Adžić: Da ne podlegnemo pritisku

“Moramo da igramo bez opterećenja, kao i svaku drugu utakmicu u Ligi šampiona", rekao je Adžić.
0 komentar(a)
Rukometašice Budućnosti, Foto: Svein André Svendsen
Rukometašice Budućnosti, Foto: Svein André Svendsen
Ažurirano: 06.04.2012. 12:24h

Finale nikada nije bilo bliže - rukometašice Budućnosti dan dijeli od najvećeg uspjeha u klupskoj istoriji, od sna koji je uvijek bio neuhvatljiv, od kojeg je razne generacije ukupno sedam puta dijelio samo jedan korak...

Najtrofejniji crnogorski klub u nedjelju veče (19 časova) u „Morači” juri, dakle, svoje prvo finale Lige šampiona. I ima veliku šansu da ga se domogne - u prvom meču protiv Larvika, izabranice Dragana Adžića su pokazale da imaju kvalitet da se bore za krov Starog kontinenta, jer su usred Norveške slavile sa 22:20.

A da li je ova generacija Budućnosti najbolja svih vremena, znaće se prekosjutra oko 20.30 časova, kada se završi dvomeč sa aktuelnim prvakom Evrope.

“Već je mnogo puta ponovljeno da Larvik igra bolje u gostima nego kući, jer dolazi iz zemlje koja nije opterećena ni po jednom pitanju, pa ni kada je u pitanju bavljenje sportom. Njihova energija raste uz protivničko navijanje, ta ekipa ima ogromno iskustvo, prevashodno sa reprezentativnih takmičenja.

Sve to znamo, tako se i spremamo i očekujemo da drugi meč bude još i teži od prvog. Potrudili smo se da popravimo neke stvari koje u Norveškoj nisu bile baš najbolje, a zdravstveni bilten je još povoljniji nego pred prvu utakmicu, što će nam pomoći da ovaj susret odradimo još kvalitetnije”, rekao je Adžić na današnjoj pres konferenciji.

Budućnost ne smije da brani prednost iz prve utakmice, jer dva gola razlike u današnjem rukometu ne znače ništa.

“Ne bavimo se rezultatom koji smo ostvarili u prvom susretu, kao ni istorijatom i značajem ovog meča. Moramo da igramo bez opterećenja, kao i svaku drugu utakmicu u Ligi šampiona. Ove sezone smo ih sve u punom sastavu odigrali na pravi način, nema razloga da tako ne bude i u nedjelju veče.

Nema potrebe da nešto mijenjamo i da podlegnemo pritisku koji je koštao generacije i generacije Budućnosti da ne urade ono što su željele. Potrudićemo se da u meč uđemo maksimalno mirni i fokusirani na našu igru i sprovođenje onog što smo dogovorili”, napominje trener „plavih”.

Da li je psihološki pritisak najveći protivnik Budućnosti, jer ste u prvom meču pokazali da ste u ovom trenutku bolja ekipa od Larvika?

“U prvom poluvremenu smo bili bolji, sada idemo u drugo i uradićemo sve da i u njemu budemo uspješniji. Pritisak je nešto što kada se igraju ključne utakmice protiv reprezentacije Norveške ili Larvika, bude njihova glavna prednost. U prvom meču smo to uspjeli da anuliramo, djevojke su bile smirenije od protivnica i u revanš moramo da uđemo na isti način.

Ne smije da bude tenzije, ne smije da nas ponese ni publika ni rezultat na semaforu, već moramo da se fokusiramo na ono što radimo svakog dana. Ne sumnjam da će to da donese rezultat, kao i svakog puta do sada”.

Bili ste u klubu i 2002. godine, kada je Budućnost u svom pretposljednjem polufinalu eliminisana od Herca, iako je pred revanš u „Morači” imala sjajan rezultat (32:32). Čini li Vam se da je atmosfera sada mnogo smirenija nego tada?

“Bio sam svjedok i ja, ali i Bojana (Popović) i Maja (Savić). Trudimo se da iskoristimo to iskustvo, da ne napravimo neke greške koje su se tada desile. Ekipa se sprema najnormalnije, bez tenzija, euforije i vjerujem da je to prava stvar”.

Koliko pomažu iskustva Popovićeve i Savićeve, koje su osvajale Ligu šampiona pet, odnosna dva puta?

“Naravno da je to nemjerljiva pomoć u svakom pogledu. To je nešto što donosi smirenost i kvalitet više u pripremi ovakvih mečeva”.

Može li protivnik da vas iznenadi nekim taktičkim zamkama?

“Vjerujem da ćemo dovesti Larvik u situaciju da tokom meča nešto mora da pokuša. Ali, spremni smo i na to što budu namjerili da rade. Imaju sistem koji jako teško mijenjaju i drže se njega, jer im godinama donosi rezultate”, istakao je Adžić.

Okršaj najboljih odbrana u evropskom rukometu

U prvom meču Budućnosti i Larvika postignuta su 42 gola, u drugom polufinalu Olkim - Đer bilo ih je čak 66.

“Težimo tome da primimo što manje golova, to nam daje snagu, jer se onda lakše igra i napad. Ne sumnjam da će i u nedjelju odbrana Budućnosti biti kvalitetna, kao i Larvikova. To je ekipa koja, poslije nas, igra najbolju odbranu u Evropi”, zaključuje Adžić.

Po brojkama bi se reklo da Larvik, ipak, igra malo bolje u defanzivi - u 13 dosadašnjih utakmica u Ligi šampiona je primio 307 golova (prosječno 23,6), a Budućnost 318 (24,5).

Ostali učesnici polufinala su slabiji, jer se mreža Đera tresla 345 (prosjek 26,5), a Olkima 347 puta (26,7).

Budućnost je ubjedljivo najuspješnija od četiri učesnika polufinala sa 12 pobjeda i jednim porazom, a slijede Olkim (devet trijumfa, remi i tri neuspjeha), Đer (8-1-4), pa tek onda Larvik (6-2-5).

Najefikasniji je šampion Mađarske (387), ispred Podgoričanki (376), Rumunki (369) i Norvežanki (323).

Budućnost, dakle, ima daleko najbolju gol razliku sa plus 58, ispred Đera (+ 42), Olkima (+ 22) i Larvika (+ 16).

Bonus video: