Kastratović: Nismo svjesni veličine rezultata

"Još se nisu smirile emocije, pod utiskom smo velikog rezultata" napominje selektor Zoran Kastratović.
77 pregleda 7 komentar(a)
Crna Gora:Švedska, rukomet, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora:Švedska, rukomet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.06.2012. 10:03h

Naspram njih su stajali jedan od najboljih rukometaša svijeta Kim Anderson, koji je ove sezone sa Kilom osvojio sve što je mogao, igrači Barselone, Kopenhagena i Flensburga, na klupi su sjedjele legende svjetskog rukometa Stafan Olson i Ola Lindgren...

Na drugoj strani, bili su momci u crvenim dresovima koji igraju u manjim španskim klubovima, u Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, Švedskoj, Holandiji, jednom švajcarskom trećeligašu... Među 16 igrača, samo je jedan do ove sezone igrao u Bundes ligi - kapiten Draško Mrvaljević, koji će naredne tri sezone nositi dres austrijskog Bregenca.

Ali, transparent koji su navijači raširili prije utakmice kao da je sve najavio. Bila je ispisana poslovica „Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka”. Tako je i bilo - nevjerovatno hrabrom i borbenom igrom, Crna Gora je u grotlu „Morače” šokirala Švedsku (20:18) i senzacionalno se domogla Svjetskog prvenstva u Španiji.

"Još se nisu smirile emocije, pod utiskom smo velikog rezultata. Pobijedili veliko rukometno ime, možda i nismo svjesni kakav smo rezultat napravili i koliko je ovo značajno za muški rukomet u Crnoj Gori", kaže selektor Zoran Kastratović.

Do najvećeg uspjeha u istoriji muškog rukometa na ovim prostorima, Crna Gora je došla bez pomoći nekoliko veoma važnih igrača - Mladena Rakčevića nije bilo zbog teške povrede koljena, Goran Stojanović i Aleksandar Svitlica su se oprostili od reprezentacije, a nisu se odazvali Žarko Marković (korektivna operacija), Žarko Pejović (svadba) i Novica Rudović, koji se po ko zna koji put nije pojavio na okupljanju reprezentacije.

"Evidentno je bilo da izostanci Rakčevića i Markovića mogu da nam stvore velike probleme i u odbrani i u napadu. Mislim da u narednom periodu moramo da iskoristimo sav potencijal koji imamo, da što više igrača bude u procesu rada", dodaje selektor, uz napomenu da računa na sve koji su voljni, zdravi i spremni da igraju za reprezentaciju.

Hoćete u narednom periodu pokušate da nagovorite Stojanovića i Svitlicu da se vrate u nacionalni tim?

"Želja mi je da svakoga ponaosob kontaktiram, da se u razgovoru sa mnom izjasne i iskažu mišljenje ili stav da li hoće da igraju. Potrebno je da uradimo sve da okupimo sve igrače, to može samo da pomogne da još više afirmišemo muški rukomet i reprezentaciju i da kontinuirano učestvujemo na velikim takmičenjima. Do kraja oktobra i početka novembra, kada se igraju mečevi sa Njemačkom i Češkom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, zahtijevaću da svi igrači koji ne žele da igraju to objasne pismenim putem, kako bi javnost imala potpunu informaciju."

Da li ste promijenili mišljenje o igračima koji su preskočili ovaj baraž?

"Sigurno je da naš odnos ne može da bude isti kao prije ove akcije. Doduše, stvar je ličnog izbora kada će neko da rješava lične probleme, da li kada reprezentacija igra utakmice ili nakon toga".

Hoće li igrači koji su nastupili u baražu sa Švedskom imati prednost u odnosu na ostale?

"Oni koji su bili ovdje su u prednosti, ali niko im ne garantuje da će zbog prisustva na ova dva meča imati mjesto u ekipi. Najesen će, osim zdravstvenog biltena, mjerodavni biti trenutna forma i igranje u klubovima."

Planirate li da dovedete neko pojačanje iz inostranstva? Pominjao se Miladin Kozlina...

"Crna Gora je mala, sa izuzetno malim brojem klubova i ne može da proizvede mnogo kvalitetnih igrača. Pokušaćemo da ovaj sastav osvježimo sa jednim, najviše dva igrača koji bi bili adekvatna pojačanje, nosioci igre. Epizodisti nisu poželjni, već rukometaši koji mogu da podignu nivo igre. Razmišljanja su, ipak, jedno, a izbor i davanje državljanstva su mnogo kompleksnija stvar. A što se Kozline tiče, on svakako ne bi mogao da igra protiv Njemačke i Češke, ali bi na Svjetskom prvenstvu", zaključio je Kastratović.

Vasko nije iznenađenje

Vasko Ševaljević je u dva meča čak 16 puta zatresao mrežu Švedske, ali Kastratović kaže da ga to nije iznenadilo, jer mu je odgovarao način igre.

"Vasko je za mnoge iznenađenje, za mene nije. Vrijedno je trenirao, ima finu sezonu iza sebe u Amaji San Antonio i stekao je iskustvo na međunarodnoj sceni i protiv tri-četiri kluba iz španskog vrha. Uzgred, mi smo igrali duže napade, više smo forsirali igru jedan na jedan, u čemu je Ševaljević izuzetno kvalitetan", kaže selektor „crvenih”.

Niko nije tražio premije

Poznato je da se reprezentativcima odavno duguju dnevnice, da li će se to pitanje sada srediti?

"To je pitanje više za Blaža Lisičića, nego za mene. Znam samo da su igrači u novembru dobili na početku to što ih sljedovalo, a u januaru, aprilu i junu nisu. Dugovi su vjerovatno nagomilani, ali se nadam da će vrlo brzo RSCG usmjeriti snagu ka rješavanju toga", kaže Kastratović.

Da li se pričalo o premiji za odlazak na Svjetsko prvenstvo?

"Niko od igrača nije ni pomislio da pita za premiju ni prije, ni poslije utakmice. Nadam se, ipak, da će momci biti adekvatno nagrađeni, jer su požrtvovanjem i htjenjem to zaslužili".

Bonus video: