Melić: Šveđane možemo da izbacimo

"Iako nismo u punom sastavu, sada smo zreliji nego ranije i mislim da imamo veliku šansu. Sve je do nas, samo moramo da budemo koncentrisani", kaže 27-godišnjak Melić
0 komentar(a)
Muška rukometna reprezentacija, Foto: Zoran Đurić
Muška rukometna reprezentacija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.06.2012. 07:28h

Prvu priliku su iskoristili i postali prva crnogorska selekcija koja je izborila plasman na neko veliko takmičenje. Ali od te 2008. godine, kada su učestvovali na Evropskom prvenstvu u Norveškoj, najbolji rukometaši iz naše države preskočili su dva šampionata svijeta i Starog kontinenta, kao i Olimpijske igre u Pekingu i Londonu.

U narednih šest dana pokušaće da prekinu niz od šest propuštenih prilika i da se domognu Svjetskog prvenstva, koje se u januaru naredne godine održava u Španiji. Zadatak je, doduše, veoma težak - rival je Švedska, selekcija koja nije propustila nijedno od tih takmičenja...

Prvi meč igra se danas (16.15 časova) u Stokholmu, nakon koga će sve biti mnogo jasnije.

"Uvijek postoji šansa, a jako je bitno da u prvom meču ostavimo povoljan rezultat. Odgovarao bi nam poraz do dva-tri gola razlike, jer bismo onda produžili nadu i možda napunili dvoranu u revanšu u Podgorici. Šveđani su sigurno kvalitetniji, apsolutni su favoriti, ali nisu nepobjedivi", kaže Vladimir Osmajić.

Švedskoj nedostaju tri igrača koja su nastupila u finalu Lige šampiona - Kim Anderson i Henrik Lundstrem iz prvaka Evrope Kila, odnosno Jonas Kalman iz Atletiko Madrida. Nema ni kapitena fenomenalnih „zebri” sa sjevera Njemačke, Markusa Alma, koji se oprostio od reprezentacije.

"Šveđani imaju dobro poznat sistem, a siguran sam da će novi igrači biti željni dokazivanja, kako bi stavili selektorima do znanja da mogu da računaju na njih i za Olimpijske igre. Nama će faliti Žarko Marković i Mladen Rakčević, koji su bili u prvoj postavi, kao i Žarko Pejović, ali nema kukanja. Moramo da pokažemo jesmo li ili nismo za Svjetsko prvenstvo".

Crna Gora će utakmicu vjerovatno početi odbranom 3-2-1, u kojoj bi bek slovenačkog Kopra trebalo da bude jedan od glavnih aduta.

"Pokazalo se da ta odbrana može da funkcioniše protiv Švedske. Počećemo sa 3-2-1, ali pitanje je koliko možemo da izdržimo. Vjerovatno ćemo je koristiti prvih 15-20 minuta, a onda preći na 6-0 - zaključio je Osmajić, koji je produžio ugovor i ostaje u slovenačkom Kopru.

Njegov rival iz slovenačke lige, Fahrudin Melić, koji je sa Gorenjem dominantno osvojio titulu (29 pobjeda i jedan remi), uvjerava da „crveni” ne pomišljaju na predaju.

"Svi vrlo dobro znaju kakav je rival Švedska, ali ne izlazimo na teren sa bijelom zastavom, već sa željom da ostvarimo dobar rezultat. Iako nismo u punom sastavu, sada smo zreliji nego ranije i mislim da imamo veliku šansu. Sve je do nas, samo moramo da budemo koncentrisani", kaže 27-godišnjak rođen u Prijepolju.

Kako ćete se snaći bez dva igrača iz startne postave i da li je olakšavajuća okolnost što nema najboljeg švedskog rukometaša, Kima Andersona?

"Problem je što smo mi mala država, tako da nam svaki igrač fali. Nema Žarka i Mladena, ali ćemo nedostatke pokušati da ispravimo na neki drugi način. Isprobavali smo neke varijante, vidjećemo da li će nam se to isplatiti. Švedska, s druge strane, ima pet igrača koji su kvalitetni približno kao Anderson".

Koji bi vas rezultat zadovoljio?

"Kada smo posljednji put gostovali u Švedskoj bilo je gusto do kraja, pa smo izgubili tri razlike, tako da to ne mora ništa da znači. Naravno, ako ostvarimo dobar rezultat, biće bolje raspoloženje u ekipi, više ćemo vjerovati u sebe. Ne bih da prognoziram rezultat, ali mislim da smo stasali da možemo da izbacimo Šveđane", optimistički je zaključilo sjajno desno krilo.

Bonus video: