Noć za istoriju

"Ako budemo fokusirani na istoriju, na značaj za Crnu Goru, za cijeli svijet, sigurno je da će nas to sputati", upozorava trener Dragan Adžić.
12 komentar(a)
Rukometašice Budućnosti, Foto: Vesko Belojević
Rukometašice Budućnosti, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.05.2012. 01:21h

Rušile su sve klupske rekorde, zadivile svijet nevjerovatnim pobjedama nad velikim Olkimom i aktuelnim prvakom Starog kontinenta Larvikom, ispunile san svih generacija i razbile prokletstvo polufinala Lige šampona...

Sada imaju šansu da naprave i korak više, da se popnu na sami krov Evrope - rukometašice Budućnosti će večeras u punoj „Morači” pokušati da sruše Đer i donesu najveću klupsku titulu u Podgoricu.

Možda i najvažniji meč koji se ikada igrao na teritoriji Crne Gore (sa njim može da se mjeri samo okršaj fudbalske reprezentacije sa Češkom u baražu za odlazak na Evropsko prvenstvo) počinje u 19 časova. „Varvari” najavljuju spektakl, baš kao i mađarski navijači, ali je sve to manje važno.

Najbitnije je ono što će se dešavati na terenu, gdje će se Bojana Popović potruditi da ponovi fenomenalno izdanje iz Vesprema, Katarina Bulatović tražiti rješenje za Katrine Lunde-Haraldsen, odbrana na čelu sa Klarom Voltering pokušati da zaustavi Anitu Gorbic, Hajdi Loke i ostale, Dragan Adžić smišljati zamke za Karl-Erika Bona...

Ili, znatno jednostavnije - gdje će djevojke u plavo-bijelim dresovima juriti minus iz prve utakmice finala (29:27) i mjesto među legendama crnogorskog sporta.

U ovih osam dana koliko je proteklo od prvog meča, stručni štab Budućnosti je imao dovoljno vremena da nađe nedostatke u igri Đera. Možda i najveći je taj što „zelene” igraju sa svega sedam igračica u polju - osim startne šestorke, u Vespremu je na terenu bila samo još i Orsolija Verten, dok je Katalin Palinger mijenjala Lunde-Haraldsen na golu samo prilikom tri sedmerca.

"Vjerujem da će to biti prednost. Ne treba, međutim, zaboraviti da je Đer došao do finala koristeći toliko igračica u polju, a i prije njih je bilo ekipa koje su znale da stignu do kraja sa malim brojem rukometašica. Mi, ipak, imamo taj kvalitet i možda na terenu više tražimo od igračica, zbog čega ih koristimo više u rotaciji. Vjerujem da će to i na ovoj utakmici biti naša prednost, i da će se to odraziti na konačni rezultat", naglasio je Adžić.

Postoji li psihološki pritisak kako se bliži utakmica ili je ekipa opuštena?

"Kada smo pred mečeve sa Larvikom uspjeli da prebrodimo još veći pritisak, jer nijedna generacija prije nas nije mogla da pređe tu stepenicu u polufinalu, vjerujem da imamo recept da u i ovu utakmicu uđemo kao i u svaku drugu u „Morači”. Možemo da posao odradimo na najbolji mogući način, fokusirani samo na igru. Ako budemo fokusirani na istoriju, na značaj za Crnu Goru, za cijeli svijet, sigurno je da će nas to sputati. Trudićemo se, uradićemo sve, i siguran sam da će biti tako, da djevojke odigraju utakmicu i bave se samo onim što je bitno na terenu, a poslije toga neka se raduje svako na svoj način".

Koliko Vam je iskustvo Bojane Popović i Maje Savić, koje su osvajale Ligu šampiona pet, odnosno dva puta, pomoglo u pripremi utakmice?

"Enormno, u svakom pogledu. Njih dvije se drugim igračicama bave svakodnevno, konstantno, i to je nešto što govori ne samo o tome koliko su to vrhunske igračice, već i koliko su vrhunske osobe. Jer, većina vrhunskih igračica se ne bavi baš toliko drugima, već više sobom. Njih dvije su za ovaj period zajedničkog rada toliko prenijele na druge igračice, što je apsolutno nemjerljivo, i pomogle onome što smo do sada postigli i što ćemo napraviti u nedjelju".

U prvom meču Katarina Bulatović nije bila na svom nivou, izjavila je da je bila u zaostatku u formi u odnosu na ostale igračice zbog sedmice pauze usljed bolesti. Kakva je sada situacija s njom?

"Katarina već nekoliko dana radi odlično, uvjeren sam da će biti u boljoj formi, kao i sve ostale djevojke. Nama je forma tempirana za ovu utakmicu, kao i svaki put, a morali smo, s obzirom na to da nemamo kvalitetno domaće takmičenje, da spuštamo i podižemo formu. Uspjeli smo u tome svaki put velikim angažmanom i posvećenošću djevojaka, i siguran sam da smo to uradili i ovoga puta".

Bulatović je imala dosta problema u šutu u prvoj utakmici. Da li ste tražili neko rješenje za to?

"Ne bavimo se previše promašajima, to je sastavni dio igre. Kao što je Kaća rekla, radi se o kašnjenju forme, ali ona je i karakterno i kvalitativno dobra igračica i siguran sam da će u revanšu to i potvrditi".

Mađarice najavljuju da je ključ pobjede u zaustavljanju Bojane Popović. Da li ćete možda vi posebnu pažnju obratiti na nekoga?

"Na sve njih, na svoj način. Sve su one bitne".

Može li rival bolje nego u prvom meču ili je pružio maksimum?

"One vjeruju da mogu bolje. Mi sigurno možemo, i to ćemo pokazati. A, kao i pred svaki drugi meč u “Morači”, uradićemo sve da i Mađarice svedemo ispod njihovog maksimuma, što je naš cilj kad igramo protiv svakog protivnika".

Đer je u srijedu veče igrao prvi meč finala plej-ofa u Mađarskoj. Da li je to prednost vašeg rivala?

"Tokom sezone je to, sigurno, olakšavajuća okolnost za građenje forme, za stvaranje dobrog takmičarskog ritma. Mi sa tim decenijama imamo problem, ali smo uspjeli sve da nadoknadimo kvalitetnim radom i izvlačenjem maksimuma iz nekih utakmica koje nijesu bile ranga LŠ. A da li je Đeru koristila utakmica protiv FTC-a ili nije, pokazaće se večeras".

Kako ste bili zadovoljni odbranom u prvom meču? Čini se da ste dosta dobro čuvale najbolju svjetsku rukometašicu, Hajdi Loke.

"Možemo još bolje da je čuvamo, vjerujem da će odbrana prema njoj, ali i svim ostalim igračicama Đera, biti bolja. Jako nam je bilo bitno da osjetimo ekipu, jer je priprema na osnovu video materijala sasvim drugačija. Sada imamo pravu sliku o njima, i lakše nam je da se spremimo za Đer nego što je to bilo prije prve utakmice - istakao je Adžić.

Anđela spremna

Anđela Bulatović nije ulazila u igru u prvom meču, jer je osjetila jak bol u leđima. Startni srednji bek i jedna od najvećih uzdanica u odbrani je spremna za revanš.

"Bogu hvala, ove sedmice radimo u punom sastavu, sve igračice su tu. Nadamo se da ćemo svi spremni dočekati finale. Puno bolje smo radili ove sedmice nego pred prvo polufinale, što se automatski odražava na naš osjećaj i efekat samog treninga, tako da spremno dočekujemo finale", zaključio je Adžić.

Meč u „Morači” sudiće jedan od najboljih parova na svijetu, Danci Martin Gjeding i Mads Hansen. Arbitri koji su dijelili pravdu u finalu Evropskog prvenstva za rukometašice u Danskoj i Norveškoj 2010. godine (Norveška savladala Švedsku sa 25:20), nisu nepoznati ni igračicama Budućnosti - upravo njih dvojica su sudila meč osmine finala Svjetskog prvenstva u Brazilu, u kojem je Crna Gora poražena od Španije (23:19). Ostaje nada da će epilog sada biti drugačiji...

Bonus video: