Crna Gora sjutra protiv Švedske: Šansa uvijek postoji

"Za nas je Švedska veliki izazov i potrudićemo se da je iznenadimo već u prvom meču, da ostvarimo rezultat koji bi nam u revanšu dao nadu da prođemo u završnicu".
92 pregleda 2 komentar(a)
Kastratović i rukometaši Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Kastratović i rukometaši Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.06.2012. 16:43h

Nije Švedska moćna kao što je bila u vrijeme najboljeg rukometaša XX vijeka Magnusa Vislandera, Stefana Levgrena, Ljubomira Vranješa i ljudi koji sada čine selektorski tandem, Štafana Olsona i Ole Lindgrena. Selekcija „tri krune”, koja je u posljednjoj deceniji prošlog i na početku ovog vijeka četiri puta bila prvak Evrope, u dva navrata šampion svijeta i trostruki olimpijski vicešampion, već 10 godina nema nijedno odličje.

Ali, protiv Crne Gore, koja je nastupila na samo jednom velikom takmičenju, i to na već davnom Evropskom prvenstvu u Norveškoj 2008. godine, Švedska je svakako favorit. Još kada se zna da Zoran Kastratović ne može da računa na Žarka Markovića i Mladena Rakčevića, jasno je da „crveni” ne mogu da prijete selekciji koja će nastupiti na Olimpijskim igrama.

Pred prvi meč baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koji se igra sjutra u 16.15 časova u Stokholmu, nikome, međutim, ne pada na pamet da se preda.

"Ne idemo sa bijelom zastavom u Švedsku, iako ćemo protiv rukometne velesile nastupiti u oslabljenom sastavu. Naš cilj je da odigramo čvrsto i muški, da damo sve od sebe i ja ću u tom slučaju biti zadovoljan, bez obzira na ishod", kaže Kastratović.

U taboru Crne Gore smatraju da postoji šansa da iznenade Šveđane.

"Motiva nam ne nedostaje. Za nas je Švedska veliki izazov i potrudićemo se da je iznenadimo već u prvom meču, da ostvarimo rezultat koji bi nam u revanšu dao nadu da prođemo u završnicu".

Selektor je bio primoran da mijenja taktiku, jer nema dva igrača iz startne postave.

"Nedostajaće nam Marković, koji bi bio naš glavni realizator, s obzirom na to da mu odgovara odbrana koju igraju Šveđani. I odsustvo Rakčevića je veliki hendikep. Nama je svaki igrač važan, nemamo veliku bazu, ali momci koji su tu imaju kvalitet da namuče Švedsku. Ove dvije utakmice mogle bi da budu presudne za muški rukomet. Mnogo bi nam značio plasman na veliko takmičenje", zaključio je Kastratović, koji je na klupi Crne Gore debitovao baš protiv Švedske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada je desetkovani tim u Pljevljima izgubio 39:28.

Kao što je poznato, osim Žarka Markovića i Mladena Rakčevića, nedostaje i Žarko Pejović, dok se Novica Rudović opet nije odazvao pozivu. Sa spiska od 21 igrača, za prvi meč su otpali prvotimci Lovćena Andrija Pejović i Ivan Perišić, Mirko Majić iz Sutjeske i talentovani Miloš Božović.

Bonus video: