Budućnost protiv Larvika: Finale nikad nije bilo bliže

"Moramo da se fokusiramo sami na sebe, da gledamo u svoje dvorište, i sigurno je da će poslije tih 60 minuta rezultat biti povoljan za nas", kaže Katarina Bulatović
151 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 05:28h

Sanjale su generacije i generacije Budućnosti finale Kupa, odnosno Lige šampiona.

Prvu šansu je imao prvi veliki tim tada još titogradskog rukometa, koji su predvodile sestre Svetlana Antić i Ljiljana Vučević (rođene Mugoša), Stanka Božović, Katica Lješković, Olga Sekulić, Mirsada Ganić, Vesna Durković..., a trener je bio Josip Glavaš.

Te 1986. „plave” su u Bakauu ubjedljivo poražene od Štince (30:23), ali su u revanšu u prepunoj „Morači” na poluvremenu vodile 19:13, potom u 32. minutu imale i željenih plus osam (21:13).

Nažalost, možda i najbolji desni bek svih vremena, Marijana Tirka, sa devet golova je raspršila snove i donijela pobjedu Rumunkama (31:30).

Krajem prošlog i početkog ovog milenijuma, na scenu su stupile Maja Bulatović (igrala i protiv Štince), Sandra Kolaković, Tatjana Jeraminok, Anica Đurović..., ali u pet uzastopnih polufinala san je već postao košmar...

Prokletstvo nije skinuto ni prošle sezone, ali je kucnuo čas za naplatu svih dugova iz prošlosti - predvođena Majom Savić i Bojanom Popović, djevojkama koje su igrale po pet polufinala u dresu Budućnosti (lijevo krilo od 1998. do 2002, a lijevi bek od 1999. do 2002. i prošle godine), ova generacija najtrofejnijeg crnogorskog kluba večeras ima šansu za ulazak u istoriju.

I to protiv rivala koji je zadužio u prošlogodišnjem polufinala Lige šampiona - Larvika. Tim Dragana Adžića je prvi put u klupskoj istoriji dobio prvi meč polufinala (dva remija i petoraza), i to u gostima. Prednost, ipak, ne dozvoljava opuštanje, jer se Norvežanke nikada ne predaju, a kamoli kad imaju samo dva gola minusa...

"Svašta može da se dogodi, ali se nadam da možemo da prelomimo meč u našu korist. Biće veoma teška utakmica, a na nama je da damo svoj maksimum. Na kraju ćemo vidjeti kakav će biti rezultat", smireno je prokomentarisala Klara Voltering.

Njemačka reprezentativka je baš ono što je nedostajalo Budućnosti u prošlogodišnjem dvomeču sa Larvikom, jer cijele sezone brani fenomenalno.

zgred, Adžićev tim je jači i za Draganu Cvijić i Katarinu Bulatović (tada bila suspendovana), dok Norvežanke nisu ni približno moćne kao lani, jer zbog trudnoće nema Gro Hamerseng, Hajdi Loke je otišla u Đer, a Nora Merk se tek oporavila od operacije koljena...

U prvom meču je odbrana donijela sigurnost Budućnosti, a 29-godišnjakinja koja ima bronzu sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 2007. nada se da će i večeras biti tako.

"Ako počnemo dobro u odbrani, sigurno je da će nam i u napadu biti mnogo lakše. Znamo koje smo greške pravili u prvom meču i uvjerena sam da ćemo ih ispraviti. Svjesne smo šta i koliko možemo u napadu, nadam se da će se to vidjeti i na terenu", napominje Voltering.

„Plave” su na pragu istorije, ali ne žele da se opterećuju time.

"Svi znamo kakav nas meč čeka, ali ne bih da od toga pravimo istorijsku utakmicu. Ovo je utakmica kao i svaka druga. Ulog je sigurno veliki, ali ne želim da razmišljamo o tome. Takođe, uopšte ne želimo da se opterećujemo ni Larvikom, da gledamo šta i kako oni rade, jer smo ih dovoljno gledale i spremale", poručila je Katarina Bulatović.

Desni bek ističe jednostavan recept za pobjedu.

"Moramo da se fokusiramo sami na sebe, da gledamo u svoje dvorište, i sigurno je da će poslije tih 60 minuta rezultat biti povoljan za nas. Nećemo da kalkulišemo koliko nam je golova potrebno. Želimo da odigramo dobro pred našim navijačima i da krunišemo ovu sezonu ulaskom u finale", zaključila je Bulatovićeva.

Gjekstad: Pritisak je na domaćinu

Norveška ekspedicija, u kojoj je 13 igračica, doputovala je u petak u Podgoricu. Šampion Evrope juče je odradio jedini trening u Crnoj Gori, prije čijeg je početka trener Ole Gustav Gjekstad u kratkom razgovoru za „Vijesti” poručio da ne odustaje od finala.

- Pobjeđivali smo ovdje ranije, uvjeren sam da to možemo i sada da uradimo. Želimo da prođemo u finale, a vjerujem da to i možemo, jer smo u Norveškoj igrali mnogo slabije nego što znamo", rekao je Gjekstad.

Postigli ste svega 20 golova u prvom meču. Je li to glavni problem koji morate da riješite?

"To je svakako bio veliki problem, ali nismo ni u odbrani igrali kako možemo, već je Sesilija (Leganger) imala sjajan dan na golu. Imamo mnogo mogućnosti da odigramo bolje, vidjećemo da li će se to i dogoditi. Nismo se unaprijed predali, želimo da dođemo do finala, to nam je glavni cilj ove sezone.

Šta može da odluči?

"Golmani su uvijek važni, ali moramo da budemo na većem nivou u napadu nego u Norveškoj".

Da li atmosfera u „Morači” može da bude velika prednost Budućnosti?

"Domaći tim će sigurno biti pod velikim pritiskom. A što se atmosfere tiče, ona je ovdje uvijek uzavrela, ali imamo iskusne igračice, koje su već osjetile teren u Podgorici. Važno je da komuniciraju na terenu, iako će to biti teško u toj buci".

U prvom meču ste imali puno problema na bekovskim pozicijama, niste praktično ni priprijetili. Možete li da popravite taj segment?

"Tokom čitave sezone bekovska linija postiže malo golova. To jeste problem, ali bitno je da golovi stižu, bez obzira na to ko ih postiže", zaključio je Gjekstad.

Vrata se otvaraju u 16.30

Zbog ogromnog interesovanja, vrata „Morače” biće otvorena dva i po sata prije početka utakmice, u 16.30 časova. Dvorana će sigurno biti puna, a „varvari” najavljuju da će se pobrinuti da atmosfera bude za pamćenje. Svim gledaocima će na ulazu biti dodijeljeno uputstvo kako da iskoriste navijačke rekvizite.

Meč u „Morači” počinje u 19 časova, sude Česi Jirži Opava i Pavel Valek.

Galerija

Bonus video: