Crna Gora u baražu protiv Švedske

Prvi meč na programu je 9/10. juna u Crnoj Gori, dok se revanš igra nedjelju dana kasnije u Švedskoj.
0 komentar(a)
rukometaši, Foto: Zoran Đurić
rukometaši, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.01.2012. 12:57h

Švedska je ponovo prepreka na putu ka velikom takmičenju – Crna Gora će protiv najtrofejnije skandinavske reprezentgacije (po četiri zlata na evropskim i svjetskim prvenstvima) igrati u baražu za Svjetsko prvenstvo, koje se 13. do 27. januara iduće godine održava u Španiji, odlučeno je na današnjem žrijebu u Beogradu, tokom posljednjeg dana Evropskog prvenstva u Srbiji,.

Prvi meč na programu je 9/10. juna u Švedskoj, dok se revanš igra nedjelju dana kasnije u Crnoj Gori.

Bez obzira što je u Srbiji završili na tek 12. mjestu, Švedska je, svakako, jedan od najtežih rivala iz prvog šešira, u kojem su bile još Njemačka, Mađarska, Island, Makedonija, Poljska, Slovenija, Rusija i posebno Slovačka, bez obzira što su Slovaci bili ispred Crne Gore u posljednjim kvalifikacijama za EP u Srbiji…

"Sigurno je da smo dobili najvalitetnijeg mogućeg protivnika, reprezentaciju koja nam je sudbinski predodređena u kvalifikacionim mečevima. Za razliku od prethodnih godina kada smo igrali sa njima u grupi, sada ćemo se sastati u direktnim duelima na ispadanje. Ono što nam najviše ne odgovora je činjenica da će naš protivnik gotovo izvjesno nastupati na Olimpijskim igrama u Londonu. Švedska će biti domaćin kvalifikacionog turnira u aprilu i lako je pretpostaviti da će u junski baraž ući sa najjačim mogućim sastavom. Međutim, iskreno, vjerujem u ekipu koju predvodim, u momke koji su u prethodnim kvalifikacijama igrali izuzetno kvalitetno na gostujućem parketu u Švedskoj", kazao je za „Vijesti“ selektor Crne Gore Zoran Kastratović.

Šveđani su bili rival Crne Gore u dva posljednja ciklusa kvalifikacija za šampionate Evrope u Austriji 2010. i Srbiji 2012. U kvalifikacijama za EP u Austriji, Crna Gora je u grupi 1 (u kojoj su još bile Poljska, Rumunija i Turska) izgubila oba duela od Šveđana – u Nikšiću je bilo 33:29 za goste, dok su “crveni” poraženi u Norčepingu 29:24.

Ni u kvalifikacijama za EP u Srbiji naši seniori nijesu uspjeli da savladaju Skandinavce – u Kristijanštadu je Crna Gora igrala veoma dobro i poklekla tek u finišu (30:27), dok je Švedska bila ubjedljiva u Pljevljima sa 39:28…

"Treba podsjetiti i da smo u kombinovanom sastavu pružili jak otpor Šveđanima u prvom dijelu meča u Pljevljima. Nadam se da će utakmice baraža donijeti neizvjesnu borbu, a učinićemo sve kako bismo se plasirali na Svjetsko prvenstvo. Mislim da moramo sve da uradimo kako bismo junski baraž dočekali u što jačem sastavu, pojačani igračima koji nisu nastupali u prvom krugu kvalifikacija", dodao je Kastratović.

Osim domaćina Španije i aktuelnog šampiona Francuske, nastup na Svjetskom prvenstvu izborile su i tri najbolje selekcije sa Evropskog prvenstva, Srbija, Danska i Hrvatska.

Parovi

Lithuania
VS
Poland
Russia
VS
Czech Republic
Slovenia
VS
Portugal
Slovakia
VS
Belarus
Fyr Macedonia
VS
Austria
Hungary
VS
Norway
Iceland
VS
Netherlands
Germany
VS
Bosnia Herzegovina
Sweden
VS
Montenegro

Bonus video: