Popović: Finale kao svaka druga utakmica

"Ovo su takve utakmice u kojima preveliki adrenalin i preveliko srce može da ne bude od velike koristi”, poručila je Bojana Popović
128 pregleda 11 komentar(a)
Maja Savić i Bojana Popović, Foto: Saša Jončić
Maja Savić i Bojana Popović, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 11.05.2012. 12:40h

Nakon prve utakmice finala, samo jedna stvar je bila jasna - da u „Morači” slijedi paklenih 60 minuta, poslije kojih će vitrine jednog kluba ukrasiti prvi trofej namijenjen prvaku Evrope. Da li će to biti Budućnost ili Đer, znaće se u nedjelju veče, negdje oko 20.30 časova.

Prvi čin drame pripao je Mađaricama, koje su u Vespremu slavile sa 29:27. Ali, u finišu okršaja u Mađarskoj, Podgoričanke su pokazale da imaju kvalitet i da su spremne da kraj raspleta dočekaju sa rukama i peharom visoko podignutim uvis.

Šta god da se desi, u „Morači” će se sjutra pisati istorija, iako četa Dragana Adžića pokušava da izbjegne taj pritisak...

“Nismo zadovoljne igrom u Vespremu, a rezultatom možemo da budemo, što znači da ima mnogo mjesta za napredak i bolje izdanje. To ćemo pokazati u nedjelju. Ne prijetim, ne obećavam, samo radimo vrijedno i rezultat će doći. Istorijski ili ne, ovo je meč koji treba da se odigra hladne glave i što pametnije. Ovo su takve utakmice u kojima preveliki adrenalin i preveliko srce može da ne bude od velike koristi”, poručila je Bojana Popović na današnjoj konferenciji za novinare.

Djevojka koja je pet puta osvojila Ligu šampiona (tri sa Slagelseom, dvije sa Viborgom), istakla je da više voli da priča po završenom poslu, ali je ipak otkrila koji je recept za uspjeh.

“Probaćemo da odigramo cijeli meč kao posljednjih 10 minuta u Vespremu, da imamo kontrolu i da na kraju slavimo. Imamo kvalitet, u to sam sigurna, sve su spremne, sve su zdrave, što je važno. Ostavljam malo više priče za neki drugi put, nadam se u nekoj veseloj atmosferi poslije utakmice”, istakla je Popovićeva, koja je postigla čak 14 golova u prvom meču.

Koliko je epitet istorijske utakmice opteretio ekipu u Mađarskoj?

“Nije je opteretio nimalo. Nismo se bavile istorijom ni finalom, već onim lijepim peharom, o njemu smo razmišljale i bavile se sobom sve vrijeme. Normalno, analizirale smo Đer konstantno, jer se bavimo protivnicima baš dosta, ali posljednja dva-tri dana posvetimo pažnju sebi, da ispoštujemo principe kojih se držimo, da formu dovedemo do perfektnog nivoa. Ispravljamo neke detalje u kojima smo griješili, a istorija nam nije neko opterećenje. Kao što se vidjelo i u polufinalu i u prvom meču, to se nije osjetilo”.

Đeru, makar u rezultatskom smislu, nije pomogla sjajna atmosfera u „Vesprem areni”. Koliko mogu navijači da vam pomognu u nedjelju, da budu prevaga?

“Stvarno ne znam. Đer je ove godine uglavnom gubio sve na strani, što pokazuje da možda ima pritisak od gostujućeg terena. Ne mogu u njihovo ime da pričam kako će da podnesu pritisak „Morače”. Ne znam kakve su igračice Đera i da li njima to smeta, ali mi taj pritisak tamo stvarno nismo osjećale. Mađari su odlično navijali, poznati su po tome da prave veliku buku i sigurna sam da će i ovdje probati da poremete „varvare”, ali čisto sumnjam da će to moći.

Očekuješ li da će rival promijeniti odbranu na tebi, da će pokušati više da igra „flaster”?

“Ma to nas ne interesuje. Šta god da rade, mi znamo šta nam je cilj. U napadu smo ove godine probale jedno, drugo i treće, i šta god da smo uradile, rijetko ko je imao neko rješenje za naš napad. Normalno, u „Morači” će sigurno više igračica biti uključeno u napad, da poboljšaju realizaciju i da igraju, da uživaju u rukometu, tako da će nam sigurno biti mnogo lakše da rješavamo neke situacije. Mislim da ima mnogo mjesta u njihovoj odbrani, sigurno će biti više razigranih djevojaka u „Morači””, završila je Popovićeva.

Bojanina dugogodišnja saigračica, koja je sa njom osvojila dvije evropske titule u dresu Slagelsea, Maja Savić, prisjetila se svega što je ekipa doživjela na putu ka prvom finalu Lige šampiona.

“Kada se osvrnem i krenem od avgusta - paklene pripreme na Kopaoniku, pa splavarenje Tarom i veslanje do besvijesti, pa sve one pripreme u Baru, putovanja preko 18 sati... onda nam ovo dođe kao šlag na tortu. Svi bi trebalo da uživamo, jer igramo finale. Đer će se taktički jako dobro pripremiti, kao i mi. Ni u čemu nas neće iznenaditi, to je sigurno. Imamo veliku želju da odigramo dobro, da savladamo Đer i da „Morača” ostane neosvojiva tvrđava za sve. Moramo samo da se opustimo, da uživamo, da ne razmišljamo o pritisku. Znamo da će publika biti brojna i to samo treba da nam bude plus, da nam da krila da dođemo do zacrtanog cilja”, kaže 36-godišnja Beranka.

S obzirom na to da vas dvije imate iskustvo ovakvih utakmica, jeste li ovih dana savjetima pomogle ekipi?

“S obzirom na to da nijedna generacija prije nas nije uspjela da napravi korak više, da uđe u finale, imale smo možda veći pritisak nego sada. Pokazale smo u mnogim situacijama do sada da smo pravi tim, da smo ekipa za velika djela. Uzdigle smo se poslije Svjetskog prvenstva gdje smo onako neslavno prošle. Bile smo desete, nije to ni neki neuspjeh, jer znamo koliko svi ulažu u rukomet, ali za nas je to bio neuspjeh, jer se uvijek očekuje da donosimo zlata. Mislim da je ova generacija stvarno zlata vrijedna, pokazale smo da umijemo i znamo da se nosimo sa pritiskom. Nadam se da ćemo se držati zajedno, kao i uvijek, i pokazati da smo pravi kolektiv u svakom smislu”.

Kolika je razlika u atmosferi u ovom timu Budućnosti i u onoj ekipi Slagelsa sa kojom si osvajala titule? Čini li ti se da je ista želja, isto zajedništvo...

“Ova generacija me stvarno podsjeća na onu iz Slagelsa, to sam i ranije kazala. Stvarno smo kompaktna cjelina. Pokazale smo mnogo puta do sada da smo jak kolektiv, nije nam bitno koliko je ko golova dao. Svjesne smo da možemo da dođemo do zacrtanog cilja samo ako sve odigramo sto odsto, ako igramo i ginemo jedna za drugu. Nebitno je ko će koliko da igra, kolika će minutaža da bude, bitno je da ona igračica koja uđe da svoj maksimum. Svako ima svoj zadatak i to je bitno, svi poštujemo minutažu, poštujemo ono što se dešava na terenu i ginemo jedna za drugu”.

Poznato je kako se Budućnost studiozno sprema za rivale. Da li ste, ipak, u prvom meču osjetile neke propuste u igri Đera, što niste mogle da vidite na snimcima?

“Sigurno da jesmo. Bez obzira na sve te video klipove koje smo imale prilike da odgledamo i da vidimo šta je to u čemu su one dobre ili loše, mislim da je najbolje kada osjetite ekipu na samom terenu. Sada ostaju neke finese, sitnice koje treba ispraviti i ostaje nam da se nadamo da možemo da osvojimo pehar”, zaključila je Savićeva.

Karantin i „silenzio stampa”

Dva dana i sedam sati pred revanš finala Lige šampiona, u pres salu „Morače” ušli su Dragan Adžić i djevojke koje su osvojile pet, odnosno dvije titule prvaka Evrope - Bojana Popović i Maja Savić.

Trener Budućnosti je odmah obavijestio novinare da će do okršaja sa Đerom, koji je zakazan za nedjelju u 19 časova, to biti posljednje obraćanje javnosti i da pripadnici „sedme sile” neće moći da komuniciraju ni sa igračicama, ni sa članovima stručnog štaba.

Naime, u najtrofejnijem crnogorskom klubu procijenili su da im je pred najvažniju utakmicu u klupskoj istoriji neophodan mir. Zbog toga će ekipa večeras biti u karantinu u hotelu „Podgorica”...

Katrine je pokretačka snaga Đera

Bojana Popović je obje titule prvaka Evrope sa Viborgom osvojila zajedno sa Katrine Lunde-Haraldsen. Virtuozni bek Budućnosti smatra da je upravo norveška golmanka najjači adut Đera.

"To je kompletno dobra ekipa. Pokazalo se da je Katrine na golu glavna pokretačka snaga, spasava ih iz dosta situacija tokom utakmice. Ne mislim da je njihova odbrana sjajna, više je ona ta koja rješava situacije kada one padnu. Imaju dosta dobrih pojedinaca i ako ih individualno zaustavimo dobro, mislim da nema problema. Kao kolektiv funkcionišu dobro, ali mislim da su individualno kvalitetniji, počev od pivotmena, preko Gorbic, koja je odlična igračica, Amorim je sjajan šuter, Joka je na svojoj poziciji odlična. Individualno su, dakle, dosta dobre", ističe Popovićeva.

Mađarice, inače, sjutra stižu čarter letom iz Bratislave (udaljena 80-ak kilometara od Đera), a dolazak na podgorički aerodrom očekuje se u 15.50 časova. Karl-Erik Bon i njegove igračice će trening odraditi od 19.30 u „Morači”.

Navijači bez stolica, ulaz od 16.30 do 18.15

Dok je trajala konferencija za novinare, radnici u „Morači” su skidali stolice. Oslobođen je prostor za „varvare”, ali su sklonjena i sjedišta sa dijela tribina na kojem će biti smještene pristalice Đera.

Takva odluka uprave Budućnosti ima dvostruko dejstvo - da što više gledalaca uđe u dvoranu, ali i da se sačuvaju stolice, kako ne bi bile polomljene.

Uzgred, sjedišta će biti postavljena i oko terena, zapravo preko puta klupa dva tima, pa će u „Morači” moći da bude i više od 5.000 navijača.

A zbog bezbjednosnih razloga, vrata „Morače” u nedjelju će biti otvorena od 16.30 do 18.15 časova, iako utakmica počinje tek u 19 sati.

Bonus video: