Adžić: Ne bih bio optimista da se ne igra za London

"Na sve tri utakmice ići ćemo na pobjedu, tu nema dileme. Nećemo se baviti prvim ili drugim mjestom, mada je to, svakako, dodatni motiv", istakao je Adžić.
1 komentar(a)
Ženska reprezentacija, Foto: Vesko Belojević
Ženska reprezentacija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.05.2012. 22:04h

U Lion je otputovalo 11 rukometašica koje su postale klupske prvakinje Evrope u dresu Budućnosti i jedna koja je igrala finale u opremi Đera. Sa takvom ekipom, ko god da su rivali, jedno od prva dva mjesta ne bi smjelo da izmakne, ali u rukometnoj reprezentaciji Crne Gore svi pozivaju na oprez.

Nakon osvajanja titule koja se čekala gotovo tri decenije, najbolje crnogorske rukometašice morale su da zaborave magičnu noć u „Morači“ i posvete se novom snu - Olimpijskim igrama. Od petka do nedjelje u Lionu će se sa Japanom, Rumunijom i Francuskom boriti za jedno od prva dva mjesta koja vode u London, ali je veliko pitanje mogu li da dostignu željenu formu...

"Biće nam izuzetno teško, što se vidi i na treninzima. Neke povrede koje su se ekspresno zaliječile za finale Lige šampiona sada se, da tako kažem, vraćaju u život. To predstavlja poseban problem, jer imamo tri utakmice u tri dana, a već smo bez Mare Jovanović i Majde Mehmedović", ističe selektor Dragan Adžić.

Prvi rival, prekosjutra u 16.45 časova, biće Japan. Selekcija iz zemlje izlazećeg sunca bila je jedno od najprijatnijih iznenađenja na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, pošto ju je Danska u osmini finala savladala tek nakon produžetaka, do kojih je došla golom iz sedmerca u posljednjoj sekundi.

"Rezultati na Svjetskom prvenstvu, kao i sa posljednjih pripremnih mečeva, kada su Japanke dva puta savladale Angolu, govore da ćemo imati izuzetno jakog i neugodnog protivnika, posebno što je u pitanju prvo kolo. To će biti najteža utakmica za nas, jer je to reprezentacija koja je u svakom segmentu igre za mene veliko iznenađenje. Način igre kakav one prikazuju zahtijeva maksimalni fokus, posebno zbog situacije u kakvoj se mi nalazimo. Biće to veliki izazov za nas".

Čini se, ipak, da će se vize za London dijeliti između tri evropske reprezentacije. Adut Crne Gore je to što je Budućnost dva puta ove sezone oduvala Olkim, pa će imati psihološku prednost u subotnjem okršaju.

"Za Rumuniju ne igraju samo rukometašice Olkima, već još neke koje mogu da daju doprinos na ovako važnom turniru. Naravno, zbog činjenice da ih vodi isti trener kao Olkim i da je većina igračica iz tog kluba, priprema utakmice biće nam olakšana. Francuska je bez Alison Pino, ali su njihove igračice, kao i rumunske, u takmičarskoj formi, jer su nedavno završena oba nacionalna prvenstva. Mi smo, poslije onakvog pražnjenja, izašli iz ritma i da se ne igra predolimpijski turnir ne bih bio optimista. Ali, pošto se radi o Olimpijskim igrama, našem drugom snu, vjerujem da će se djevojke sabrati i da će izvući atom snage više nego što trenutno imaju".

Pobjednik kvalifikacionog turnira u Lionu dobiće premiju - biće sa Norveškom u prvom šeširu na žrijebu za Olimpijske igre, koji se održava u srijedu u Londonu. Drugoplasirani ide u četvrti šešir, sa Velikom Britanijom...

"Na sve tri utakmice ići ćemo na pobjedu, tu nema dileme. Nećemo se baviti prvim ili drugim mjestom, mada je to, svakako, dodatni motiv", istakao je Adžić.

Rusija je putokaz

Adžić smatra da je igra koju je pokazala Crna Gora u dvomeču sa Rusijom, a pogotovo u Rostovu, kada je poražena golom pet sekundi prije kraja, iako je nastupila gotovo bez pola tima, pravi recept za ispite u Lionu.

"To je bila fenomenalna utakmica, žao mi je što nije bila prenošena kod nas. Djevojke su izgarale i pokazale da je budućnost crnogorskog rukometa svijetla i u sljedećem olimpijskom ciklusu. Način na koji su do sada igrale za reprezentaciju je putokaz, bitno je da to one mogu i fizički da izdrže. Probaćemo da se što bolje taktički spremimo, da poremetimo protivnike i tako dođemo do povoljnih rezultata", naglašava selektor „crvenih“.

Bonus video: