Savić: Daću sve za uspjeh u Londonu

"Biće izuzetno teško, jer je 12 jakih timova, ali mi smo pokazale da imamo kvalitet, kolektivnost, kolegijalnost na visokom nivou i to nas je vodilo kroz sve ove utakmice", kaže Savić
149 pregleda 2 komentar(a)
Maja Savić, Foto: Zoran Đurić
Maja Savić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.06.2012. 09:28h

Trinaestog maja maštanju je došao kraj, Budućnost je napokon postala prvak Evrope.

Trinaest dana kasnije, ispunjen je još jedan cilj - rukometašice Crne Gore obezbijedile su plasman na Olimpijske igre.

Kruna na fenomenalne tri sedmice stavljena je u nedjelju veče, u polupraznoj „Morači”, kada su „crvene” savladale Poljsku (32:23) i obezbijedile plasman na Evropsko prvenstvo.

Na tom šampionatu, nažalost, neće biti ikone crnogorskog rukometa Maje Savić, koja je preksinoć odigrala posljednji zvanični meč u Crnoj Gori, jer će se, kao i Bojana Popović, oprostiti nakon Olimpijskih igara u Londonu.

Iskusna Beranka, koja je krajem aprila napunila 36 godina, nije mogla ni da zamisli ljepši kraj karijere, jer će prvi put nastupiti na najvećoj svjetskoj smotri sportista.

A imala je zaista izvanrednu karijeru - tri puta je osvojila Ligu šampiona, ima bronzu sa Svjetskog prvenstva u Italiji 2001. (bila i najbolje lijevo krilo šampionata) i ogroman broj titula u Budućnosti, Slagelseu i Viborgu.

Ova godina joj je vjerovatno najbolja, jer je u dresu podgoričkog kluba ispisala stranice istorije crnogorskog sporta, i izborila plasman na dva velika takmičenja. Nakon svega, iskreno kaže da je sve to i očekivala...

"Bez imalo lažne skromnosti, na početku sezone smo zacrtale taj cilj. Jedino što nismo ostvarile malo bolji plasman na Svjetskom prvenstvu. Ali, možda je tako i bolje".

"Kad smo dobile taj šamar, mislim da smo se malo presabrale. Svaka od nas je morala da bude samokritična, pa smo zaigrale mnogo kolektivnije nego prije toga. Sagledale smo gdje smo griješile i na kraju napravile najveći uspjeh u istoriji klupskog rukometa".

"Stvarno sam presrećna zbog toga, kao i zbog Olimpijskih igara, jer je Bojani, Ani Đokić i meni to posljednja šansa. Ali, nadam se da je to samo početak za mlade igračice", poručuje Savićeva.

Nakon fenomenalnih igara na kvalifikacionom turniru u Lionu, Crnu Goru svi vide kao jednog od favorita OI. Niko, međutim, ne želi tu ulogu.

"Biće izuzetno teško u Londonu, zato što je 12 ekipa, svi rivali su teški, osim domaćina koji je jedini slabiji protivnik. Ja sam presrećna zbog samog plasmana, to je već veliki uspjeh".

"Dobro je i to što se u Londonu igra svakog drugog dana, imaćemo vremena za odmor i pripremu narednog meča. To je lakše u odnosu na prvenstva svijeta i Evrope, ali mislim da je sami plasman na OI ravan medalji na SP i EP".

Grupa u kojoj je Crna Gora je lakša od druge. Da li to može da bude minus kada se dođe do četvrtfinala?

"Grupa jesta lakša. Ali, samo je Velika Britanija lak protivnik i možda je i dobro što ćemo sa njima igrati na startu, jer ćemo i biti umorne od tog otvaranja".

"Posljednja dva meča u grupi su nam najteža, sa Hrvatskom i Rusijom, ali najbitnije je da četvrtfinale odigramo kao treba, jer grupa sa kojom se ukrštamo je jako teška. Bilo ko da nam bude protivnik, biće stvarno jak, jer su svi približno istih kvaliteta".

Čini li ti se da Crna Gora sada ima više igračica na koje može da se osloni nego ranije? Milena Knežević je, na primjer, igrala odlično protiv Rusije i Francuske, kada nije bilo iskusnijih igračica.

"Meni je stvarno drago što je to tako. Jasna Tošković, Sandra Nikčević, Milena Knežević, Suzana Lazović, sve su one imale neki udio, da nikoga ne izdvajam. Tu je i mala Majda, koja je nažalost imala peh da ne odigra finale LŠ, ni turnir u Lionu, ni ove kvalifikacije, ali mi je drago što je ponovo sa nama".

"Imaćemo još bolju ekipu kad dođu Marija Jovanović, Ana Radović i Ana Đokić, bićemo jače za tri igračice nego što je bio slučaj protiv Poljske".

"Sigurno je da su djevojke iz Budućnosti puno napredovale u posljednje dvije sezone. To su pokazale utakmice sa Rusijom i Francuskom, gdje su ih, možda, rivali malo potcijenili, ali su igračice pokazale da na svaku od nas trener može da računa i da svaka može da pruži vrhunsku igru".

Na Olimpijskim igrama svi imaju dodatni motiv, ali čini se da ćete ti i Bojana Popović imati još veću želju...

"Sigurno je tako. Bojana je i ranije izjavila da mlađe igračice imaju sreću što će na startu karijere igrati na Olimpijskim igrama. Bojana i ja nijesmo bile te sreće, ali smo se na kraju karijere kvalifikovale. Bolje ikad, nego nikad".

"Presrećna sam zbog toga, nama sigurno to više znači nego svima njima, jer je pred njima budućnost, i sigurno je da ćemo posljednji atom snage dati da se napravi uspjeh u Londonu".

"Biće sigurno izuzetno teško, jer je 12 jakih timova, ali mi smo pokazale da imamo kvalitet, ekipu, kolektivnost, kolegijalnost na visokom nivou i to nas je vodilo kroz sve ove utakmice".

Koliko ti znači što karijeru završavaš kao jedna od ikona Budućnosti?

"Presrećna sam zbog toga. Osvojiti Ligu šampiona sa 36 godina, i to prvi put na domaćem terenu... To mi je, uz Olimpijske igre, i bio cilj".

"Prošle godine sam razmišljala da završim karijeru, ali je London bio izazov za mene, kao i da se napokon ovdje osvoji Liga šampiona, jer je narod to zaslužio, šest hiljada ljudi je non-stop na tribinama".

"To je kruna moje karijere, mislim da je na najbolji mogući način stavljena tačka na nju. Presrećna sam zbog toga", zaključila je Maja Savić.

Kada u Londonu završi fenomenalnu karijeru, legendarno lijevo krilo moći će da se posveti kćerki Vanesi, koja je krenula njenim stopama...

Odmaraću četiri-pet dana

Pripreme za Olimpijske igre kreću 25. juna, ali kapiten Crne Gore će znatno ranije početi da trenira.

"Imaću svega četiri-pet dana odmora, jer želim da maksimalno spremna dočekam Olimpijske igre. Ne želim ništa da prepustim slučaju", kaže Savićeva.

Kada u Londonu završi karijeru, posvetiće se fakultetu.

"Mnogo sam razmišljala o tome. Poslije karijere većina od nas sportista ima problem, jer tokom karijere nema vremena da završi fakultet. Ja sam završila samo prvu godinu, i mislim da to nastavim. Naravno, postoji šansa da budem u rukometu, ali o tom-potom. Razmišljaću o tome kad se sve ovo završi, i nadam se da ću biti negdje u rukometu, ne znam u kakvom obliku".

Imaš li želju da se oprobaš kao trener?

"Biti trener to je veliko odizimanje vremena. Adžo (Dragan Adžić) je 24 sata posvećen ovoj ekipi, to je jako težak poziv. Mislim da mogu da vodim neku od mlađih generacija, ali vidjećemo... Dalji planovi zavise od fakulteta, jer iskreno mislim da se tome posvetim, pa ako uz to budem mogla da pomognem na bilo koji način, onda ću biti tu za ekipu. Ovdje imam dosta drugarica, sigurno je da ću da im budem podrška, bila tu ili ne...".

Crna Gora 4. favorit

Svjetske kladionice uvrstile su u ponudu i olimpijski turnir u ženskom rukometu.

Glavni favorit je aktuelni olimpijski, svjetski i evropski prvak Norveška, ispred Rusije, Francuske i Crne Gore.

Koliko su kladionice sigurne da će ta četiri tima stići do polufinala, govore i kvote, jer se kreću od 2,75 na Skandinavke do sedam na „crvene”.

Sljedeća je Danska, na koju je najmanja kvota čak 16!

Bonus video: