Brejk donosi novo polufinale

"Sigurno je da nam je jedna pobjeda u gostima neophodna i mislim da je ovo šansa", kaže Adžić za "Vijesti"
0 komentar(a)
Rukometašice Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Rukometašice Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2012. 08:59h

Francuska je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu osvojila srebro, Crna Gora je bila tek deseta. Alison Pino, Amandin Lejno, Nina Kamto-Njitam, Klodan Mendi i Marion Limal kao vicešampionke planete vratile su se u Mec, ali i pored činjenice da se večerašnji okršaj (19 časova) na otvaranju druge faze Lige šampiona igra u Francuskoj, epitet favorita pripada Budućnosti.

Crnogorski prvak je, naime, glavni kandidat za prvo mjesto u grupi 2 glavne faze, ali prvo mora da pobijedi sebe - od okršaja sa Španijom u osmini finala SP u Brazilu, izabranice Dragana Adžića nisu imale nijedan pravi meč, već samo lagane susrete u Regionalnoj ligi sa Zaječarom, Metalurgom, Žito Prilepom i Jagodinom. Mec je, sa druge strane, u 2012. godini odigrao šest utakmica u šampionatu Francuske i upisao pet pobjeda i jedan ubjedljiv poraz (34:26), na gostovanju ekipi zvanoj Arvor 29.

I sam pogled na tabelu Prve lige Francuske pokazuje koliko Mec ima bolje domaće takmičenje - današnji rival „plavih” dijeli prvo mjesto sa Isijem iz Pariza sa 39 bodova, jednim više od Avra i Arvora.

"Taj problem nas prati decenijama. Kada je Regionalna liga bila kvalitetnija, sa Podravkom, Krimom i Hipobankom, to je moglo da se prevaziđe. Nažalost, ove utakmice nisu mogle da nam daju pravu sliku u kakvoj smo formi. Djevojke su dobro radile, i ubijeđen sam da ćemo, i pored tog našeg standarnog problema, odigrati dobro", kaže Dragan Adžić.

Obje ekipe biće bez jedne igračice, ali nema sumnje da je hendikep domaćih mnogo veći - Pino, najbolja rukometašica svijeta u 2009. godini, u Brazilu je pokidala ligamente koljena i neće moći da predvodi napade svog tima sa pozicije srednjeg beka, dok Adžić ne može da računa na drugo desno krilo, Dijanu Jovetić.

"Jovetić nije sa nama, jer ima povredu šake. Još sedmicu-dvije će da bude odsutna, a nije doputovala ni Jelena Marković. Imamo još nekoliko sitnijih problema, ali se nadam da će sve biti u redu do utakmice".

Računica za drugo uzastopno učešće u polufinalu je jasna - neophodna je jedna pobjeda u gostima i sve tri u „Morači”. Prva, možda i najveća prilika za brejk je večerašnji duel sa timom koji je prvi put u klupskoj istoriji među osam najboljih ekipa Evrope.

"Imamo iskustvo iz prošle godine, kada protiv Olkima nismo odigrali dobro prvi meč glavne runde, ali smo podizali formu iz utakmice u utakmicu. S obzirom na to iskustvo, to jest poraze od Olkima i Ićaka u prva tri kola, probali smo da u prethodnom periodu odigramo što više utakmica, da malo drugačije radimo. Nadam se da će to da donese rezultat. Sigurno je da nam je jedna pobjeda u gostima neophodna i mislim da je ovo šansa. Naime, protiv Olkima i Krima imamo vezana gostovanja u samo pet dana, tako da će nam tada biti teže da napravimo brejk. Za ovu utakmicu smo, ipak, imali maksimum vremena za pripremanje i nadam se da ćemo doći do pobjede i onda je potvrditi narednog vikenda protiv Krima u „Morači”", poručuje trener „plavih”.

Da li je ekipa spremna za četiri teška meča u 20 dana i je li neuspjeh u Brazilu ostavio traga na igračicama?

"Djevojke su odlično radile, imale odlične pripreme, a na testiranjima je sve bilo na visokom nivou. Zbog toga mislim da nema razloga da ne nastavimo dobru seriju iz prve faze.

Ko su favoriti u grupi?

"Po rezultatima, realno bi bilo da u polufinale idu Budućnost i Olkim, jer smo do sada pokazali više od Meca i Krima. Ali, to ništa ne garantuje. Eto, Olkim je bio jedan od favorita za osvajanje Lige šampiona prošle godine, pa nije prošao u polufinale. Ponavljam, mi i Rumunke smo igrački i po rezultatima u prednosti u odnosu na Krim i Mec, ali to ne mora ništa da znači. Iznenađenja su uvijek moguća", istakao je Adžić.

Žele reprizu aprila 2010.

Budućnost i Mec su do sada igrali četiri meča. Posljednja dva su bila nedavno - u polufinalu Kupa pobjednika kupova, Podgoričanke su u „Morači” 11. aprila 2010. slavile sa 28:21, a šest dana kasnije bile bolje i u revanšu (28:27). Kasnije su i osvojile trofej protiv danskog KIF Vejena.

Budućnost je u međuvremenu mnogo manje mijenjala tim, jer od djevojaka koje su nastupile u ta dva meča trener Meca Sebastijen Gardiju može da računa samo na prvog golmana Amandin Lejno i najboljeg strijelca ove sezone, Svetlanu Ognjenović, dok su Alison Pino i Kati Piežo povrijeđene. Tada su bile registrovane i Nina Kamto Njitam i Marten Ringajen, ali nisu igrale.

Mec je, inače, do druge faze stigao sa tri pobjede i tri poraza, koliko je imao i danski vicešampion Randers. Ali, Ognjenović i društvo su bile bolje u oba međusobna meča (27:26 u gostima, 25:20 kući).

"Te dvije utakmice su pokazale da je Mec najbolji kada je najpotrebnije. Francuske reprezentativke su se dokazale i na Svjetskom prvenstvu, tu je i odlična Ruskinja Andrjušina, dok je Ceca Ognjenović u životnoj formi, najistaknutija je igračica tima. Sada je dovedena i mlada Kristina Liščević, ali kao pojačanje na duže staze, a ne alternativa za Pino. Imaju i mladu pivotmenku iz Holandije Ivet Broh, koja je među najboljima na svijetu na svojoj poziciji u toj konkurenciji. Mec ima dobar sistem rada, a i pravoj je takmičarskoj formi, jer je odigrao šest utakmica u januaru", zaključuje Adžić.

Dva tima su se u Ligi šampiona srela u sezoni 2002/2003. Francuskinje su slavile na svom terenu 5. januara 2003. sa 31:30, ali se Budućnost revanširala pred svojim navijačima 15. februara (34:25) i obezbijedila drugo mjesto u grupi D iza Krima.

Tada je tim, za koji je igrala Maja Savić, u četvrtfinalu nadvisio danski Ikast i onemogućio Budućnost da stigne do šestog uzastopnog polufinala...

Bonus video: