Kastratović: Utakmicu dobijaju htijenje, volja i borbenost

"Treba da odradimo ono što je do nas, da u požrtvovanoj, angažovanoj i disciplinovanoj igri u oba pravca pružimo maksimum", rekao je Kastratović
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2012. 01:55h

Selektor Zoran Kastratović je pozdravio “sportske prijatelje iz Švedske, poželio im iskrenu dobrodošlicu”, a, kako je kazao, “za toplu dobrodošlicu su se pobrinuli vremenski uslovi u Podgorici”.

“Kao trener sam izuzetno počastvovan, a siguran sam da moje mišljenje dijele i ostali članovi našeg tima, što je stručni štab Švedske odlučio da u sastav uvrsti i Kima Andesrona, čiji su igrački kvaliteti neosporni. On je lider u igri švedske reprezentacije, generator igre u pozicionom napadu i mnogo stvari se vrti baš oko njega. Bolji kompliment za našu igru u Stokholmu nijesmo mogli da dobijemo od naših dragih sportskih rivala", istakao je Kastratović.

I Kastratović je apostrofirao da Crna Gora i dalje ostaje autsajder u meču sa Šveđanima u baražu za Svjetsko prvenstvo.

“Kao i prije prvog meča, Švedska je apsolutni favorit. Međutim, mi imamo aktivan rezultat iz Stokholma. Treba da uradimo ono što je do nas, da u jednoj požrtvovanoj, angažovanoj i disciplinovanoj igri u oba pravca pružimo maksimum. Nadam se da će to biti dovoljno za dobar rezultat, za plasman na Svjetsko prvenstvo. Važno je da maksimalnim angažmanom pokušamo da svedemo Švedsku na mali broj golova, što njima ne odgovara”.

Da li može biti iznenađenja?

“Suviše se dobro znamo da može biti iznenađenja. Radimo na nekim taktičkim varijantama, koje bi trebalo da donesu kvalitet više u igri naše odbrane. Radili smo varijante u pozicionom napadu, ali generalno u subotu utakmicu dobija htijenje, volja, angažman, borbenost igrača koji su na terenu”, zaključio je Kastratović, koji nije želio da otkriva imena dvojice igrača koji su imali problema sa povredama, ali i dodao da povrede nijesu takve prirode da će te igrače spriječiti da nastupe večeras.

Lindgren: Već smo pobjeđivali u Crnoj Gori

Na pitanje “Vijesti” da li je Kim Anderson sam odlučio da, ipak, pomogne drugovima u Podgorici, s obzirom na to da nije bio u planu da igra ovaj baraž, ili je pak to od njega traženo, Ola Lindgren, uz Stafana Olsona član selektorskog tandem Švedske, je odgovorio:

“Prije baraža smo razgovarali oko njegovog igranja protiv Crne Gore, i rekao nam je da mu je potreban odmor, i vrijeme zbog selidbe iz Njemačke u Dansku. Zato nam je saopštio da ne želi da igra ove dvije utakmice. Nakon prvog meča smo ponovo sjeli i razgovarali, i imajući u vidu rezultat iz Stokholma, došli smo do zaključka da je važno da bude u ekipi za revanš. On je rekao da želi da nam pomogne”, rekao je Lindgren.

Lindgren je istakao da je Crna Gora u Stokholmu igrala jako, disciplinovano id a je namučila njegovu ekipu, koja, kako kaže, “nije igrala loše”.

“Utakmica je bila teška, kao što smo i očekivali, a na kraju nijesmo ostvarili rezultat kakvom smo se nadali. Znamo da će biti težak meč u Podgorici, i znamo da i ovdje moramo da odigramo dobro ako želimo da idemo na Svjetsko prvenstvo. Nije prvi put da igramo u Crnoj Gori, već smo pokazali da je ovdje moguće pobijediti. Ali, znamo da moramo da odigramo na vrlo visokom nivou ako želimo da ostvarimo dobar rezultat. Za nas je važno da pronađeno našu brzinu i tempo tokom utakmice. Nadam se da će meč biti fer i sportski i da će bolji tim izboriti vizu za SP”, dodao je Lindgren i napomenuo da nema problema sa povredama igrača.

Švedska je dobila svih pet prethodnih međusobnih susreta. Osim duela u Stokholmu prije šest dana, “vikinzi” su bili bolji i u dva ciklusa kvalifikacija za šampionate Evrope. U kvalifikacijama za EP u Austriji 2009. godine, Švedska je u Nikšiću slavila 33:29, a u Norčepingu 29:24.

Švedska je dobila oba duela i u kvalifikacijama za ovogodišnje Evropsko prvenstvo u Srbiji. U Kristijanštadu je bilo 30:27, a u Pljevljima 39:28.

PAROVI

Subota

Crna Gora – Švedska (18.30) – prvi meč 21:22

Češka – Rusija (16.00) – 22:23

Portugal – Slovenija (18.00) – 26:31

Austrija – Makedonija (20.25) – 21:26

Norveška – Mađarska (19.10) – 21:27

Holandija – Island (19.30) – 27:41

Nedjelja

Poljska – Litvanija (17.30 ) – 24:17

Bjelorusija – Slovačka (16.00) – 26:24

Bosna i Hercegovina – Njemačka (13.30) – 24:36

Osim domaćina Španije, nastup na SP izborili su zvanični šampion Francuska, te tri najbolje selekcije sa posljednjeg Evropskog prvenstva, Danska, Srbija i Hrvatska.

Galerija

Bonus video: