Adžić: Brazil nas je ojačao

"Kada smo dobili prvu utakmicu u Mecu, a uzgred i pružili dobru partiju, znao sam da ćemo igrati sve bolje", naglašava Adžić.
0 komentar(a)
Rukometašice Budućnosti, Klara Voltering, Foto: Www.eurohandball.com
Rukometašice Budućnosti, Klara Voltering, Foto: Www.eurohandball.com
Ažurirano: 26.02.2012. 09:28h

Još dva meča u „Morači” ostala su rukometašicama Budućnosti, ali cilj u glavnoj fazi je već ispunjen - sa četiri pobjede u četiri kola, od čega su čak tri ostvarene u gostima, najtrofejniji crnogorski klub već je u polufinalu Lige šampiona.

A tim Dragana Adžića igra toliko dobro da bi konačno mogao da sruši prokletstvo podgoričkog rukometa i u osmom pokušaju napokon se domogne finala najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na svijetu...

Budućnost je prošle godine prekinula post, nakon devet godina stigla među četiri najbolje ekipe Evrope, ali je imala znatno teži put - izgubila je dva od prva tri meča u glavnoj rundi (na gostovanjima Olkimu i Ićaku), a sada je redom rušila Mec u Francuskoj, Krim u Podgorici, te Olkim u Vilčei i na kraju šampiona Slovenije u Ljubljani.

"Najvažnije mi je bilo da se spremimo za prvu utakmicu. Od 11. novembra Budućnost nije imala utakmicu jačeg nivoa, ali smo zbog tog iskustva iz prošle godine promijenili način priprema, potpuno drugačije smo se spremali. Kada smo dobili prvu utakmicu u Mecu, a uzgred i pružili dobru partiju, znao sam da ćemo igrati sve bolje. Odnos djevojaka je bio na visokom nivou, trenirale su, radile i ponašale se odlično i to se na kraju reflektovalo na rezultate", naglašava Adžić.

Zbog činjenice da je rezultatski plan ispunjen do kraja, „plave” na miru mogu da se pripremaju za kraj marta i početak aprila, kada se igraju utakmice polufinala.

"I prije ove utakmice sa Krimom odlučili smo da odradimo kratkotrajne kondicione pripreme, da se što bolje spremimo. Zbog toga ćemo od utorka biti u Baru, jer sebi sada možemo da priuštimo takav rad. Pored toga, zbog vanrednog stanja nismo trenirali u adekvatnim uslovima, zbog čega je ekipi pala energija u drugom poluvremenu protiv Krima. Uostalom, ovo je i jedini period kada možemo da odradimo kratkotrajne pripreme, jer između glavne faze i polufinala Lige šampiona igramo dvije utakmice sa Rusijom", podsjeća trener Budućnosti, koji je ujedno i selektor Crne Gore.

Jeste li očekivali ovako dobra izdanja? Šta je uticalo na to da rezultati budu mnogo bolji nego na startu prošlogodišnje glavne runde?

"Kao ekipa smo zreliji i iskusniji za prošlu Ligu šampiona i nastup na Svjetskom prvenstvu. Uzgred, i igračice koje smo doveli, Klara Voltering, Dragana Cvijić i Dijana Jovetić, odlično su se uklopile i donijele dodatni kvalitet. Naravno, tu je sada i Maja Savić, koju ne smatram novom, ali je ona prisustvom, ponašanjem, ali i igrom na svojoj poziciji, podigla nivo čitave ekipe".

Da li ste, ipak, nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu vjerovali da Budućnost može da ostvari ovakve rezultate u Ligi šampiona?

"Očigledno je da je to iskustvo iz kojeg smo izašli na pravi način, jači nego prije. Način na koji ekipa radi i igra govori o tome da smo izvukli pouke i da smo uvidjeli greške".

Budućnost je do sada sedam puta stala u polufinalu Lige šampiona. Može li ove sezone da prebrodi tu prepreku?

"Nijedna generacija nije uspjela da prebrodi polufinale, to je još jedna stvar koja nas motiviše. Ovdje ima nekoliko igračica koje su učestvovale u četiri-pet polufinala u dresu Budućnosti, a način na koji djevojke rade daje nam za pravo da se nadamo da ćemo stići do finala. Pokušaćemo da u pripremi za ovo polufinale popravimo neke stvari, baš kao i pred početak glavne runde. Nadam se da ćemo izdržati i pritisak, kojeg će svakako da bude, te da ćemo greške svesti na najmanju moguću mjeru - istakao je Adžić.

Opet sa Larvikom?

Kao i prošle godine, Budućnost bi u polufinalu Lige šampiona mogla da igra sa Larvikom. Aktuelni šampion Evrope je u reprizi posljednjeg finala, predvođen sjajnom čuvarkom mreže Sesilijom Leganger, osvojio bod u Estelji, iako je Ićako na poluvremenu vodio 12:6.

Norvežanke su sa četiri boda druge na tabeli grupe 1, iza neprikosnovenog Đera (sve četiri pobjede), a ispred Ićaka i Midtjilanda sa po dva. S obzirom na to da posljednja dva meča igra kući, Larvik će vjerovatno ostati na toj poziciji i suprotstaviti se Podgoričankama (prvi meč se igraj 31. marta ili 1. aprila, revanš je sedmicu kasnije)

"Larvik je slabiji nego prošle godine, jer je Loke otišla u Đer, a Hamerseng se porodila. Ali, i ove sezone igra dosta dobro, a reprezentacija Norveške je i bez nekoliko igračica na Svjetskom prvenstvu ostvarila vrhunski rezultat. A dok je Leganger na golu, Larvik će biti ekipa za respekt i svako poštovanje", kaže Adžić.

Trener Budućnost, ipak, smatra da je glavni favorit za titulu Đer, u čijoj startnoj postavi je standardna Jovanka Radičević.

"Đer je dominantan, to se i očekivalo. U pitanju je izuzetna ekipa, koja sa novim trenerom igra puno bolje nego u prvoj fazi", zaključio je Adžić.

Bonus video: