Srbija domaćin Evropskog prvenstva za rukometašice

Evropsko prvenstvo će se održati od 4. do 16. decembra, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Vršcu
65 pregleda 11 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Rukometašice Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.06.2012. 13:04h

Evropsko prvenstvo za rukometašice, od 4. do 16. decembra ove godine, biće održano u Srbiji, saopštila je danas Evropska rukometna federacija.

To je epilog pregovora EHF-a sa rukometnim federacijama koje su se kandidovale od 4. juna, kada je Holandija, koja je trebala biti domaćin, odustala od organIzacije šampionata Starog kontinenta.

Osim Srbije, još 10 zemalja je bilo u konkurenciji za organizaciju EP za dame – Hrvatska, Danska, Makedonija, island, Norveška, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovačka i Španija.

Iako je predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Predrag Bošković najavio mogućnost zajedničkog kandidovanja sa Srbijom, odnosno mogućnost da jedna grupa bude odigrana u Crnoj Gori, naša država se nigdje ne pominje u saopštenju evropske kuće rukometa.

Kako se objavljeno na sajtu EHF-a, Srbija će EP organizovati u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Vršcu, odnosno u gradovima koji su u januaru ove godine bili uspješni domaćini muškog Evropskog prvenstva, čiji je Srbija, takođe, bila domaćin.

"To samo dokazuje da su se priče kako su svi zadovoljni našom organizacijom muškog šampionata sada i potvrdile. Konkurencija je bila velika, ali zbog dobre organizacije muškog EP, zbog dobre infrastrukture i velikog broja gledalaca, mi smo pobijedili. Imaćemo malo problema jer je kratak rok. Cijelo ljeto je zauzeto Olimpijskim igrama, te praktično imamo septembar, oktobar i novembar da sve organizujemo, ali sa pripremama krećemo već sjutra", kazao je za agenciju Beta Božidar Đurković, generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije.

Nakon odustajanja Holandije od organizacije EP, samim tim i njihove reprezentacije koja je pravo nastupa stekla kao domaćin, ostalo je upražnjeno i jedno mjesto na šampionatu. EHF je odlučio da to mjesto pripadne Islandu, najboljoj trećeplasiranoj selekciji u kvalifikacijama.

Pored Srbije i Islanda, na EP će učestvovati još i Njemačka, Mađarska, Rumunija, Crna Gora, Rusija, Francuska, Makedonija, Švedska, Češka, Hrvatska, Danska, Ukrajina, Španija i Norveška.

“Oduševljen sam što se vraćamo u Srbiju u decembru ove godine. Rukometni savez Srbije je uradio sjajan posao organizujući muški šampionat Evrope. Uvjeren sam da će biti jednako uspješni i sa ženskim Evropskim prvenstvom. Inače, veliko interesovanje nacionalnih saveza širom Evrope za organizaciju EP učinilo je da za Izvršni komitet EHF-a odluka o domaćinu bude teška. To, međutim, pokazuje koliko je važan i vrijedan postao ovaj događaj”, komentar je Tor Liana, odlazećeg predsjednika Evropske rukometne federacije.

Žrijeb grupa za EP biće održan u petak veče u Monte Karlu, tokom Kongresa EHF-a.

Bonus video: