Miljanić: U finalu sve zavisi od nas

"Ako budemo igrale kao u revanšu polufinala, bićemo blizu tituli", istakla je Radmila Miljanić, desno krilo Budućnosti.
67 pregleda 0 komentar(a)
Radmila Miljanić, Foto: Boris Pejović
Radmila Miljanić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2012. 09:17h

„Budućnost je novi šampion, novi šampion”... Navijači u glavnom gradu Crne Gore su decenijama čekali da naš najtrofejniji klub napokon razbije maler i konačno se domogne finala Lige šampiona. I dočekali su da to uradi u osmom pokušaju.

Ali, to nije zadovoljilo apetite „varvara” i ostalih gledalaca u prepunoj „Morači”. A i kako bi - Maja Savić i drugarice u nedjelju veče su ponizile aktuelnog prvaka Evrope Larvik, zaustavile ga na svega 13 golova, i natjerale navijače da vjeruju da ni Đer, koji je mnogo prije početka sezone proglašen za apsolutnog favorita, nije nepobjediv.

Do prvog meča finala je, ipak, ostalo još 25 dana. Sada je vrijeme za slavlje...

"U subotu i nedjelju sam imala veliku tremu, a sada se osjećam potpuno normalno, kao da je u pitanju sasvim običan dan", iskreno kaže Radmila Miljanić.

Ljevoruka Nikšićanka, koja za devet dana puni 24 godine, pred početak sezone dobila je nezahvalan zadatak - morala je da na desnom krilu zamijeni jednog od lidera tima Jovanku Radičević, koja je otišla baš u Đer. Osim nje, Budućnost su napustile i Marija Jovanović, Sanela Knezović i Dragana Pecevska, a Gabrijela Kindl je završila karijeru.

Stigle su, ipak, prave zamjene - Maja Savić, Klara Voltering, Dragana Cvijić i Dijana Jovetić, kao i epizodistkinje Gabrijela Cakalije, Dijana Števin (u januaru pozajmljena francuskom Nimu) i Elena Gjorgijevska.

"Bilo je promjena i znale smo da će biti teško da dođemo do ovog uspjeha. Ipak, duboko u sebi sam vjerovala da ćemo prvi put u istoriji igrati u finalu. Znala sam da možemo da prođemo Larvik, ali nisam ni sanjala da ćemo ovako da ga savladamo. Još ne mogu da vjerujem da smo primile samo 13 golova", naglašava Miljanićeva.

Upravo tih 13 pogodaka koje je postigao šampion Evrope u „Morači” oktrivaju koje je glavno oružje Budućnosti ove sezone.

"Kada odigramo dobro u odbrani, možemo i da promašimo neki šut, a da se to ne osjeti previše. Najviše forsiramo defanzivu, potpuno smo joj se posvetili i doveli je gotovo do savršenstva. Vjerujte mi da sam srećnija kad se dobro odbranimo, nego kad postignemo gol. Sve dajemo doprinos, a i kad padnemo u tom elementu, Klara odbrani zicer i podigne nam moral".

U majskom finalu sastaće se prvi favorit - Đer i ekipa koja je ubjedljivo najviše pokazala u Ligi šampiona - Budućnost.

"Đer je stvarno veoma dobra, iskusna ekipa. Možda će neko nakon ovakvog trijumfa nad Larvikom pomisliti da će nam biti lako sa Mađaricama, ali to nema veze sa mozgom. Imaju sjajnu Gorbic, Loke, Joku (Radičević), vrhunskog beka Brazilku Amorim, Andreu Lekić... Sigurno je da ćemo se dobro spremiti i da će nam biti teže nego sa Norvežankama. Smatram, ipak, da sve zavisi od nas. Ako budemo igrale kao u revanšu polufinala, bićemo blizu tituli", istakla je Miljanićeva.

Digle smo se nakon Brazila

Prije samo četiri mjeseca, gotovo isti ovaj tim je predstavljao Crnu Goru na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. I vratio se sedam dana ranije nego što je iko očekivao, kao jedno od najneprijatnijih iznenađenja.

Desno krilo, međutim, smatra da je baš to iskustvo bilo potrebno ovom timu...

"Kada se pogleda sa ove distance, Brazil je za nas bio uspjeh. Naime, iz svega toga smo izašle mnogo jače, bolje smo radile, to nas je zbližilo. Žao mi je što smo tako prošle na Svjetskom prvenstvu, ali je bitno da se iz loših stvari izvuku pouke. Mnogi su mislili da ćemo psihički pasti, ali mi smo se digle i pokazale da imamo veliki kvalitet", napominje Radmila Miljanić.

Bonus video: