Sve spremno za feštu: Srbija hoće kao Švedska

"Daćemo sve od sebe da iskoristimo ukazanu šansu, daćemo sve od sebe i pokušaćemo da osvojimo zlatnu medalju", kazao je selektor Srbije Veselin Vuković.
0 komentar(a)
Momir Ilić, Foto: Reuters
Momir Ilić, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2012. 01:28h

Rukometaši Srbije danas u beogradskoj „Areni”, pred 20 hiljada navijača, protiv Danske imaju priliku da postanu druga reprezentacija u istoriji evropskih prvenstava koja je do titule došla kao domaćin. Samo je zlatna generacija Švedske 2002. godine iskoristila prednost domaćeg terena.

Španija je 1996. godine poražena u finalu (od Rusije), a isto je prošla i Slovenija 2004. godine (bolja je bila Njemačka)...

S obzirom na to da su te medalje i jedine koje je domaćin osvajao na prethodnih devet šampionata Starog kontinenta, onda i ne čudi što su u srpskoj selekciji pobjedu protiv Hrvatske u polufinalu proslavili kao da je u pitanju titula (i zbog posebnog rivaliteta sa Hrvatima), jer ulazak u finale znači i sigurnu medalju.

"Finale je finale, tu ne mora bolja ekipa da pobijedi. Moram da objasnim igračima da se ne opterećuju. Daćemo sve od sebe da iskoristimo ukazanu šansu, daćemo sve od sebe i pokušaćemo da osvojimo zlatnu medalju", kazao je selektor Srbije Veselin Vuković.

Srbija i Danska su, interesantno, već igrali na ovom šampionatu, u prvoj fazi takmičenja, kada je Srbija, tada u „Pioniru“, slavila sa 24:22.

Vuković je istakao da je Danska jača u odnosu na prvi duel, jer se ekipi u međuvremenu pridružio Bo Spelerberg.

"Imamo malo vremena da se pripremimo, oni su sa Spelerbergom dobili kvalitet više, ali mi ćemo timskom igrom da im pariramo. Međutim, pripremamo im i nešto da ih iznenadimo", istakao je selektor Srbije i dodao da Danci igraju vrlo dobro kada su u prednosti.

Srbija će biti oslabljena za Žarka Šešuma, koga je tokom polufinala sa Hrvatskom neko od navijača Srbije pogodio upaljačem u glavu (hitac je bio namijenjen Baliću ili Goluži, selektoru Hrvata), usljed čega je zadobio povredu oka.

Šešuma su juče posjetili saigrači na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

"Žarko ima povredu desnog oka izazvanu udarcem metalnim predmetom. Radi se o kontuziji oka i ogrebotini na rožnjači. On će ostati na terapiji, mora da miruje i ne može da igra, ni da bude u hotelu. Nova kontrola je zakazana za nedjelju, kada će se znati da li će moći bar da bude na tribinama i podrži saigrače u finalu", rekao je doktor reprezentacije Srbije Milan Babić.

Danskoj je ovo drugo finale na šampionatima Evrope – prije četiri godine u Norveškoj (kada je prvi i jedini put na velikom takmičenju igrala Crna Gora) Danci su u finalu nadigrali Hrvatsku.

Vicešampion svijeta od prošle godine u Švedskoj, ima i tri uzastopne bronze na EP (2002, 2004, 2006).

Ovo finale nije iznenađenje, ako se zna kvalitet, ali jeste imajući u vidu da su Danci u Glavnu rundu ušli bez bodova. Ipak, sa tri uzastopne pobjede su stigli do polufinala, a tamo nadigrali Španiju...

"U pripremi meča posebnu pažnju ćemo obratiti na utakmicu koju smo igrali u grupi. Po meni, važno je da finalnom meču ne prilazimo kao da je drugačiji od ostalih. Naravno, biće više nervoze i intenziteta nego u prethodnoj utakmici. Nadam se da će naša prednost biti to što smo navikli na ovakve mečeve, za razliku od Srbije. Ali, njihov adut će biti publika u „Areni”. Vidjećemo koja će prednost presuditi, očekujem interesantnu i neizvjesnu utakmicu", kazao je selektor Danske Urlik Vilbek.

Danas

Finale

Srbija – Danska (17.00)

Meč za 3. mjesto

Hrvatska – Španija (14.30)

Crna Gora danas dobija rivala u baražu za Svjetsko prvenstvo

Crnogorski rukometaši će danas (žrijeb počinje u 13 časova) dobiti rivala u junskom baražu za Svjetsko prvenstvo, koje se od 13. do 27. januara iduće godine održava u Španiji.

Naša reprezentacija je u trećem šeširu, zajedno sa ostalim pobjednicima kvalifikacionih grupa, Austrijom, Bosnom i Hercegovinom, Bjelorusijom, Litvanijom, Holandijom i Portugalom.

U prvom šeširu je sedam najbolje plasiranih reprezentacija sa EP koje nijesu direktno izborile plasman na SP, Njemačka, Mađarska, Island, Makedonija, Poljska, Slovenija i Švedska, dok su u drugom šeširu Češka, Norveška, Rusija i Slovačka, ekipe plasirane od 13. do 16. mjesta na šampionatu.

Procedura žrijeba predviđa da po dvije ekipe iz drugog šešira budu žrijebane u prvi, odnosno treći šešir, nakon čega se naizmjenično izvlače parovi iz prvog i trećeg šešira.

Vizu za SP već je izborilo pet evropskih reprezentacija, Francuska kao šampion i Španija kao domaćin, te tri najboljeplasirane sa EP, Hrvatska, Danska i Srbija.

Preostalih devet ekipa učesnika biće poznati nakon baraža, koji je na programu 9/10, odnosno 16/17. juna ove godine.

Bonus video: