Budućnost otputovala za Vesprem: San postaje java

"Imamo izuzetan motiv, a pokušaćemo da taj mali pritisak koji sami osjećamo potpuno anuliramo, kako bi nam to možda donijelo prevagu", kaže trener Budućnosti Dragan Adžić.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2012. 10:00h

Decenije su prolazile, država je tri puta mijenjala i ime i teritoriju (od SFRJ, preko SRJ i SCG do Crne Gore), Titograd je opet postao Podgorica, a san je i dalje trajao.

I napokon je postao java - još dan ostao je do finala Lige šampiona, finala koje je bilo san mnogih generacija rukometašica Budućnosti od 80-ih godina prošlog vijeka naovamo.

Igračice najtrofejnijeg crnogorskog kluba danas kreću u susret istoriji, na prvi meč sa Đerom. Prvaci Mađarske i Crne Gore ukrstiće sve svoje adute u Vespremu, u dvorani koja prima 5.096 gledalaca, u kojoj je atmosfera makar kao u „Morači”. Očekuje se spektakl na tribinama, ali je mnogo važnije ono što će se dešavati na terenu.

A na njemu će se sudariti čelična odbrana Budućnosti i lepršavi napad Đera, lucidne Bojana Popović i Anita Gorbic, dva vjerovatno fizički najmoćnija beka na svijetu, Katarina Bulatović i Eduarda Amorim, izvanredni pivoti, sjajna krila i ove sezone najbolji golmani Lige šampiona - Klara Voltering i Katrin Lunde-Haraldsen.

Definitvno, ni za jednu ekipu se ne može reći da je favorit, čak ni blagi, zbog čega će presudna biti psihološka priprema. A u Budućnosti su ubijeđeni da su našli pravi recept kako da hladne glave uđu u najvažnije mečeve u klupskoj istoriji...

"Konačno smo se kompletirali, što je treninzima dalo dodatni kvalitet. Iščekivanje je veliko, posebno u ove posljednje dvije sedmice, kada nismo imali utakmica. Jedva čekamo da meč počne, ali vjerujem da smo napravili atmosferu kao pred mečeve sa Larvikom. Mislim da ćemo igrati kao i u svakoj prethodnoj utakmici, bez opterećenja", naglašava za "Vijesti" Dragan Adžić.

Tajni između dva tima nema...

"Imali smo 14 utakmica u Ligi šampiona i mi i oni, bilo je pregršt materijala za analizu. Ne može da bude taktičkih iznenađenja, odlučivaće inspiracija i smirenost - dodaje trener „plavih”".

Gorbic je u polufinalu igrala na poziciji lijevog krila. Da li ste spremni i za tu varijantu?

"Jesmo. Đer sa njom i Andreom Lekić ima širinu, jer Gorbic može da igra i na lijevom krilu i na srednjem beku. Za obje varijacije smo spremni".

Smatrate li da Đer igra mnogo bolje otkada je Karl-Erik Bon naslijedio Čabu Konkolja na mjestu trenera?

"Đer je napravio veliki pomak u igri nakon te promjene. Bon dolazi iz zemlje koja dominira ženskim rukometom, iz škole koja je prepoznatljiva po opuštenosti. Baš to je falilo mađarskim igračicama, odmah su postale raspoloženije za igru. Sada su nadahnute, lepršave, a taj stil odgovara napadačkim ekipama, što Đer svakako jeste".

Je li defanziva glavni adut Budućnosti?

"Odbrana je bila na visokom nivou u svih 14 utakmica. To nas je, između ostalog, i dovelo do finala. Najveći izazov će nam i biti da zaustavimo tranziciju i pozicioni napad Đera, a ja vjerujem da će nam odbrana biti na nivou prethodnih mečeva, ako ne i većem".

Da li bi na neku igračicu trebalo obratiti posebnu pažnju ili od svih prijeti podjednaka opasnost?

"Đer ne rotira puno, jer ima sedam-osam igračica koje su na najvećem nivou. Sve mogu da odluče utakmice, nijednu ne smijemo da zapostavimo. Od Joke (Jovanka Radičević) na desnom krilu do Amorim i Verten na drugoj strani sve su to izuzetne rukometašice. Zato su i u finalu Lige šampiona, zato su i tako cijenjene.

Đer ima i fenomenalne golmane - Lunde-Haraldsen i Katalin Palinger.

"To je vrhunski par, najbolji na svijetu. Njih dvije omogućavaju ostalim igračicama da budu ležernije, jer ih dovode u mogućnost da postižu dosta lakih golova. Igrali smo protiv obje, znamo dobro njihove kvalitete. Vjerujem da će Lunde više da brani, jer Palinger je već pri kraju karijere".

I Budućnost, međutim, ima fenomenalnu Klaru Voltering...

"Naravno. Bez vrhunskog golmana se ne može doći do finala Lige šampiona. To se potvrdilo ove sezone. Mislim da su to Lunde i Klara dvije čuvarke mreže koje su najviše pokazale ove sezone".

Je li minus Đera to što je izgubio svih šest evropskih finala u klupskoj istoriji, a prednost Budućnosti to što ima igračice koje su osvajale Ligu šampiona?

"Mislim da je u tome uspostavljen paritet. Đer ima norveški trio - Lunde, Hajdi Loke i Bon - koji je osvajao velika takmičenja i zna kako se ide do kraja, dok su kod nas Bojana Popović, onda Maja Savić, pa Katarina Bulatović, koja je takođe učestvovala u naletu Slagelsea. Da je ostao mađarski trener, u tome bi sigurno bila naša prednost, ali mislim da je Norvežanin uspio da promijeni neke stvari".

Mađarski šampion je uložio mnogo da bi osvojio Ligu šampiona. Može li to da bude vaša prednost, jer se čini da u Budućnosti nema prevelike euforije?

"Javnost sigurno vrši veliki pritisak na njih, jer bi za Đer sve sem osvajanja Lige šampiona bio neuspjeh. Nama, sa druge strane, niko ne nameće nikakav pritisak. Imamo izuzetan motiv, a pokušaćemo da taj mali pritisak koji sami osjećamo potpuno anuliramo, kako bi nam to možda donijelo prevagu", zaključio je Adžić.

Prokletstvo Đera

Nakon sedam polufinala Lige šampiona, Budućnost je napokon dobila priliku da se bori za titulu prvaka Evrope. Tim Dragana Adžića moraće, međutim, da produži prokletstvo Đera baš do broja sedam kako bi stigao do krova Starog kontinenta.

Naime, mađarski velikan je do sada igrao šest finala evropskih kupova i izgubio svih šest! Crna serija počela je 1999. u finalu EHF kupa protiv Viborga (24:21 i 21:28) i završila 10 godina kasnije protiv istog tima, ali u Ligi šampiona - Mađarice su 9. maja slavile u Danskoj sa 26:24, ali je tim sa sjevera Evrope u revanšu trijumfovao sa 26:23.

Te mečeve nije igrala Bojana Popović, koja je tri mjeseca ranije, u meču sa Hipobankom, pokidala ligamente koljena. Osim ta dva, Đer je izgubio još tri finala EHF kupa i jedno Kupa pobjednika kupova, upravo od Budućnosti. Nakon remija u „Morači” 13. maja 2006. (25:25), Podgoričanke su u Mađarskoj slavile 26:23.

Iz te ekipe, dres podgoričkog tima još nose Ana Radović, Anđela Bulatović (tada Dragutinović) i Sonja Barjaktarović (nije bila u sastavu za finalne mečeve), dok su u međuvremenu Ana Đokić i Jovanka Radičević promijenile klupske boje.

Iz tadašnjeg sastava, i Đer ima dvije igračice - Anitu Gorbic i Orsoliju Verten.

Prvaci Mađarske i Crne Gore igrali su i četiri meča Lige šampiona - u sezoni 2006/2007. Đer je slavio oba puta u grupnoj fazi (28:20 kući i 31:25 u „Morači”), dok je dvije godine kasnije u glavnoj rundi bio bolji pred svojim navijačima (31:27), a u Podgorici je bilo 26:26.

Galerija

Bonus video: