Đonović: I za Norvešku se mislilo da je oslabljena

"Mislim da Larvik odlaskom dosadašnjih nosilaca igre nije puno izgubio, jer je dobio nove lidere i "novu krv" u nešto mlađim, ali izuzetno kvalitetnim igračicama", kaže Đonović
76 pregleda 0 komentar(a)
Vlatko Đonović, Foto: Savo Prelević
Vlatko Đonović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.02.2012. 09:58h

Sa četiri pobjede u isto toliko mečeva u glavnoj rundi, rukometašice Budućnosti dva kola prije kraja u džepu imaju plasman u polufinale Lige šampiona, osmo u klupskoj istoriji. U preostala dva meča, u nedjelju sa Mecom u “Morači”, i sedmicu kasnije u istoj dvorani sa Olkimom, Podgoričankama treba jedna pobjeda da bi osigurale prvo mjesto u grupi…

Ako ne bude neočekivanih obrta, Budućnost će u polufinalu igrati protiv aktuelnog šampiona Larvika, trenutno drugoplasirane ekipe u drugoj grupi (iza mađarskog Đera), u reprizi prošlogodišnjeg polufinala, u kojem je Larvik bio uspješniji u oba meča (25:20 kod kuće, 27:24 u “Morači”). Larvik je u odnosu na prošlu sezonu slabiji za pivota Hajdi Loke (prešla u Đer) i beka Gro Hamerseng koja pauzira ovu sezonu, pošto je početkom februara rodila sina (iz istih razloga ovu sezonu pauzira i ruski bek Olga Medvedeva).

"I na Svjetskom prvenstvu u Brazilu su govorili da je Norveška oslabljena, pa je to demantovala osvajanjem prvog mjesta. Isto mislim da Larvik odlaskom dosadašnjih nosilaca igre nije puno izgubio, jer je dobio nove lidere i "novu krv" u nešto mlađim, ali izuzetno kvalitetnim igračicama. U pitanju je norveški sistem igre kojim one već godinama osvajaju najveća znamenja. Ako uspijemo da poremetimo njihov sistem igre, onda će i finale biti dostupno", kaže na početku razgovora za “Vijesti” Vlatko Đonović, pomoćni trener Budućnosti.

Na pitanje da li Budućnost, konačno, ove godine može do prvog finala, Đonović odgovara:

"Teško je bilo što predvidjeti. U polufinalu odlučuju nijanse, jer se radi o najkvalitetnijim ekipama u Evropi".

Iako ima teže rivale u grupi, Budućnost igra bolje u glavnoj rundi nego u prvoj fazi takmičenja, a posebno u odnosu na nastup Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Velike zasluge za to pripadaju i njemačkom golmanu Klari Voltering.

"Svakako da je Klara jedna od zaslužnijih za tako dobre rezultate, ali i njene odbrane ne bi bile tako kvalitetne da igračice ne igraju kvalitetnu odbranu ispred nje. Poznato je da dobra odbrana daje mogućnost svom golmanu da dođe do izražaja", ističe Đonović, koji je zadužen za rad sa golmanima Budućnosti i ženske reprezentacije Crne Gore, i sam nekada uspješni golman Mornara, Budućnosti, pančevačkog Dinama, Crvene zvezde, Apatina i Vojvodine.

Voltering u prva četiri kola glavne runde ima bolji prosjek odbrana po meču (14), nego u prvoj fazi takmičenja (11,4). Da li se Klara bolje adaptirala na novu sredinu i novi način rada, ili je, jednostavno, podigla formu?

"Ima od svega po malo. Prvi put je van svoje zemlje i potreban je period adaptacije na novu sredinu. Da budem iskren, pribojavao sam se da će joj trebati više vremena za adaptaciju, jer je veliki emotivac. Po dolasku u Budućnost srela se sa mnogo napornijim i drugačijim radom nego što je imala u prethodnom klubu. Takođe, i sama priprema za utakmicu je bila nešto novo za nju. S obzirom na to da je veliki radnik, mislim da će još napredovati".

Kakav je Klara tip golmana, kakva je za saradnju?

"Klara pripada njemačkoj školi rukometa sa svim njenim karakteristikama koje unapređujemo i ubacujemo po nešto iz jugoslovenske škole rukometa. Mislim da su danas najbolji golmani i u muškom i u ženskom rukometu oni koji primjenjuju kombinovanu tehniku. Izuzetno je brza, okretna sa fantastičnim refleksom. Mane bih zadržao za sebe. Zadovoljstvo je raditi sa njom jer je puna elana i želje za napredovanjem".

Kako se sada kotira Klara na evropskom tržištu u odnosu na period kada je došla, da li joj je posljednjim partijama skočila cijena?

"Kada je došla u Budućnost rekla mi je da joj je želja da se dokaže i u Ligi šampiona, jer nikad ranije nije branila za ekipu koja je učesnik LŠ. Mislim da je u tome uspjela i da je već sada interesantna mnogim klubovima".

Klara je, praktično, sama branila u prva četiri kola LŠ. Da li izostanak pravog ritma utakmica može predstavljati problem za golmane reprezentacije, Sonju Barjaktarović i Marinu Vukčević za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u maju? Da li će njih dvije dobiti veću šansu u preostala dva kola?

"Svakako da nedostatak utakmica utiče na formu svakog golmana, pa tako i Sonje i Marine. Višegodišnji problem ekipe je što nema adekvatne protivnike u domaćem prvenstvu, a ove godine i u Regionalnoj ligi, gdje bi svi golmani održavali formu. Na treninzima su jako vrijedne i posvećene radu, a Sonja je na posljednjoj utakmici pokazala da je i njena forma na zavidnom nivou. Teoretski još nijesmo obezbijedili prvo mjesto u grupi, a prioritet kluba je što bolji plasman u Ligi šampiona.

Ima vremena za razgovore o ugovoru

Đonović je četvrtu sezonu trenerski “šef” golmanima Budućnosti. Na kraju ove sezone ističe mu drugi dvogodišnji ugovor, a o planovima kaže:

"Pred nama su jako bitni utakmice i sva pažnja je usmjerena na njih kako bismo što spremniji ušli u te utakmice. Želja mi je da napravimo rezultat kakav klub do sada nije zabilježio, pa će nakon toga biti vremena za razgovore", kaže Đonović, diplomirani trener od 2008. godine, koji je u muškoj reprezentaciji, između ostalih, radio sa Goranom Stojanovićem, ponajboljim golmanom Bundes lige, dok je u njegovom “mandatu” Marina Vukčević proglašena za najbojeg golmana na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Koreji.

Nadam se da će se muška reprezentacija plasirati na naredno veliko takmičenje

Đonović je jedini trener u Crnoj Gori koji je radio i sa muškom i ženskom reprezentacijom Crne Gore, i to sa svim uzrasnim kategorijama. Bio je dio stručnog štaba muške reprezentacije koja je u Norveškoj 2008. bila prva koja je od crnogorskih kolektivnih sportova na seniorskom nivou nastupila na velikom takmičenju. Pored brojnih takmičenja mlađih kategorija (sa junorkama ima bronzu na SP u Koreji), sa seniorkama je nastupio na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj (šesto mjesto), Svjetskom prvenstvu u Brazilu (10. mjesto) i Mediteranskim igrama u Peskari (bronza).

S obzirom na to da je posljednje četiri godine u ženskoj reprezentaciji, Đonović ističe da su mu manje “poznati kvaliteti muških reprezentacija”.

"Ali, nadam se da će naša seniorska reprezentacija, ukoliko bude u punom sastavu, uspjeti da se plasira na naredno veliko takmičenje", kaže Đonović.

Danas sa Radničkim

Rukometašice Budućnosti već nekoliko dana borave u Baru, gdje će danas u “Topolici”, od 18.30 časova, dočekati beogradski Radnički, u zaostaloj utakmici 8. kola Regionalne lige.

Budućnost je u gostima savladala Radnički 36:23.

Bonus video: