Mendi: Budućnost je bila prilika koja se ne propušta

"Ne znam da li će mi se svidjeti Crna Gora, ne znam da li će narod tamo biti dobar prema meni, ali mislim da sam spremna za ovaj izazov", kaže Mendi za "Vijesti".
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 10:58h

Klodin Mendi je održala obećanje. Nakon što nam je još 12. aprila ekskluzivno potvrdila informaciju da iduće sezone dolazi u Budućnost, 22-godišnji lijevi bek francuskog Meca je, takođe ekskluzivno odgovarala na naša pitanja, dan nakon zvaničnog potpisivanja ugovora na jednu plus jednu godinu.

"Uzbuđena sam. Više od mjesec dana sam razmišljala o ponudi Budućnosti, jer se radi o krupnoj odluci. Nadam se da će sve biti u redu i da će mi i navijači pomoći u tome", kaže na početku razgovora za ”Vijesti” Mendi, koja napušta Mec nakon dvije sezone.

Atmosfera u “Morači” neće biti novost za Mendi, jer je ove sezone, u glavnoj rundi, igrala sa Mecom u Podgorici (postigla je šest golova u porazu svog tima od 32:26). Iduće sezone će, međutim, navijači biti na njenoj strani…

"Bila sam impresionirana atmosferom. Bilo je puno navijača u dvorani, i bili su, zaista, velika podrška za domaći tim", nastavlja Mendi, sa kojom smo razgovarali dok je bila na putu za Brest, na meč polufinala plej-ofa sa Arvorom.

Kada smo joj saopštili da je prva sportistkinja iz Francuske koja će igrati u Crnoj Gori, Mendi je bila iznenađenja, ali i ponosna.

"Srećna sam što će moje ime ući u istoriju", kazala je Mendi.

Na pitanje zašto je odlučila da dođe u Budućnost, Klodin je odgovorila.

"Mislim da moram da naučim još dosta stvari da bih bila bolji igrač. Da bih u tome uspjela, morala sam da pređem u veliki klub. Budućnost me kontaktirala i pružila mi tu šansu, jer ima sjajne igračice i skoro uvijek je među osam najboljih u Ligi šampiona", kaže Mendi, koja je ove sezone postigla 44 gola u LŠ, odnosno 3,6 po meču, što joj je najbolji golgeterski učinak u jednoj evropskoj sezoni.

U Francuskoj ima onih koji smatraju da je premlada napustila Mec i otišla u inostranstvo…

"Tačno je, mlada sam. Ali, ponekad kada vam se pruži ovakva prilika, morate je prihvatiti, jer vam se, možda, nikada više neće pružiti. Ne znam da li će mi se svidjeti Crna Gora, ne znam da li će narod tamo biti dobar prema meni, ali mislim da sam spremna za ovaj izazov. Ovo je moja odluka, i ako pogriješim, to će biti isključivo moja greška. Više volim da sada pokušam, kada sam mlada, nego na zalasku karijere", iskreno će francuska reprezentativka.

Da li imaš informacija o Crnoj Gori?

"Svi mi govore da je Crna Gora sjajna. Zato i jedva čekam da dođem".

Budućnost očekuje finale Lige šampiona sa Đerom. Po tebi, ko je bliži tituli?

"Ne znam, ali znam da će biti sjajno finale. Obje ekipe su sjajne, sa odličnim igračicama. Ali, Đer nema Bojanu Popović. Vidjećemo…"

Pošto je Bojana Popović najavila kraj bogate i uspješne karijere po završetku ove sezone (kao i Maja Savić), ostaće velika praznina na lijevom beku, što je tvoja pozicija...

"Želim da kažem da ne dolazim u Budućnost da zamijenim Bojanu Popović, jer je to nemoguće! Imam veliko poštovanje prema njoj i nije moguće porediti nas".

Ugovore sa podgoričkim klubom produžile su Klara Voltering i Katarina Bulatović. Kakvu će ekipu imati Budućnost naredne sezone?

"To morate da pitate rukovodstvo kluba.

Da li si, barem, dobila informacije da će Budućnost zadržati kvalitet koji joj omogućava da ostane na sličnom nivou kao proteklih godina?

"Mislim da hoće".

Prije dolaska u Budućnost, Mendi očekuje završnica plej-ofa u šampionatu Francuske, i polufinale plej-ofa sa Arvorom. Mec je bio drugi u ligaškom dijelu prvenstva, iza Pariza, i imaće teži put do odbrane titule.

"Vjerujem da ćemo odbraniti titulu i možda ću sljedeće godine imati priliku da u Ligi šampiona igram protiv mojih prijateljica iz Meca", istakla je Mendi i dodala da se nada da će, možda, prisustvovati revanšu finala Lige šampiona, koji se u “Morači” igra 13. maja.

Bilo bi sjajno da se Francuska i Crna Gora plasiraju na Olimpijske igre

Klodin Mendi će u dresu francuske reprezentacije igrati protiv Crne Gore na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Londonu, koji se od 25. do 27. maja igra u Lionu. Pored te dvije selekcije, na tom turniru će se za dvije olimpijske vize boriti i Rumunija i Japan.

"Nadam se da će se Francuska plasirati na Igre u Londonu, a bilo bi sjajno da sa nama to uradi i Crne Gora", kazala je Mendi, koja je za reprezentaciju odigrala 53 meča i postigla 105 golova, a osvojila je srebro na dva posljednja svjetska prvenstva u Kini i Brazilu.

Mendi je bila je u reprezentaciji Francuske koja je 18. decembra 2010. godine u meču za peto mjesto na Evropskom prvenstvu savladala Crnu Goru 23:19. Za skoro 13 minuta nije se upisala u listu strijelaca, a imala je tri pokušaja.

Bonus video: