Nagrada za hrabrost

"Mnogo puta ove sezone smo pokazale da smo prave profesionalke, poslije teških poraza smo uspjele da se izdignemo”, napominje Milena Knežević.
4 komentar(a)
Milena Knežević i Suzana Lazović, Foto: Savo Prelević
Milena Knežević i Suzana Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2012. 08:28h

Prošla je sve crnogorske selekcije, bila najbolji lijevi bek Svjetskog prvenstva za juniorke, na kojem je Crna Gora prigrabila bronzu, osvojila mnogo klupskih trofeja...

U nedjelju je dočekala i najvažniji pehar - Milena Knežević je sa 22 godine, dva mjeseca i jednim danom postala prvak Evrope u dresu Budućnosti i ispunila san koji mnoge rukometašice nikada u životu nisu dosanjale.

“Osjećaj je sjajan, kakav bi drugo mogao i da bude kada smo se popele na krov Evrope? Kada sam se u ponedjeljak probudila, pitala sam se da li sam sve sanjala. Kada sam se sjetila da je sve istina, krenule su suze radosnice, to teško može da se opiše”, kaže Kneževićeva, jedna od četiri učesnice finala koja je čitavu karijeru provela u Budućnosti.

Kada je počinjala da se bavi rukometom, Milena je sanjala titulu prvaka Evrope. I dočekala je.

“Vjerovala sam da to mogu da uradim, ali nisam mislila da će se to ovako brzo dogoditi. Sticajem okolnosti i dovođenjem igračica koje su bile najbitnije u ovom trenutku, Maje Savić i Bojane Popović, to se ubrzalo i imala sam sreću da osvojim titulu sa svoje 22 godine. Sigurna sam, međutim, da neće biti i posljednja”.

Crna Gora već narednog vikenda igra kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijske igre. Kao što je poznato, rivali su Francuska, Rumunija i Japan, zbog čega je neophodno da se što prije zaboravi Liga šampiona, kako bi se osvojilo jedno od prva dva mjesta, koja vode u London.

“Za nas uopšte neće biti teško da se koncentrišemo na kvalifikacije. Mnogo puta ove sezone smo pokazale da smo prave profesionalke, poslije teških poraza smo uspjele da se izdignemo. Kada dođu te najvažnije utakmice, sigurno ćemo se fokusirati na njih. Pred nama je novi cilj, plasman na Olimpijske igre”, napominje Kneževićeva.

Karijera svojevremeno najtalentovanije crnogorske, a možda i evropske rukometašice, u dva navrata je bila na prekretnici.

U oktobru 2009. pozlilo joj je na treningu, zbog čega joj je u Italiji rađena lakša operacija na srcu. Trinaest mjeseci kasnije, prvo se požalila na bol u grudima, a onda se i onesvijestila tokom utakmice sa Viborgom.

Strah je bio ogroman, ali se Milena nakon novog zahvata doktora Karla Paponea brzo vratila na teren i već u decembru igrala Evropsko prvenstvo u Norveškoj i Danskoj.

“Svako bi se u tim trenucima bojao, s obzirom na to da se radilo o srcu. Pitala sam se da li ću ikada više zaigrati rukomet... Prolazile su mi takve misli kroz glavu, bilo mi je teško u tim trenucima, ali sam rekla sebi šta god da bude biće i tako mora. I doktor me je ohrabrio, jer mi je rekao da nije toliko ozbiljan problem, da će sve da se riješi i da ću normalno moći da se bavim rukometom. Na kraju je sve ispalo baš tako i srećna sam zbog toga. Ovo je prava nagrada za to i došla je u pravo vrijeme”, zaključila je Kneževićeva.

Bonus video: