ŽRIJEB KVALIFIKACIJA

Crna Gora u grupi sa Njemačkom i Češkom

Crna Gora će imati šansu da se domogne 11. šampionata Starog kontinenta, jer Njemačka i Češka trenutno nisu u svjetskom vrhu
54 pregleda 0 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Rukometaši Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.04.2012. 18:08h

Put do Evropskog prvenstva u Danskoj nije pretežak, ali daleko od toga da je lak - rukometaši Crne Gore igraće u kvalifikacionoj grupi 2 sa Njemačkom, Češkom i najboljom drugoplasiranom ekipom iz pretkvalifikacija.

Selektoru Zoranu Kastratoviću ispunila se želja da „crveni” iz prvog šešira izbjegnu Francusku i Španiju, kao i da iz četvrtog dobiju ekipu iz pretkvalifikacija. Nije, međutim, ispunjen treći njegov „uslov”, a to je da rival iz drugog šešira bude Makedonija ili Slovenija.

Na EP idu po dvije ekipe iz sedam kvalifikacionih grupa i najbolja trećeplasirana. Crna Gora će, dakle, imati šansu da se domogne 11. šampionata Starog kontinenta, jer Njemačka i Češka trenutno nisu u svjetskom vrhu...

Doduše, Draško Mrvaljević i drugovi nemaju pravo da prijete tim selekcijama iz više razloga - u Njemačkoj se igra ubjedljivo najkvalitetnija liga na svijetu, a Čeh Filip Jiha je zvanično bio najbolji igrač svijeta u 2010. godini. I on, naravno, igra u Bundes ligi, u velikom Kilu.

Njemci su u julu promijenili selektora, Martin Hojberger je došao umjesto čuvenog Hajnera Branda, ali je rezultat, bar za sada, izostao - „panceri” su bili sedmi na januarskom Evropskom prvenstvu u Srbiji, zbog čega nisu nastupili ni u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Rival u Nišu bili su im baš Česi, koji su ih u 1. kolu savladali sa 27:24, ali su zbog poraza od Makedonije i Švedske završili takmičenje već nakon prve faze.

"Grupa je teška, ali sam optimista. Ukoliko izborimo plasman na Svjetsko prvenstvo u baražu sa Švedskom, sigurno je da će ekipa biti jača, a i atmosfera će biti na visokom nivou. Nadam se da ćemo ostvariti sve tri pobjede na našem terenu i onda tražiti trijumf u gostima, kako bismo osvojili jedno od prva dva mjesta u grupi, ili da se kao najbolja trećeplasirana ekipa domognemo Danske. Uvjeren sam da će i veliki broj selekcija podmladiti reprezentacije nakon Olimpijskih igara, što je još jedan razlog za optimizam", naglasio je Kastratović.

Ishod žrijeba

Grupa 2: Njemačka, Češka, CRNA GORA, najbolja drugoplasirana ekipa iz pretkvalifikacija

Grupa 1: Španija, Makedonija, Portugal, prvoplasirani iz pretkvalifikacione grupe B

Grupa 3: Francuska, Norveška, Litvanija, prvoplasirani iz pretkvalifikacione grupe D

Grupa 4: Hrvatska, Mađarska, Slovačka, druga najbolja drugoplasirana ekipa iz pretkvalifikacija

Grupa 5: Poljska, Švedska, Holandija, prvoplasirani iz pretkvalifikacione grupe A

Grupa 6: Island, Slovenija, Bjelorusija, prvoplasirani iz pretkvalifikacione grupe C

Grupa 7: Srbija, Austrija, Rusija, Bosna i Hercegovina

Kvalifikacije se igraju u šest termina

1. kolo: 31. oktobar/1. novembar 2012.

2. kolo: 3/4. novembar 2012.

3. kolo: 3/4. april 2013.

4. kolo: 6/7. april 2013.

5. kolo: 12/13. jun 2013.

6. kolo: 15/16. jun 2013.