je prava ikona kluba i grada. Protekle sezone je četvrti put uzastopno bio najbolji stijelac švedskog prvenstva (221 gol), peti ukupno, a ušao je i u “Ol star” postavu prvenstva, kao najbolji desni bek.

Sa ukupno 1.673 golova je drugi strijelac svih vremena na listi strijelaca švedskog prvenstva…

"Dugo sam u Švedskoj, više od pola karijere, tamo mi je lijepo, tako da mi nije svejedno. Međutim, presrećan sam zbog ovog uspjeha crnogorskog rukometa i nas samih. Dokazali smo da ova generacija, od koje su mnogi digli ruke i govorili da treba svi da idemo iz reprezentacije, ima kvalitet. U dvomeču sa Švedskom smo dokazali da znamo da igramo rukomet. Ekipa odavno nije izgledala tako kompaktna i jedinstvena u svemu što smo radili, kako na terenu tako i van njega", kaže za “Vijesti” Roganović, koji trenutno u Budvi privodi kraju pripreme za svoj kamp Z23 (od 25. juna do 1. jula), koji je premijeru imao u februaru u Lundu.

Nakon istorijske pobjede protiv Švedske i obezbijeđenog plasmana na Svjetsko prvenstvo, Roganović je, kako kaže, dobio više stotina poruka i poziva upravo iz skandivanske zemlje.

"Ljudi su tamo oduševljeni, drago im je zbog mene što smo prošli Šveđane. Nijesu mogli da vjeruju kako smo se još u Stokholmu borili za svoju zemlju. Posebno su oduševljeni kako smo otpjevali himnu, time kakav smo imali odnos prema državnom dresu, kako smo odigrali prvu, a još bolje i tu drugu utakmicu", nastavlja Roganović.

Iako će tek drugi put izostati na Svjetskog prvenstva, Šveđani, tvrde Roganović, više ne tuguju zbog neočekivane eliminacije.

"Šveđani su takvi ljudi, kod njih je to igra. Jedan dan dobiješ, drugi dan izgubiš, pružiš ruku, poželiš sreću i ideš dalje. Svi igrači su mi odmah nakon utakmice čestitali odlazak na Svjetsko prvenstvo. Kod njih nema kidanja glava, pozivanja na linč nakon neuspjeha, nema toga ekstremizma koji je, možda, kod nas malo zastupljen nakon poraza i neuspjeha. Njima slijede pripreme za Olimpijske igre i puno su tome posvećeni", ističe Roganović, i dodaje da od Cetinja do Budve dobija konstantne čestitke naših ljudi.

Odbrana 3-2-1, kasnije i 5-1, odigrale su veoma važnu odluku u uspjehu protiv Šveđana. Ipak, taktika ne bi imala puno efekta da kod igrača nije bilo nevjerovatno velike želje, volje, fanatične borbenosti…

"To je nešto što nam je falilo u prethodnim pokušajima, koji su završeni neuspješno, a bili smo blizu, kao recimo u ovom kiks baražu sa Rumunijom, nakon Evropskog prvenstva u Norveškoj, kada nijesmo uspjeli da ostvarimo kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima, koji je potreban crnogorskom muškom rukometu".

Roganović je nezamjenjivi član reprezentacije od početka, a meč u “Morači”, kako kaže, predstavlja vrhunac karijere, i zbog atmosphere u dvorani.

"Imam samo riječi hvale za ono što smo doživjeli u “Morači”, ono je bilo fenomenalno. Želim da zahvalim svim navijačima iz Nikšića, Cetinja, Podgorice, i ko zna sve odakle, kao i onima koji su nas bodrili kraj malih ekrana. Gdje god smo igrali, bilo u Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju, Cetinju, Budvi ili Baru, uvijek smo imali dobru podršku. Na svakoj našoj utakmici narod pokazuje da voli muški rukomet, da voli da gleda momke koji se bore kao što se mi borimo. Iako je neko govorio da će “Morača” biti poluprazna, drago mi je da je muški rukomet i ovoga puta pokazao da na njega treba ozbiljno računati i da treba popraviti neke stvari da bude još bolje. Jer, šteta je ne iskoristiti ovaj uspjeh i možda trasirati put za kontinuitet, koji stvarno želimo svi mi, jer bi to bilo dobro za državu, a prije svega za rukomet".

Svjetsko prvenstvo je već u januaru iduće godine…

"Odmah treba početi razmišljati o Španiji, iako treba prvo sačekati žrijeb. Ali, mislim da nakon ovog uspjeha ne treba sebe stavljati u neku ulogu potpunog autsajdera. Pokazali smo da znamo da igramo rukomet, mislim da možemo da stanemo na crtu svima", ističe Roganović.

Sve se bilo lako dogovoriti sa Kastratovićem i Lisičićem

Roganović je posebnu zahvalnost uputio stručnom štabu reprezentacije na čelu sa selektorom Zoranom Kastratovićem i direktoru Blažu Lisičiću.

"Lično, nikada nijesam imao problema sa bilo kojim trenerom. Ali, Kastratović je dokazao da poznaje grupu. Nije to sad bila neka demokratija, ali nam je, možda, bio potreban trener sa kojim možemo sve lako da se dogovorimo. Tako je bilo sa Kastratovićem, sa Jovicom Barjaktarovićem (pomoćni trener, prim. a), ali prije svih njih sa direktorom Lisičićem. Blažo je napravio ogroman posao, vrativši Petra Kapisodu u reprezentaciju, a ranije in as pojedine koji smo bili malo ljuti zbog nekih stvari.

Blažo ima odličan odnos sa svim igračima, svi rado rado sa njim razgovaramo, pijemo kafu, družimo se. Ovoga puta je puno urađeno na toj atmosferi, na stvaranju mira u ekipi, kako na terenu, tako i van njega. Vidjelo da smo na terenu spremni da poginemo jedni za druge. Mislim da je to presudilo protiv Švedske, uz onaj kvalitet koji mislim da stvarno posjedujemo kao igrači i ekipa još od prvog okupljanja", zaključio je Roganović.

Galerija

Bonus video: