Savić: Kvalitet smo pokazale, sada je važna psiha

"Ovaj tim, onako kako se osjećamo, kako se družimo i funkcionišemo na terenu, daje mi za pravo da kažem da zaslužujemo da igramo finale, da osvojimo LŠ", kaže Maja Savić
0 komentar(a)
Maja Savić, Foto: Luka Zeković
Maja Savić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.03.2012. 08:32h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Larvik - Osim nespornog kvaliteta Larvika, najveći problem je izboriti se sa pritiskom i opterećenjem zbog neuspjelih pokušaja u prošlosti - koliko god tvrdile da će igrati rasterećeno u polufinalu, pripremati se kao da je u pitanju svaki drugi meč u Ligi šampiona, rukometašice Budućnosti ne mogu pobjeći od realnosti.

Osmo polufinale u klupskoj istoriji nije i ne može biti običan dvomeč, prvenstveno jer ovaj klub, koji je skoro tri decenije na evropskoj sceni, vrlo često u samom vrhu, konačno hoće u toliko željeno finale, od kojeg ga je u barem dva navrata dijelilo samo malo više sreće, jedan gol...

"U ovim utakmicama je najbitnija psihološka strana. Jer, mi smo pokazale da vrijedimo, da imamo kvalitet. Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, gdje smo igrale jako loše, uzdigle smo se i, praktično, igramo bez poraza, ako izuzmemo onu utakmicu u Ikastu kad nije imala nikakvog rezultatskog značaja. Mislim da oni koji uđu u finale i osvoje Ligu šampiona su, praktično, psihički najspremnije osobe za taj dio. Sve četiri ekipe u polufinalu su pokazale da imaju kvalitet koji ne neosporan, svi su maksimalno spremni i svi tempiraju formu za ovo polufinale i finale. Dakle, samo psihološka barijera može biti prepreka ka ostvarenju tog cilja", kaže za „Vijesti“ Maja Savić, lijevo krilo Budućnosti, koja je nakon odlaska iz Budućnosti, 2004. godine, dva puta osvojila Ligu šampiona sa danskim Slagelsom, 2005. i 2007. godine.

Maja se prošlog ljeta vratila u Budućnost, nakon sedam godina igranja u Danskoj, sa ciljem da karijeru završi u Budućnosti, po mogućnosti i ispuni san svih generacija podgoričkog kluba. Larvik, aktuelni šampoion Evrope, posljednja je prepreka do finala, kao što je to bio slučaj prošle sezone...

"Stvarno sam uzbuđena i presrećna što mi se konačno pružila šansa sa znanjem koje sam stekla u proteklih sedam godina da probam sa ovom ekipom da napravim taj korak više. Ja sam presrećna što imam dvije osvojene Lige šampiona i što sam uspjela da ostvarim neki svoj rukometni san, ali titule je najljepše osvojiti kući. Naročito što svi znamo koliko se to dugo čeka u Budućnosti", nastavlja Savić.

Rođena Beranka je punih 14 godina provela u Budućnosti, prije odlaska u inostranstvo, odigrala pet uzastopnih polufinala LŠ, između 1998. i 2002. godine.

"Shvatila sam da sada bolje radimo na nekim stvarima, koje smo ranije radili nekako lošije. I dalje tvrdim da smo u to vrijeme imali predobar tim. Da sada imamo takav tim, ne bih se nijednog trenutka dvoumila da ćemo osvojiti LŠ. Mada, iskreno da kažem, i ovaj tim, onako kako se osjećamo, kako se družimo i funkcionišemo na terenu, daje mi za pravo da kažem da zaslužujemo da igramo finale, da osvojimo LŠ. Međutim, kao što sami znate, ovo je kao kocka, samo jedan loš dan može da uništi sve snove, tako da ne želim da pravim neki pritisak, da stvaram opterećenje. Želja postoji, ali se trudimo da se maksimalno opustimo i da igramo rukomet, pa šta bude. Đer trenutno ulaže najviše novca pa nema titulu, Olkim i mi takođe nemamo ovaj trofej, Larvik ga je tek prošle sezone osvojio. Voljela bih i nadam se da se ove sezone to može dogoditi nama", ističe Maja Savić.

Larvik je u fazi takmičenja po grupama i Glavnoj rundi doživio čak četiri poraza, za razliku od Budućnosti koja je izgubila jedino u Ikastu od Midtjilanda, istina veoma ubjedljivo (34:20). Prvak Norveške je do posljednjeg trenutka strijepio za polufinale, pobjeda u posljednjem kolu protiv Đera, ali i poraz Midtjilanda od Ićaka je osigurao drugo mjesto u grupi iza Đera. U odnosu na prošlogodišnje duele, Larvik je pretrpio dosta promjena, otišla je Hajdi Loke, a zbog materinstva i povreda, prema posljednjim informacijama, trener Ole Gustav Gjekstad neće moći da računa na Gro Hamerseng, Tinu Stange, Saru Bristol i Katju Niberg. Oporavljena Nora Merk i Olga Medvedeva, koja se vratila sa materinstva, su na raspolaganju, i mogle bi danas dobiti šansu.

U odnosu na prošlogodišnje polufinale sa Larvikom, Budućnost je jača za Klaru Voltering, Maju Savić i Katarinu Bulatović, koja je prošle godine preskočila polufinale zbog suspenzije.

"To što je neko povrijeđen, kod Larvika nema nikakve veze. Oni imaju svoj sistem, igraju maksiamalno dobro. Jeste da su imali promjena u timu, problema sa povredama, ali oni su ponovo došli do polufinala. Imaju fenomenalnu Sesiliju Leganger na golu, koja im uvijek daje veliku samopouzdnje. Igraju fantastičnu odbranu i kontru, i ja ih uopšte ne bih potcijenila. Slušam komentare o tome da nema Gro Hamerseng. Nije bitno da li je ona u timu, ili neka druga, one su pokazale da su tim i da ih se treba pribojavati. Mada, iskreno ove sezone najviše pažnje posvećujemo sebi, odbrani. Nama je bitno da mi igramo odbranu kako treba, i onda se nikoga ne plašimo".

Protiv ekipe poput Larvika važan je svaki detalj u igri, počev od organizovanog i sigurnog napada, kako se ne bi Skandinavkama omogućile kontre i polukontre.

"Ako mi budemo imali dobru realizaciju, onda im nećemo dozvoliti puno kontri i polukontri, koje su njihovo najjače oružje. Mislim da ove sezone imaju malo više problema u napadu, odbrana im baš dobro funkcioniše. U odnosu na prethodne godine, Budućnost ima malo drugačiji sistem igre, ne dozvoljavamo protivniku lake golove, vraćamo se dobro u odbranu. Mi krila čuvamo svoja krila, ranije je bilo da ih bekovi čuvaju, zavisno od akcije. Taj sistem smo promijenili, mnogo toga smo promijenili u ovoj sezoni, i to nam daje za pravo da se nadamo finalu".

Koliko toga može biti odlučeno u prvom meču?

"Sjećate se Herca, Krima....Nijedan rezultat ne garantuje prolaz. Može u revanšu da vam se dogodi loš dan i onda da se uprska dobar rezultat iz prvog meča. Ne bih da razmišljam koliko bi nam razlike odgovaralo. Idemo na pobjedu, pa šta bude", ističe Savić.

Osim sredinom devedesetih u Budućnosti, Maja Savić je igrala protiv Larvika i 2009. godine, u dresu Kopenhagena, u finalu Kupa kupova, kada je danski tim bio bolji i uzeo pehar.

"Imam pozitivan skor sa njiima", uz osmjeh je zaključila Maja Savić.

Utakmica u Areni Larvik počinje u 16.45 časova. Sude Slovaci Mihal Badura i Ivan Dojels.

U drugom polufinalu sjutra (18 časova) će u Rimniku Vlčei koplja će ukrstiti Olkim i Đer, u kojima igraju crnogorske reprezentativke Marija Jovanović i Jovanka Radičević.

Po onome što su do sada pokazala dva tima, Đer je favorit u ovom dvomeču.

Bonus video: