Mrvaljević: Imamo šansi iako smo za većinu autsajderi

U baražu su i Šveđani oslabljeni, prije svega nema njihovog najboljeg igrača, desnog beka Kima Andersona...
4 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 09:53h

Dolaskom Draška Mrvaljevića (u ponedjeljak), kompletirala se muška rukometna reprezentacija, koju u nedjelju u Stokholmu protiv Švedske očekuje prvi meč baraža za Svjetsko prvenstvo, koje se u decembru iduće godine održava u Španiji.

Kapiten "crvenih" smatra da Crna Gora ima sastav koji može, kad je kompletan, da bude konkurentan svim selekcijama na svijetu.

"Mislim da su pojedini igrači, koji su i do sada bili u reprezentaciji, a u svojim klubovima nijesu bili na nekom nivou, dobili na iskustvu, igrački su stasali, tako da postoji veliki fond igrača na koji može da se osloni selektor. Ja sam, iskreno, optimista ne samo za ovaj baraž, nego i za naredne kvalifikacije koje nas očekuju, kada će dosta momaka još više dobiti na iskustvu, i onda ćemo moći da se suprotstavimo svakome. Već tu ima nekoliko momaka koji obećavaju, koji mogu da igraju prave utakmice i na visokom nivou", kaže Mrvaljević za "Vijesti".

Ipak, reprezentacija neće biti kompletna - zbog povrede će izostati pivot Mladen Rakčević, a ovu akciju će zbog privatnih ili zdravstvenih razloga preskočiti Žarko Pejović, Novica Rudović i Žarko Marković.

"Žao mi je što ponovo nećemo nastupiti u kompletnom sastavu, jer mislim da bi nam Žarko Marković puno pomogao. On je jedan od naših najboljih igrača napadača, njegov šut iz daleka na zonu 6-0 nam mnogo znači. Posljednju godinu je strašno napredovao i pokazuje onaj kvalitet koji se od njega očekuje. Bili bismo mnogo jači i sigurniji da je sa nama i Goran Stojanović.

Ali, šta je tu je, nikako da se pokupimo i kompletni da odigramo, a ovo je bio pravi momenat za to. Imamo spoj mladosti i iskustva, a ti mlađi igrači pokazuju kvalitet, i taj kvalitet može da se iskoristi na pravi nači. Pomalo mi i smeta što nijesmo svi tu, jer ipak znam koliko nam fali svaki igrač".

Bez obzira, kako kaže, "što to nekome zvuči malo pretenciozno", Mrvaljević ističe da ova reprezentacija posjeduje kvalitet.

"Samo to treba dobro ukomponovati, i postaviti sve na svoje mjesto. Ja sam veliki optimista i želio bih da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo".

U baražu su i Šveđani oslabljeni, prije svega nema njihovog najboljeg igrača, desnog beka Kima Andersona.

"Glupo je pričati da Švedska nije kvalitetan sastav i oni, sigurno, imaju veliki fond igrača. Što se tiče odbrane, tu su kompletni, sa odbrambenim igračima iz Barselone, Flensburga, Libeka. Oni će, vjerujem, razmišljati da to iskoriste. Fali im najbolji igrač u napadu, Kim Anderson, koji donosi prevagu. Međutim, njihovo najjače oružje su golmani, čvrsta odbrana, kontra i polukontra, a ni proteklih godina u napadu nijesu predstavljali jaku napadačku ekipu. Ako u napadu budemo igrali strpljivo, i ne budemo dozvoljavali da nas lako kontriraju, onda možemo da tražimo našu šansu", ističe Mrvaljević.

Kapiten reprezentacije kaže da Crnu Goru u Stokholmu "očekuje borba za svaku loptu, za svaki gol".

"Svi moramo biti maksimalno skoncentrisani, da bismo obezbijedili prolaz protiv velike Švedske. Ipak mislim da imamo naše šanse, iako nas velika većina rukometne javnosti stavlja u poziciju autsajdera. Lopta je okrugla, a teren je isti za obje ekipe".

Od rezultata u prvom meču, smatra Mrvaljević, zavisiće i posjećenost u „Morači“, u revanšu (16. juna), gdje muška reprezentacija igra prvi put.

"Publika u Podgorici nije navikla na pravi muški rukomet. Nadam se da će sve to biti pozitivno, da će publika reagovati na pravi način. Međutim, puno toga zavisi od prvog meča. Ako budu postojala neka realna mogućnost da u revanšu izborimo plasman na SP, mislim da neće izostati ni podrška publike. Mislim da muškom rukometu u Crnoj Gori jako malo fali da se plasira na jedno veliko takmičenje, i mislim da konačno može da dođe vrijeme za to", zaključio je Mrvaljević.

Trofejno u Gepingenu, u Bregencu do kraja karijere

Mrvaljević je u protekle dvije sezone u njemačkom Gepingenu dva puta uzastopno osvojio Kup EHF-a.

"Mogu da budem zadovoljan sa dva uzastopna evropska trofeja, posebno što se zna koliko je teško takmičenje u Kupu EHF, gdje je dosta velika konkurencija. Ove godine su tu bile još dvije njemačke ekipe, Rajn Nekar Leven našeg Gorana Stojanovića i Magdeburg sa dosta reprezentativaca raznih zemalja, a obje su u Bundes ligi završile ispred nas, zatim jaki bjeloruski Dinamo i francuski Dankerk.

Nije lako bilo to osvojiti, a uvijek je teže ponoviti uspjeh, nego prvi put doći do njega. Ja sam zadovoljan, jer je veliki uspjeh za svakog igrača kad osvoji evropski trofej, a drago mi je i zbog kluba, jer smo prošle godine donijeli trofej u klub nakon 40 godina posta", kaže bek naše reprezentacije.

Mrvaljević se već rastao sa Gepingenom, jer je potpisao trogodišnji ugovor sa prošlogodišnjim šampionom Austrije Bregencom.

"Postojala je mogućnost da ostanem u Njemačkoj još dvije godine, da promijenim klub, da malo čekam...Međutim, ljudi iz Bregenca su bili maksimalno konkretni, ponudili mi tri godine ugovora. Ja u novembru punim 33 godine, i kad vam neko u tim godinama ponudi trogodišnji ugovor, kao i mogućnost da budete trener nakon igračke karijere, onda se to ne može odbiti.

Prvo mi je bitno da igram dobro naredne dvije-tri godine, a onda ćemo da vidimo šta i kako dalje. Ovo je, u suštini, zanimljiva priča, meni je želja da i nakon igračke karijere ostanem u rukometu. Bregenc je lijep grad, turističko mjesto, tako da mogu biti zadovoljan", zaključio je Mrvaljević, koji je karijeru u Lovćenu, a potom je igrao u Sintelonu, španskim klubovima Teukru i Torevijehi, te slovenačkom Kopru, odakle se 2010. godine preselio u Bundes ligu.

Galerija

Bonus video: